Ugen i Ejendom: Kereby og Coop – store beslutninger og nye kvarterer

Ugens absolut mest læste nyhed blev, at 360 North – den amerikanske kapitalfond Blackstones danske forvaltningsselskab – skiftede navn til Kereby. Det var der flere, der gjorde sig morsomme over både mere og mindre offentligt, fordi symbolikken er så tyk. Men faktum er, at det er det helt rigtige træk for Blackstone at rebrandet sig i Danmark.

Man må sige, at ligeså dilettantisk deres entré var på det danske marked, hvor de i første omgang ikke tænkte meget over deres brand eller image, ligeså systematisk forsøger de nu at ændre kurs og skabe et positivt afsæt for den fremtidige markedsdialog med såvel kunder i form af lejere og det øvrige marked. Blackstone nåede da også at købe omkring 2.300 boliger, og det er klart, at selvom de milliarder, der nu ligger bundet i boliger i Danmark, er forsvindende lidt procentuelt i Blackstones portefølje, så er det i reelle tal meget store beløb.

Som medie vil man helst være først med tingene. Det er sådan en ting, man lærte på Journalisthøjskolen, at dem, der breaker gør det bedst. Dengang, da jeg gik der, var der da også et helt døgn til, at man kunne komme efter med nyheden. Så hvis Ekstra Bladet løb med den, ja så havde de et gedigent forspring i forhold til BT, der først kunne gå med historien næste morgen. I dag er mediebilledet helt anderledes, og om man kommer 10 mn før eller efter de andre er i princippet blevet ligegyldigt.

Alligevel ligger det på rygraden, at man gerne vil have nyhederne først, og heldigvis er der da også mange, der ringer eller skriver til Estate Media, så vi kommer først. Det gjorde vi ikke med Kereby-nyheden. Så vidt jeg kunne se blev den breaket i – af alle medier – Politiken. Den nok mest Blackstone-kritiske avis.

Her må jeg rose enten Lars Pærregaard eller det PR- eller kommunikationsbureau, som formentlig er sat på sagen med at genrejse det skrammede image. For det er godt tænkt. Det bedste man kan gøre med massiv kritik er 9 ud af 10 gange at stikke hovedet direkte ind i den og lægge sig fladt ned. Det er meget nemmere at rejse sig fra den position end hvis man står og slingrer og prøver at holde balancen. Det bliver på flere niveauer spændende at følge den videre udvikling i den sag.

Læs også 360 North skifter navn efter Blackstones overtagelse og ny direktion

Læs også Derfor er Blackstone en god ejer

I Estate Podcast havde jeg i denne uge 3 nye spændende profiler i studiet. Det blev til en debat, der kom virkelig vidt omkring, men en af de ting, som vi kom ind på er, at opgaverne – måske – kommer i forstæderne det kommende år. Priserne er blevet høje i København, og selvom udbygningen fortsætter med nye byområder så er der også en bevægelse i retning af forstæderne. Den har flere forstæder grebet.

– Men byg nu det rigtige, for ellers får det ikke succes, sagde Podcast-panelet. Og hvad det så er – eller måske ikke er, kan man høre panelets bud på i Estate Podcast #6.

Læs også Podcast-panel: Udsigt til godt 2020 – hør den spændende debat om opgaverne i det kommende år

I Høje Taastrup C havde man sat 10 år af til at udvikle det nye byområde, men nu ser det ud til, at det nærmest ud til, at det hele er solgt og udviklet efter 5. Det får andre kommuner til at vejre morgenluft, og i denne uge meldte endnu et nyt byområde sig på banen i Ballerup. Vi ser i øjeblikket både i Aarhus og i København, at der er stor efterspørgsel på især tæt-lavt byggeri. I Aarhus rykker mange boligkøbere til blandt andet Silkeborg for at finde et nyt hjem, mens omegnskommunerne omkring København konkurrerer om at skabe de bedste incitamenter for i første omgang at tiltrække projektudviklere og investorer og i anden omgang naturligvis gøre sig lækre for kommende boligkøbere. Det nye boligkvarter i Ballerup har en udviklingshorisont på 8-10 år, mens Albertslunds nye kvarter forventes færdigt i 2045.

Læs også Ballerup og PensionDanmark vil udvikle by- og erhvervsområde på 262.000 kvm

Læs også Forstadskommune vil bygge ny bydel med 12.000 boliger

En anden bydel, der kom i spil i denne uge, er Stejlepladsen eller fiskerhavnen i Sydhavnen. Her vandt Christensen & Co projektet. Partner og arkitekt Michael Christensen sagde allerede ved offentliggørelsen af vinderforslaget hos By & Havn onsdag, at han vidste ikke, hvad han havde stukket fingrene i. Og nej, det kan man godt forstå. For allerede dagen efter kom der en udmelding fra borgmester Ninna Hedeager Olsen om, at hun synes oplægget var helt galt, og at bebyggelsesprocenten ikke tog højde for stedets karakter. Trods alt et lille plaster på såret, at alle de tre inviterede arkitektfirmaer får 300.000 kr. for oplægget, for det kan blive en “spændende” proces.

Læs også Christensen & Co vinder Stejlepladsen i Sydhavnen

Læs også Vi er opmærksomme på, at ikke alle synes det er en god ide

Læs også Borgmester går mod forslag valgt i eget selskab

Papirøen kunne i denne uge breake, at 25Hours kommer til København med deres 2. hotel. Det første kommer til at ligge på Købmagergade, når den amerikanske investor Hines har fået bygget en række ejendomme om til at tage imod dem. Det kan være svært at se ligningen i, hvor mange hoteller, der egentlig er plads til med de mere end 7.500 værelser, der allerede er på vej, men nu får Papirøen altså også sit og nu er der sat navn på.

Læs også Tysk hotelkoncept indgår aftale om hotel med 128 værelser på Papirøen

Mens interessen for nye investeringer i hoteller måske er ved at løje lidt af, så høster et andet tidligere lidt overset segment en betydelig interesse i øjeblikket. Det drejer sig om logistikmarkedet og i den forløbne uge kunne Nordanö glæde sig over, at de solgte et lager til Coop for omkring en halv milliard.

Det er især i logistikmarkedet en meget stor handel, og der er ingen tvivl om, at det yderligere understreger segmentets interesse. Selvom Ejendomstorvet kunne berette om en svagt stigende tomgang i segmentet, så er det på så lavt niveau, at der stort set er tale om strukturel tomgang – altså om den tomgang, der naturligt opstår, når nogen flytter til og fra.

Læs også Coop køber 72.400 kvm i Odense

Til sidst, så er der altid mindst en navnenyhed, der ender på listen over mest læste. I denne uge var det, at Jes Transbøl fra DSB Ejendomme endelig kunne løfte sløret for, hvad han skal efter han meldte ud tidligere på måneden, at han forlod DSB. Jes Transbøl går til Refshaleøens Ejendomsselskab på et tidspunkt, hvor der efter 25 års tilløb snart kan blive tale om, at bydelen kan starte på egentlig udvikling. Og dermed er der tale om endnu et bykvarter, som skal med i reel betragtning blandt de nye udviklingsområder.

Læs også Jes Transbøls nye topjob

Læs også Jes Transbøl stopper i DSB

Og det var, hvad vi valgte at bringe i denne udgave af Ugen i Ejendom. Rigtig god weekend!

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder