Investeringsdirektør Olli Fischer, Nrep. Foto: Nrep

Paneldebat: Dette er vigtigt ved udvikling af optimale bofællesskaber

– Vi er på en stejl indlæringskurve, vi bliver klogere om nogle år, sagde Investment Director Olli Fischer, Nrep, meget rammende, da han drøftede emnet med direktør Nikolaj Pfeiffer, Exometric, den nyudnævnte partner og direktør Per Feldthaus, Almenr, adm. direktør Kristina Olsen, Bonava og direktør for Senior Services Jesper Brask Fischer, PFA Pension.

Netop PFA mener, der er et hul i boligmarkedet, mellem det vi betragter som en ‘voksen’ person og den ‘gamle’, der skal på et traditionelt plejehjem.

– Senioralderen er den nye tredje fase. Her kan boligmarkedet ikke rigtigt tilbyde noget i øjeblikket. 80.000 seniorer på 55+ er interesserede i at flytte i seniorbofællesskaber. De ønsker mindre plads og mindre have, men derimod byliv og kontakt til andre mennesker, sagde Jesper Brask Fischer.

Serviceret fællesskab
Det mere uforpligtende fællesskab, en privat bolig med adgang til fællesarealer og udvidet viceværtsfunktion, hvor beboerne får mulighed for at pleje deres sociale interesser frem for sure forpligtelser, er noget der matcher de undersøgelser, som analysevirksomheden Exometric har foretaget.

– Langt de fleste omkring 60 procent vil have et serviceret fællesskab. Ikke mange seniorer har i virkeligheden lyst til at bo med deres børnebørn, hvis man går dem rigtigt på klingen. De forsøger dybest set bare at komme tilbage til lidt af det fællesskab, vi havde i 60’erne og som vi måske har mistet hen ad vejen, sagde Nikolaj Pfeiffer.

Og selvom tre ud af fire seniorer foretrækker at dele fællesarealer, så skal man gøre sit hjemmearbejde om målgruppen ordentligt, hvis man ønsker at udvikle eller investere på det relativt nye marked, uanset om det gælder seniorer eller andre former for bofællesskaber, lød den fælles konklusion i debatpanelet.

– Det kommer selvfølgelig meget an på gruppen af mennesker, man forsøger at tiltrække. Hvilken drøm er det, de søger at forfølge? Enlige forældre har for eksempel mange praktiske gøremål, som at lave mad og hente børn, som de gerne vil dele med andre i en presset hverdag, sagde Per Feldthaus.

Milliarder at spare på sundhed
De sundhedsmæssige perspektiver og bofællesskabernes rolle i forsøget på at skabe et mere afbalanceret boligmarked på tværs af aldersgrænser blev også berørt i debatten.

– Man kan måske trække seniorer fra parcelhuse til fællesskaber i byerne, så unge mennesker kan flytte ud i parcelhusene. Og alle undersøgelser viser, at man bliver sundere af fællesskab, så det kan være med til at begrænse den såkaldte ældrebyrde, hvis man får rullet flere bofællesskaber ud. Udskyder man behovet for pleje hos de ældre, er der milliarder at spare på sundhedsvæsenet, sagde Olli Fischer.

I videoklippet herunder kan du høre direktør for Senior Services hos PFA Pension, Jesper Brask Fishcer, fortælle om sine forventninger til boligmarkedet 2020.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder