Adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark. Foto: Ejendomdanmark
Adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark. Foto: Ejendomdanmark

Antallet af sager i huslejenævnet falder

Uenighed om huslejeniveau, manglende vedligeholdelse af et lejemål eller en tvist om opsigelse af lejer. Denne type konflikter mellem lejer og udlejer kan ende som sager i de danske huslejenævn. Men stadig færre vælger at gå den vej.

I 2018 var der cirka en femtedel færre afgørelser i huslejenævnene end fem år før, viser ny undersøgelse fra brancheforeningen Ejendomdanmark

– Over en million danskere bor i en privat lejebolig, men kun en meget lille andel af lejere og udlejere ender i konflikt, og der bliver stadig færre sager i nævnene. Det er en rigtig positiv udvikling, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Svært at udpege Sorteper
Af de sager, der ender i huslejenævnene, bliver udfaldet i stigende grad en delt afgørelse, fremgår det af undersøgelsen fra Ejendomdanmark. Det vil sige, at sagen hverken falder ud til lejer eller udlejers fordel. Hvor kun cirka hver sjette afgørelse i 2014 blev delt mellem lejer og udlejer, gjaldt det for mere end hver fjerde afgørelse i 2018.

– Huslejenævnene har ikke altid har et klart svar på, hvem der er Sorteper i en konkret problemstilling. Det kan enten være tegn på, at det er kommet flere sager, hvor det kan være svært at placere ansvaret. Det kan også være, at huslejenævnene oftere vælger at gå på kompromis, lyder Jannick Nytofts forklaring.

Han hælder til, at der nok er tale om en blanding af begge scenarier.

Undersøgelsen konkluderer desuden, at antallet af delte afgørelser stiger – uanset om tvisterne opstår inden for lejeloven eller den noget mere komplicerede boligreguleringslov.

Også færre boligretssager
Er uenigheden mellem lejer og udlejer fortsat stor efter en tur i huslejenævnet, kan sagen i yderste konsekvens ende i boligretten. Men også antallet af boligretssager er i det store hele faldet markant de senere år. Dette kan næppe entydigt tilskrives udviklingen i huslejenævnene, men der er sandsynligvis en afsmittende effekt.

– Alt i alt ser det ud til, at konfliktniveauet er blevet væsentligt mindre mellem lejer og udlejer de senere år, siger Jannick Nytoft.

Fakta: Huslejenævnet

Huslejenævnene sikrer, at der kan findes løsninger på uenigheder mellem lejere og udlejere, og nævnene er derfor en integreret og vigtig del af det danske lejeboligmarked. Huslejenævnene afgør årligt over 5.000 sager. De seneste fem år er konfliktniveauet i de danske huslejenævn faldet 20 procent. Der kan være visse usikkerheder i huslejenævnenes opgørelser over sager, men det ændrer ikke på det store billede





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder