Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Rekordtransaktion, guld og gedulgthed

De mest læste nyheder kom godt rundt om branchen. Kendte ejendomme skiftede hænder, ejendomsaktører trænger til altid at kunne tåle dagens lys, en ny skole fandt sin entreprenør og PropTech Denmark kom for alvor i luften. Læs om de vigtigste begivenheder i ejendomsbranchen i den forløbne uge

Kamilla Sevel

lørdag 23. november 2019 10:23

Overalt i branchen bliver der rapporteret om travlhed for øjeblikket. Ketchupeffekt er der flere, der nævner, og altsammen fordi branchen havde forberedt sig på, at året ville komme til at gå langt dårligere end sidste år. En svag start og en klar afmatning i første halvår var med til at understrege forventningerne, men de sidste måneder har sat gang i en massiv byge af transaktioner og sager, som er ved at falde på plads. Det ses også af ugens mest læste nyheder, som rummer flere af ugens største handler.

Der er dog ingen tvivl om, at topniveauet er skruet en tak ned, og det ses især på, at den gennemsnitlige størrelse af den enkelte transaktion er blevet lavere. Denne uge kom der dog en af dem på banen, som virkelig viser, at der stadig er rum for de store transaktioner.

KLP Ejendomme købte en flerbrugerejendom med blandt andet SimCorp som hovedlejer på Amager Boulevard. Det er en markant ejendom, som de fleste, der kommer fra lufthavnen ind til København har lagt mærke til. Den stod færdig i 2008 og for KLP Ejendomme er det en kærkommen tilførelse af aktiver til porteføljen.

Læs også SimCorp-domicil i Weidekampsgade solgt for knap 1,1 milliard kr. til KLP

Det skabte dog lidt forvirring i ugen, der gik, fordi ejendommen ved siden af, der huser Deloitte og har været ejet af selskabets egen fond, også er blevet sat til salg. Men det var altså naboejendommen, der blev solgt for knap 1,1 milliard kr. i denne uge.

Og så kommer vi til gedulgtheden, som – hvis nogen skulle undre sig – er et godt gammelt dansk ord for noget, der foregår lidt i hemmelighed.

En anden af ugens mest læste nyheder handlede nemlig om Peter Westphal, der er direktør i franske Covivio. Der er nogen i den forløbne uge, der har spurgt mig, hvorfor vi bringer sådan en historie. Om det ikke er mere sladder end nyttig viden. Svaret er nej. Vi skal have transparens i branchen, og det er en af Estate Medias fornemste opgaver i min optik. Men lad mig ridse baggrunden op.

Der sidder en del aktionærer tilbage fra det daværende Victoria Properties, der mildt sagt ikke synes, at den daværende direktør var den fedeste, de har arbejdet sammen med. Nu er det jo sådan, at det sker ikke helt sjældent i ejendomsbranchen, at der er nogen, der på en eller anden måde ikke har kunnet svare enhver sit på nøjagtig vis, men alligevel fortsætter i branchen.

Det er noget, der ofte bliver set gennem fingre med i netop ejendomsbranchen.

Men hvis man skulle opstille nogle kriterier for, hvem der i videst muligt omfang er “tilgivet” for at skylde andre penge i branchemæssig sammenhæng, så kan jeg se et mønster i nogle kriterier. Det drejer sig for eksempel om, at 1) Det er ikke noget, der sker igen og igen, 2) Det skete primært i forbindelse med finanskrisen, 3) Taberne er primært banker eller andre ikke-personer og 4) Der er ikke foregået noget direkte kriminelt.

Sådan er det ikke i sagen med Victoria Properties, hvor der ligger en dom fra 2018 for, at Peter Westphal havde modtaget returkommission. Sagen blev anket.

Så hvorfor er det nyttig viden for branchen? Jamen, det er det, fordi vi lige har set en Blackstone-sag rulle over mediebilledet og var den med til at øge respekten og forståelsen for ejendomsbranchen, og dermed udviklingen af de gode aktører og ejendomme? Nej, det var den da ikke.

Her sad Nils Jansson i spidsen i første omgang, som havde et blakket ry fra finanskrisens tid og var involveret i beskyldninger om, hvorvidt han var stukket af med kontrakten med Blackstone for næsen af andre. Han havde ikke kompetencerne til at begrænse effekten af den shitstorm, som Blackstone røg ud i eller troværdigheden til at kunne beklikke, at alt var gjort så rent og ordentligt som muligt.

Der har i mange år været en stor overbærenhed i branchen i forhold til, hvad man kan “slippe afsted med”. Den er berettiget, når der er tale om enkelte fejltrin, også selvom det kan have store konsekvenser med de enorme millionbeløb og ekstreme risici, som branchen jonglerer rundt med. Men hvis ejendomsbranchen skal tage større skridt væk fra at være en branche, som bliver bestøvet med ord som “spekulanter”, “udbyttere” og “gedulgte selskabskonstruktioner”, så skal branchen også være bedre til at se sig selv i spejlet. Og hvis man har en fortid, som måske er lidt plettet på den ene eller anden måde, så er det eneste, der hjælper at træde frem i offentligheden og få manet tingene til jorden samtidig med, at man transparent viser, at den forretning man kører nu er så ren som sne.

Det er ikke tilfældet med Peter Westphal i Covivio, som ikke træder frem i lyset, og det er set ud fra et branding- og kommunikationsmæssigt synspunkt, virkelig dumt. Uden at jeg har gjort det, så er jeg næsten sikker på, at man kan få nogle gode indblik i det, hvis man spørger Blackstones nuværende CEO Lars Pærregaard, der går og rydder op på flere fronter i øjeblikket.

Læs også Tidligere dømt Peter Westphal med i fransk ejendomsgigants danske selskaber

Og så for god ordens skyld skal man altid huske at nævne, at der er altså to i ejendomsbranchen, der hedder Peter Westphall med henholdsvis et og 2 ll’er. Ham med 2 ll’er har i knap 8 år været salgschef for ejendomme i Finansiel Stabilitet og direktør i Westphall Erhverv.

Andre af ugens store handler var Niam, der gik ind og købte 300 række- og dobbelthuse af Bach Gruppen primært i Silkeborg og Randers for cirka 500 millioner kr. eller 1,65 million kr. per bolig. Det professionelle ejendomsmarked har i mange år fokuseret på udlejningsejendomme, men især de udenlandske investorer har de seneste år også købt op i rækkehusmarkedet hjulpet på vej af stigende huspriser og strammere låneregler, der gør, at man overhovedet kan skabe et udlejningsmarked for rækkehuse.

Læs også Niam køber knap 300 boliger af Bach Gruppen

Læs også PKAs første Gellerup-boliger revet væk

Og så var det ugen, hvor flere af branchens kendte profiler begyndte at blande sig i §5, stk. 2 debatten. Bedre sent end aldrig. Et stort hephep skal lyde herfra for en debat bliver kun nuanceret, hvis man hører flere stemmer. Skal det blive rigtig godt, så er næste skridt, at det ikke kun er i vores egne spalter og medier som Berlingske, men at andre kanaler som for eksempel Politiken også gav taletid til begge sider af bordet.

Læs også Lars Thylander og Mikael Goldschmidt forsvarer §5., stk. 2

Læs også Boligministeren på vej med udkast – vil beholde §5, stk. 2

Den nye biograf i Nordhavn er på vej mod guld, og det er første gang, at en bygning i kategorien flex-bygninger får guld. Jeg glæder mig over, at vi på Estate Media kan præsentere BIG Bio og meget andet på den årlige konference om Retail-markedets udvikling den 16. januar i netop BIG Bio.

Læs også Ny luksusbiograf på vej mod DGNB Guld

Endelig så var det ugen, hvor PropTech Denmark for alvor fik sat scenen med en nyvalgt bestyrelse – og nu også med kvinder! Tak for det. Rimelig imponerende, at adm. direktør Nadim Stub på under et halvt år har rejst 3,7 millioner kr.

Nu skal pengene så bruges til at få ejendomsbranchen på rette spor i forhold til brugen af teknologi, og jeg tror alle i branchen inklusiv direktion og bestyrelse i PropTech Denmark, er lidt spændte på, hvordan det går og gøres bedst muligt. Jeg glæder mig i hvert fald til at følge udviklingen, som kun kan blive til gavn for branchens viden om de rigtige investeringer og brug af teknologi.

Læs også PropTech Denmark har rejst 3,7 millioner kr. i startkapital

Til sidst, så var en byggehistorie også blandt ugens mest læste. Diskussionen bølger fortsat hos mange offentlige bygherrer, hvorvidt totalentreprisen nu også er det bedste, men det var i hvert fald sådan en, der blev vundet i denne uge, og det må være en stolt adm. direktør for BAM Danmark, Bo Svendsen, der sammen med Rubow vandt det spektakulært store skolebyggeri i Ørestad over NCC og Christensen & Co, og belgiske Besix med BIG.

Læs også Totalentreprenør vinder skolebyggeri i Ørestad til 771 millioner kr. 

Læs også:

Kommentarer

Seneste nyt

Investorgruppe køber 3.300 kvm stort boligprojekt af Casa

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / fredag 10. juli 2020

Annette Rønne giver stafetten videre – 13 østjyske Home-butikker får nye indehavere

Aarhus, Virksomheder og mennesker / fredag 10. juli 2020

Newsec styrker asset management med to velkendte ansigter

Investering, Virksomheder og mennesker / fredag 10. juli 2020

Ejendomspriserne 2020: Se de nominerede og stem på dine kandidater

Ejendomsprisen / torsdag 9. juli 2020

Pensam køber knap 10.000 kvm boliger i Aarhus-centrum af NRE-konsortium

Pluss, Aarhus, Bolig, Investering, Transaktioner / torsdag 9. juli 2020

Aberdeen overtager 23.000 kvm stort boligprojekt i Aarhus

Aarhus, Bolig, Byggeri, Investering / torsdag 9. juli 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 13. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervs- og boligmarkedet i Roskilde

- investering og udvikling mod 2021

Torsdag den 20. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland