Foto: Danske Fragtmænd

Flere tomme industrilokaler for første gang i syv år

Gennem flere år er logistiklokaler, lagerhaller og fabriksejendomme nærmest blevet revet ned af hylderne hos udlejere og erhvervsmæglere, men de to seneste kvartaler er der sket en opbremsning, viser dugfriske tal fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

Udbuddet af logistik- og industrilokaler toppede i 2011 og 2012, og derefter er udbuddet stort set faldet kvartal for kvartal.

– Men i 3. kvartal i år så vi en lille stigning og endnu en stigning i 4. kvartal. Groft sagt er det første gang i syv år, at udbuddet af ledige lager- og produktionslokaler vokser. På landsplan var vi nede og runde et udbud på 1,8 procent, og det er nu vokset til 1,9 procent, fordi udbuddet over to kvartaler er forøget med næsten 84.500 kvm, oplyser Nicholas McFall, analytiker i Ejendomstorvet.dk.

På landsplan er lige knap 1.500 logistik-, lager- og produktionslokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk

De nye tal bekymrer dog ikke Nordicals.

– Det er nok snarere en krusning end udtryk for en begyndende vending. Industrien følger i høj grad de økonomiske konjunkturer, hvor Danmark er ved at gå et gear ned. Men tidligere har der været talt om flaskehalse for især lagerfaciliteter, og der er ikke blevet bygget meget nyt. Det væsentlige i udviklingen er, at udbuddet bliver liggende på et niveau omkring eller i underkanten af to procent, som vi har set gennem snart et par år, siger analysechef Stig Plon Kjeldsen, Nordicals.

Han peger på, at der fortsat er udsigt til stor interesse for logistiklokaler.

– I Europa er briterne førende i e-handel, og dér kan vi se, at efterspørgslen for logistiklokaler stiger, når nethandlen vokser, blandt andet fordi der kommer decentrale lagre i de større byer fo at sikre levering inden for samme dag. Den udvikling er så småt ved at slå igennem herhjemme, og der er mangel på tidssvarende lager- og logistiklokaler, siger han.

Størst og mindst udbud
Også Mads Bjerrum Christensen, industrichef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus, mærker, at der stadig er efterspørgsel, særligt i og omkring de større byer og tæt ved motorvejene.

– Nogle virksomheder foretrækker at rykke til større byer for at være tættere på kunderne. Lejen er efterhånden kommet op i nogle niveauer, hvor det kan betale sig at bygge nyt, og mange af de ledige lokaler er ikke tidssvarende, siger Mads Bjerrum Christensen.

På landsplan findes der lige knap 103,6 millioner kvm logistik-, lager- og produktionsejendomme. Udbuddet er størst i Østsjælland og Københavns omegn med 3,5 og 3,3 procent og lavest i Nordjylland med 1,4 procent.

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder