Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Gekko, grådighed og de nye millionærer

Et udspil, der rystede branchen, og hvor ingen måske helt forstår de langsigtede konsekvenser. Arkitekter og ingeniører, der endte med at cashe ind. Et nyt kvarter i træ og logistik for milliarder, blev de store temaer i ejendomsbranchen i uge 49

Kamilla Sevel

lørdag 7. december 2019 10:44

Så kom udspillet, som både ejendomsbranchen og mange helt almindelige danskere havde ventet på i form af indgrebet i forbindelse med §5 stk2. Og den debat hænger i luften i hele branchen.

På Estate Media bragte vi fredag en række artikler med reaktioner, som er godt dækkende for nogle af de mest åbenlyse refleksioner, man må gøre sig.

Læs også Rundspørge om §5 stk 2 forslag: Ren gift for markedet 

Læs også Colliers: Seriøse og langsigtede investorer kan leve med det meste – pånær én ting

Personligt er jeg meget enig med dem, der siger, at det værste i det nye forslag er 10 års karantænen. Et eksempel: Københavns Kommune solgte for en årrække siden sin portefølje i København til private investorer. Et skud ville være, at det er cirka 20 år siden. Porteføljen var stærk nedslidt, men lejen lav. Skulle den så i den nye kontekst have ventet 10 år med at blive renoveret? Nej, vel.

Jeg tror dybest set, at intentionen i hele lovforslaget med at gå efter hurtige gevinster er helt rigtig for at bevare moralen og etikken i ejendomsinvesteringer. Det kan vi som branche kun hilse velkomment på den lange bane, selvom det kan virke stærkt forstyrrende på den korte, hvor business cases er regnet ud ud fra andre forudsætninger.

Men det lovforslag, der ligger nu er for bredt og for upræcist, og det kan nemt komme til at ramme dem, det egentlig var tænkt til at beskytte; nemlig lejerne. Det bliver vanvittig spændende at se, hvordan det kommer gennem Folketinget, og hvilke elementer, der bliver virkelighed.

Udover EjendomDanmark og nogle andre åbenlyse interessenter, gætter jeg på, at mange andre vil gøre brug af de lobbykontakter, de har. Men har “vi” i ejendomsbranchen nok? Er vi gode nok i branchen til at mingle med hele det politiske spektrum. Jeg tror, der er nogen, der godt kunne gøre mere ud af den del.

Læs også Boligministeren vil stramme §5 stk 2 med fire ændringer

Men til form fremfor indhold. Boligministeren valgte nemlig at gå i markedet og søsætte boligmarkedsdebatten på spidsen, da han med en ultrakort videosnas af Gordon Gekko, hvis ansigt skifter fra smil til bekymring som visuelt underlag, lagde humoristisk distance til udspillet om ændringen af §5, stk 2.

Jeg kommenterede videoen på twitter, og så var der en, der skrev til mig: “- Ah, come on. Det tror jeg, de fleste godt kan se er et humoristisk element.”

Det er jeg uenig i og egentlig rigtig ærgerlig over, for den overfladiskhed kommer ikke til at befordre den gode dialog og kan nemt virke mere grøftegravende end man skulle tro ud fra 2-3 sekunder i en præsentationsvideo.

Først en forklaring: Gordon Gekko er en filmfigur skabt af Michael Douglas i filmen Wall Street, som den ultimative, usympatiske, grådige kapitalist, der ikke bare høster frugten af arbejdernes indsats, men uden at have brug for flere penge, blot investerer for at nedlægge, opslitte og ødelægge virksomheder og arbejdspladser, hvis det er til egen økonomiske fordel.

Og med billedet af ham i præsentationsvideoen for lovforslaget er det som om, der er frit spil til at karikere interessenterne i denne debat, fordi det optimale politiske billede af dem, er, at det er internationale spekulanter. Jeg har det selv sådan, at hvis man er uenig i andres handlemåde, så får man mest ud af at bygge bro og kunne fremføre sine argumenter. Det kræver, at man ikke latterliggør hinanden. Den anden del af det er, at hele debatten om §5 stk 2 er heller ikke særlig humoristisk, fordi den rammer langt flere interessenter end internationale kapitalfonde.

Læs også Det er et ikke et stop mod spekulanter men mod handel

Pensionskasserne er for eksempel ejet af de allerfleste af os. Og i en tid, hvor afkastene generelt er lave, så tror jeg især den 60-årige nedslidte betonarbejder vil være rigtig glad for, at hans pension bliver håndteret optimalt. For de lidt yngre, at man ikke står tilbage med en ejendomsinvesteringsportefølje, der taber værdi, fordi den ikke bliver renoveret.

Så med branchens langsigtede briller tror jeg, at man kan svare meget klart på Kaare Dybvads retoriske spørgsmål i forbindelse med videoen: Skal internationale kapitalfonde bestemme udviklingen i Danmark? Nej, det skal de ikke. Helt enig.

Det skal danskerne og danske politikere med langsigtede briller på i forhold til udviklingen i det danske boligmarked. Og ikke mindst under hensyntagen til alle danskere og med respekt for alle danskere. Også dem, der arbejder i administrationerne rundt omkring og må forventes at gøre deres bedste for at overholde love og regler og stå på mål for, hvad man byder lejerne. De skal ikke skammes ud, men have en værdig forklaring på, hvorfor det arbejde de gør, er genstand for virakken.

Jeg var en af dem, der sammen med mange fra branchen glædede mig stort over, at der nu kom en boligminister med fokus på området. Fortryder jeg den udmelding nu på branchens vegne? Nej, på ingen måde. For jeg tror stadig det er uhyre vigtigt, at vi har fået bragt diskussionen på banen efter adskillige år, hvor ejendomsområdet herunder boligområdet ikke har haft politisk bevågenhed.

Det er blandt andet det, der gør, at vi nu står med en udvikling i boligområdet som ikke er blevet mødt med rettidig omhu. Branchen har sovet i timen i de gode år, og jeg tror, det er sundt, at den er blevet vækket af sin Tornerosesøvn og nu må træde i karakter. Det betyder, at der bliver taget nogle politiske overvejelser og standpunkter, som jeg i flere år har efterlyst fra førende aktørers side. Det er nemlig at tage ansvar for det utrolig vigtige område, som ejendomsbranchen er omdrejningspunkt for: Vores allesammens boliger og arbejdspladser.

Den anden meget spændende del af de mest læste nyheder handlede om flere opkøb i rådgiverbranchen. Henning Larsen blev købt af Rambøll, og Moe blev købt af franske Artelia. Det er ikke ret mange år siden, at arkitektfirmaer ikke sådan var en salgsvare. Men i tilfældet Henning Larsen har det været et offentligt rygte i branchen i et års tid, at Henning Larsen var til salg.

Firmaet var blevet så meget værd, at de tre hovedpartnere, Mette Kynne Frandsen, Louis Becker og Peer Teglgaard Jeppesen, havde så stor værdi bundet i deres ejerandele, at det stort set ikke var muligt for eksempel at sælge internt til nye partnere uden at tage tabet for holdet. Derfor er der blevet set efter andre muligheder, og her giver det umiddelbart rigtig god mening, at Henning Larsen nu kører videre som selvstændigt selskab med egen profil.

Læs også Rambøll køber Henning Larsen Architects

Henning Larsen var en af de første til at ansætte en PhD-ingeniørstuderende ud fra tanken om, at ressourcerne var nødt til at være in-house. Det kommer de nu “big time”, selvom der også er en risiko for, at Henning Larsen vil blive fravalgt af andre rådgivere – som de øvrige arkitektfirmaer, der nu har matchet op med rådgivere – på grund af deres tilknytning til et enkelt selskab. Derfor er det nok også en god ide at gå efter at bevare egenarten. Selvom de nærmere forhold omkring købet er helt mørkelagt, er det mit gæt, at især de tre frontfigurer da også har en forholdsvis lang klausul om at skulle blive i selskabet.

Når det gælder Moe er det en lidt anden sag. Moe har nemlig på forholdsvis kort tid nået en kritisk størrelse. Det er rigtig godt gået af primært Christian Listov-Saabye, men også svært at vokse organisk fra den mellemposition, som rådgivere med 500-1000 ansatte har. Derfor er det godt set at blive del af et større rådgiverfirma, og her har Christian Listov-Saabye altså måttet kigge udenfor landets grænser. Sikkert er det, at der er røget adskillige millioner ind på kontoen hos sælgerne, og det er nyt, at det kan lade sig gøre for partnere i arkitekt- og ingeniørfirmaer.

Læs også Franske Artelia Group køber Moe

Henning Larsen var også i nyhederne på anden vis i denne uge. Det blev nemlig dem, der vandt designet af Vejlandskvarteret, som bliver det nye kvarter i Ørestad bygget i træ.

Læs også Henning Larsen-team vinder 219.000 kvm stor træbydel

Læs også Henning Larsen og Moe slår fire teams i Amager Fælled-konkurrence

Flere andre masterplaner faldt også på plads. Det gælder for eksempel i Køge, hvor Mangor & Nagel og Vandkunsten vandt designet af en ny bydel med 500 boliger.

Læs også To arkitektfirmaer vinder 500 nye bliver i milliardprojekt i Køge Kyst

I Aarhus er et nyt kvarter på vej, og det bliver nu hjulpet på vej af den lokale velgører i form af Salling Fondene, som er med til at lave nogle virkelig fine ting i det aarhusianske bymiljø.

Læs også Salling Fondene og Lind Invest vil donere 500 millioner kr. til nyt stadion i Aarhus

Og så blev Henrik Klinge en del af Plan1 Cobblestone Arkitekter. Henrik Klinge har været i flere rådgivervirksomheder og kender branchen godt indefra og har altså nu fundet et nyt ståsted i Cobblestone.

Læs også Henrik Klinge skifter til Plan1 Cobblestone Arkitekter

Tivoli har haft lidt udskiftning på byggedirektørposten. Dels er der løbende projekter i det eksisterende Tivoli, men parken har også budt ind på flere fornyelser inklusiv et hotel og fornyelse af hjørnet ved Rådhuspladsen. Så der er flere spændende opgaver at tage fat på.

Læs også Tivoli ansætter igen underdirektør i byggeafdeling

Og så fik Realdania ny investeringsdirektør. Han skal være med til at placere de mange milliarder, der skal sikre Realdanias filantropiske arbejde i de kommende år. Det er for eksempel Blox, men også mange andre investeringer på tværs af landet, som skal give et afkast til foreningen, der understøtter branchens udvikling.

Læs også Ny investeringsdirektør i Realdania

Hotelmarkedet er fortsat rødglødende. Der er mange, der snakker om, at mængden af værelser på vej ind på det danske marked er meget stort, men det stopper på ingen måde nye projekter.

Læs også Tysk ejerfamilie af Rosengårdcentret tæt på første hotelkontrakt

Læs også Markedsledende fransk hotelkoncern tilbage i København

Til sidst var det i denne uge, at mens mange internationale investorer fortsat går efter Danmark, så gik PFA ud af landet. Med hjælp fra Patrizia købte PFA sig ind i en portefølje på blandt andet logistikejendomme, hvor deres andel udgør 2,6 milliarder kr., i Sydeuropa. Dels er det et udtryk for diversificering, men det understøtter også tendensen i retning af logistikejendomme i øjeblikket. Det kommer vi på Estate Media til at sætte fokus på med en forhåbentlig spændende debat om potentialerne i segmentet på en konference den 14. januar.

Læs også PFA rekordinvesterer 2,6 milliarder kr. i logistikportefølje

Læs også PFA rekordinvesterer i fransk ejendomsportefølje

Læs også Colliers og CBRE skal udleje 49.300 kvm lager og logistik

Og dermed blev det endnu en superspændende uge i den danske ejendomsbranche, som nu også står til at få en klimalov, der forventeligt får stor indflydelse. Men mere om det næste uge. Rigtig god weekend!

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Køber hovedstadsportefølje for større trecifret millionbeløb

Pluss, Investering, København, Transaktioner / onsdag 27. maj 2020

Søren Bjørn Hansen rykker op som øverste direktør i Goldschmidt

Pluss, Investering, Virksomheder og mennesker / onsdag 27. maj 2020

Niels Kruse er pludselig død

Virksomheder og mennesker / onsdag 27. maj 2020

Nrep og Casa bag 226 lejeboliger ved Aarhus

Aarhus, Bolig, Investering / onsdag 27. maj 2020

Mikael Goldschmidt ny formand i Goldschmidt-koncernen

Investering, Virksomheder og mennesker / onsdag 27. maj 2020

Pensionskasser vil omdanne ikonisk erhvervsejendom til boliger

Konvertering, Projektudvikling, Udlejning / onsdag 27. maj 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 11. juni kl. 10:00

WEBINAR: Hotelmarkedet efter Corona

- med Christian Kielgast, Peter Haaber og Kamilla Sevel

Onsdag den 17. juni kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet

- investeringer i Vejle, Kolding og Fredericia

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland