Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Slutspurt mod 2020 – vi nærmer os målstregen

Friske kapitalfondspenge i det danske marked, store transaktioner, flere hoteller og nye partnere

Kamilla Sevel

lørdag 14. december 2019 12:01

De seneste par uger har jeg været rundt i branchen for at samle interviews og indtryk til Estate Magasin – det store årsnummer, som skal i trykken på mandag.

Sidste år ved denne tid var det store samtaleemne, hvor, hvornår og hvordan krisen ville ramme. Mange forventede, at den kom i 2019, men hvornår – og hvor meget – var der tvivl om. Mest nervøs var man for boligmarkedet. Ville det kollapse og i givet fald ville der være en boble eller blot stagnation eller nedgang?

I år hører jeg ingen nævne nedgang eller konjunkturbekymring. Og om det er fordi, at handelskrig og brexit er blevet dagligdag uagtet, at det er mere aktuelt end nogensinde, eller måske, at hele §5, stk.2 snakken overskygger alt andet, ved jeg ikke. Men i alle fald er det som om, at branchen har fået selvtilliden tilbage, og den korte nedtur i foråret, nødvendige afskedigelser og tilpasninger og den efterfølgende acceleration i efteråret er afløst af tro på, at det går nok alt sammen.

En af ugens mest læste nyheder blev Goldman Sachs, der går sammen med Gefion om at finansiere boligprojektet Rødovre Port. Nu er internationale kapitalfondes investeringer ikke i så høj kurs på popularitetsbarometeret for tiden, og Goldman Sachs har tidligere i forbindelse med købet af Dong været en af dem, der blev lagt i samme imagekurv som Blackstone. Ikke desto mindre er der udover den grundlæggende image-udfordring mange gode ting ved Goldman-Gefion alliancen.

Gefion har i længere tid været en af de projektudviklere, som mange i branchen var lidt bekymrede for. Historier om højtforrentede obligationer og andre halvdyre finansieringsformer har det med at give mindre tillid end hvis det hele er finansieret med realkredit og egenkapital. Derfor er det for branchen også en god nyhed, at der kommer friske og solide penge ind i et af de store projekter, som Gefion har investeret i for det er med til at skabe ro og dermed tillid. Og naturligvis er det en rigtig god ting for Gefion, at milliard-projektet i Rødovre nu kører på skinner. Det giver formentlig også mere ro til at koncentrere sig om selve projektet, og de øvrige projekter som Gefion har gang i.

Læs også Goldman Sachs sætter sig tungt på milliardprojektet Rødovre Port (+)

Læs også Goldman Sachs og Gefion bag 37.500 kvm. stort bolig- og erhvervsprojekt

Der sker fortsat rigtig meget i hotelmarkedet, og nu er investeringerne også kommet udenfor København K. I denne uge købte PFA et hotel i Kgs. Lyngby lige nord for København af den tidligere bladkonge Johnny Laursen, der efter at have solgt sine magasiner til Bonnier, har valgt at investere i en række ejendomme. Lyngby er under kraftig udvikling, hvilket alle der passerer Helsingørmotorvejen vil kunne se. Kranerne står tæt og understreger, at der er sat turbo på udviklingen i DTU-forstaden, der indtil for 5 år siden fremstod som et sted, der ikke kunne eller ville blive udviklet yderligere.

Læs også PFA køber hotelprojekt i Lyngby for knap 200 millioner kr i off-market handel

I Nordsjælland er folkestemningen ikke helt afslappet i forhold til ventetiden på et Nyt Hospital Nordsjælland. Det går ikke så hurtigt, som de fleste håber på, men i denne uge blev endnu et skridt taget i den rigtige retning, da NCC vandt kontrakten med en samlet udbudssum på 2,4 milliarder kr. Hospitalet er det sidste af de danske supersygehuse, der bliver sat i gang, og det bliver samtidig omdrejningspunktet for et helt nyt byområde, hvor blandt andet Stensdal Group har en stor mængde boliger på vej. Vilhelm Lauritzen skal designe det kløverformede hospital.

Læs også NCC i milliardkontrakt – skal bygge største enkeltstående byggeprojekt i Nordsjælland

En anden af ugens mest læste nyheder handlede om, at den tyske boliginvesteringsfond Catella Wohnen købte en boligejendom i Høje Taastrup af Topdanmark Ejendomme. Som man kunne læse i Estate Magasin No 6, som udkom i denne uge, så er Høje Taastrup C lykkedes med at sælge så mange grunde, at den 10-årige horisont er blevet til en 5-årig horisont. Der er altså tale om, at der indenfor kort tid kommer en formodentlig attraktiv bydel, som vil ændre områdets karakter, og det er det, som Catella via Thylander nu køber sig ind i.

Læs også Balder køber 17.750 kvm. byggeret i Høje Taastrup C

I ejendomsbranchen er der tit snak om, hvorvidt en handel er off-market eller ej. I denne handel er der ikke bare tale om en off-market handel, men i forsøget på at opspore attraktive investeringer har Thylander direkte henvendt sig til Topdanmark omend ejendommen slet ikke var til salg. Men det blev den altså, og dermed bliver der lagt endnu en investeringsbrik i den massive udvikling af Høje Taastrup pt.

Læs også Tysk investor køber 4.200 kvm stor boligudlejningsejendom i Høje Taastrup

Det hollandske boligudviklingsfirma Camelot, der tilbyder at indrette og forvalte boliger til primært unge i ejendomme, der alligevel står permanent eller midlertidigt tomme, fik den første store aftale i hus i denne uge. Det blev med DSB Ejendomme, og det er supergodt set for det vil absolut gøre noget godt for mange stationer, hvis der kommer liv i de tomme stationsbygninger, og der samtidig kan skabes billige boliger.

Læs også Camelot og DSB Ejendomme indgår første aftale i Danmark

Det var i denne uge, at der kom nye branchenormer for opmåling af lejligheder. Det er der ikke meget andet at sige om end positivt. Jo større gennemsigtighed og fælles regler for branchens virke, jo bedre er det for troværdigheden og gennemsigtigheden.

Læs også Branchenorm skal fjerne usikkerhed om boligstørrelse ved projektsalg

Læs også “Svinestreg med forkerte mål på projektboliger” – minister vil ændre klagefrist

Og til sidst – ja så er det som om, at efterårets større rokader for alvor har sat gang i diversiteten i advokatbranchen. I hvert fald kom der denne uge endnu en kvindelig partner indenfor Fast Ejendom hos Gorrissen Federspiel, der i forvejen har Merete Larsen på området.

Læs også Ny partner for fast ejendom hos Gorrissen Federspiel

Der er ingen tvivl om, at der er godt gang i ejendomsbranchen her op til jul. Det bliver spændende at følge den kommende uges slutspurt. Og hvis du endnu ikke har nået at dykke ned i det, så kan du få meget mere baggrundsviden fra ejendomsbranchen ved at læse Estate Magasin, der er fyldt med gode historier om ejendomsbranchen og ikke mindst om, hvor Søren Risager har fået inspiration til den nye bydel i Ørestad fra, med før-efter billeder fra Høje Taastrup, et blik ind i hvordan arkitekter og ingeniørers kamp på dansk jord udvikler sig, og ikke mindst, hvordan Eva Riedel har fået skabt et værested og herberg for unge på ryggen af god vilje hos snesevis af kendte aktører i ejendomsbranchen.

Læs hele magasinet her

Rigtig god weekend!

 

 

 

 

Kommentarer

Seneste nyt

Fusioner og konsolideringer skal være med til at vende nedgang i EDC Erhverv

Pluss, Erhvervsmæglere / lørdag 30. maj 2020

Ugen i Ejendom: Fremgang og store handler

Ugen i ejendom / lørdag 30. maj 2020

Kontorejendom i København K skifter ejer i handel til 181 millioner kr.

Pluss, Investering, København, Transaktioner / fredag 29. maj 2020

Markant fald i top- og bundlinjen i EDC Erhverv Poul Erik Bech

Pluss, Regnskab og resultater, Erhvervsmæglere / fredag 29. maj 2020

Nordisk investor køber 160 boliger og erhverv i Tingbjerg af Innovater

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / fredag 29. maj 2020

Nrep vælger Casa til at opføre 57.000 kvm stort projekt

Byudvikling, Investering, København / torsdag 28. maj 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 11. juni kl. 10:00

WEBINAR: Hotelmarkedet efter Corona

- med Christian Kielgast, Peter Haaber og Kamilla Sevel

Onsdag den 17. juni kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet

- investeringer i Vejle, Kolding og Fredericia

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland