Chefredaktør Kamilla Sevel, Estate Media. Foto: Wilfred Gachau
Chefredaktør Kamilla Sevel, Estate Media. Foto: Wilfred Gachau

Chefredaktør: Accelerationen har været vild i ejendomsbranchen i 2019

Kommentar til året, der gik af chefredaktør Kamilla Sevel, Estate Media

Accelerationen har været vild i ejendomsbranchen i 2019. Men sådan så det ikke ud hverken, da nytårspropperne sprang eller i hele det første halvår.

Der var bred enighed om, at markedet ville stoppe op, og aktiviteterne blive færre, så der blev gjort klar til at drosle mere permanent ned i budgetter og rekrutteringer. Og det holdt så meget stik til at begynde med, at nogle måske alligevel blev overrasket over nedgangen. Men så skete der noget i sommerferien, og mens august og september mange gange har været sløve måneder i ejendomsbranchen, så beviste de i år, at man aldrig kan regne med ’plejer’. Der blev hældt benzin på motorerne hos både købere og sælgere, og i andet halvår startede maskinerne op igen i en hæsblæsende acceleration.

’Jamen’, siger du måske. Der er adskillige arkitekter og rådgivere, der har måttet afskedige og opstramme. Det er også rigtigt, men det var i et marked, der malet med den store pensel blev meget bedre end forventet. Til gengæld var der andre udfordringer.

– Enhver investering i en ejendom skaber en konsekvens for dem, der bor eller arbejder der, og den giver arbejde til arkitekter, FM-medarbejdere, til administratorer og ingeniører, advokater, landinspektører, ejendoms- og erhvervsmæglere og finansielle institutioner. Det kunne være fedt, hvis 2019 blev det år, hvor branchen gik sammen om for alvor at brande sig som en samlet branche, der bidrager med noget og ikke bare er ’spekulanter’. En branche, der skaber job, betaler skat og skaber værdi. For det er vi jo!

Sådan indledte jeg året i årsartiklen 2019. Og sådan vil jeg også indlede 2020. For ingen havde forudset, hvor udfordret hele branchen ville blive på netop den del. I en grad, der nu har fået boligministeren til at gribe ind.

Læs hele Kamilla Sevels kommentar i den nye udgave af Estate Magasin – nr. 1 2020 – her. Magasinet er netop udkommet.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder