Estate Media –

Nyheder – Danmark

Byudvikler Rune Kilden. Foto: Kilden & Hindby

Kilden og de Linde utilfredse med ’stopklodser’ for bæredygtigt byggeri

Opråb fra de to erfarne aarhusianske byudviklere og investorer Rune Kilden og Olav de Linde

Søren Duran Duus

onsdag 19. februar 2020 21:07

Certificeringer og forsikringer er ’stopklodser’ for bæredygtigt byggeri.

Det siger byudviklere og investorer Rune Kilden og Olav de Linde.

– Vi vil gerne genbruge så meget som muligt, men forsikringer og certificeringer gør det svært at gå så langt, som vi gerne vil, siger Rune Kilden og Olav de Linde, der deltager på Building Green i Aarhus.

Olav de Linde har arbejdet med at genanvende byggematerialer i mere end 30 år. Foto: Ejendomsselskabet Olav de Linde

Olav de Linde har i mange år haft fokus på at bygge bæredygtigt. Han renoverer mange gamle industribygninger i Aarhus og sørger for at gemme så meget som muligt af det oprindelige i bygningen. Kan materialet ikke genbruges i projektet, så ryger det på lager til en anden gang.

– Vi renoverer gamle industribygninger. Vi skræller de nyeste lag af, så det kommer tilbage til det oprindelige. Nogle gange supplerer vi med materialer fra vores lager af genbrugsmaterialer for at få det helt rigtige udtryk. Vi skaber unika bygninger, og folk synes, det er sjovt at bo til leje et sted, der har stemning, patina og en helt anden atmosfære end almindelige kontorbygninger, siger Olav de Linde.

Certificeringer 
Olav de Linde har bygget sådan i 30 år. Meget længere tid end bæredygtighed har været på mode. Han holder af at skabe unika bygninger og kan investere de penge og de ekstra arbejdstimer, det koster at bygge bæredygtigt, da han ejer alle sine bygninger. Men ofte støder han dog ind i et problem – certificeringer.

– Hvis jeg står med noget jern, som har været brugt i en anden bygning, kan jeg ikke bruge det til konstruktionen igen. Det skal certificeres for, at jeg må bruge det. Så ender man med nye materialer, der har den lovpligtige certificering. Det er en stopklods for bæredygtigheden.

Samme oplevelse har byudvikler Rune Kilden, der er i gang med at udvikle et nyt hybrid højhus på 20 etager på Aarhus Sydhavn. Byggeriet hedder TR3 og bliver bygget med affaldstræ, genbrugsbeton og udtjente vindmøllevinger.

TR3 er et nyt hybrid.højhus med affaldstræ, genbrugsbeton og udtjente vindmøllevinger, som Rune Kilden udvikler på Aarhus Sydhavn. Illustration: Lendager Architects

– Vi vil gerne sætte nogle nye standarder for bæredygtigt byggeri, udvikle nye byggematerialer og byggeprincipper. Vi har et godt team til opgaven, men der er nogle indbyggede problemer i ejendomsbranchen. Nemlig, certificeringer og forsikringer. Hvem tager ansvaret, hvis noget går galt om fem år? Det er virkelig svært at prøve nye ting af i byggeriet, fordi der er denne indbyggede konservatisme, som skal beskytte os, men samtidig hæmmer innovation, siger Rune Kilden.

Han peger på, at en løsning kan være at ændre rammevilkårene i lovgivningen eller udvikle alternative forsikringsmodeller, så teknikaliteter ikke står i vejen for mere bæredygtigt byggeri.

Private skal gå forrest
Det er op til private bygherrer at skubbe til udviklingen, mener Rune Kilden.

– Det er klart, at kommunerne kan skubbe på for mere bæredygtighed, når de bygger. Men jeg mener ikke altid, at det er det offentlige, som skal gå forrest. Vi kan som private godt tage det på vores skuldre. Developere taler altid om byggeretter, men vi har også en byggepligt. Når vi har fået ret til at bygge i byen, så har vi også en pligt til at give noget tilbage. Det kan være et mere socialt inkluderende byggeri eller et bæredygtigt byggeri, der viser nye veje. Det er op til os at skabe den forandring, vi gerne vil have, siger Rune Kilden.

For nylig var Estate Media i Aarhus for at optage en ny udgave af Estate Podcast. I studiet var byudvikler Rune Kilden, Bente Lykke Sørensen, bystrategisk chef i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, og adm. direktør Erik Andresen, Nordicals. Hør udsendelsen her:

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Investorgruppe køber 3.300 kvm stort boligprojekt af Casa

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / fredag 10. juli 2020

Annette Rønne giver stafetten videre – 13 østjyske Home-butikker får nye indehavere

Aarhus, Virksomheder og mennesker / fredag 10. juli 2020

Newsec styrker asset management med to velkendte ansigter

Investering, Virksomheder og mennesker / fredag 10. juli 2020

Ejendomspriserne 2020: Se de nominerede og stem på dine kandidater

Ejendomsprisen / torsdag 9. juli 2020

Pensam køber knap 10.000 kvm boliger i Aarhus-centrum af NRE-konsortium

Pluss, Aarhus, Bolig, Investering, Transaktioner / torsdag 9. juli 2020

Aberdeen overtager 23.000 kvm stort boligprojekt i Aarhus

Aarhus, Bolig, Byggeri, Investering / torsdag 9. juli 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 13. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervs- og boligmarkedet i Roskilde

- investering og udvikling mod 2021

Torsdag den 20. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland