Foto: Byggeriets Billedbank

– Ordrebøgerne er tyndere og på et mere kritisk niveau

Rådgivende ingeniørvirksomheder oplever en opbremsning i væksten. Sammenholdt med Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI’s, konjunkturmåling fra april 2019 er ’ordrebogen blevet tyndere og på et mere kritisk niveau’. Der forventes dog fortsat en positiv samlet udvikling i Østdanmark, mens Vestdanmark balancerer mellem vækst og tilbagegang.

FRI udarbejder to gange årligt en konjunkturmåling baseret på medlemsvirksomhedernes forventninger til fremtiden.

Opbremsning i væksten i hele landet
Den nye måling i oktober 2019 viser, at udsigterne for FRI-virksomhederne vest og øst for Storebælt på flere nøgletal har ændret sig markant. Det mest synlige skifte er en opbremsning i væksten i både Vest- og Østdanmark. Forventningerne til den fremtidige ordrebeholdning er nedjusteret markant, samtidig med at den aktuelle ordrebog er blevet tyndere. For de kommende seks måneder forventer virksomhederne i Vestdanmark, at den nuværende situation fastholdes. Blandt virksomhederne i Østdanmark forventer cirka 40 procent at se flere ordrer over de kommende seks måneder.

Ordreudviklingen for boligbyggeri går forkert vej
Markedsudviklingen siden april 2019 er overordnet ens i Øst- og Vestdanmark, men varierer dog inden for enkelte sektorer. Ordreudviklingen for boligbyggeri er markant negativ i hele landet, og tilsvarende er der tilbagegang inden for energi. I erhvervsbyggeriet har branchen en styrket ordrebog på begge sider af Storebælt. Men hvor 40 procent af virksomhederne i Vestdanmark oplever en fremgang i opgaver indenfor miljø, ses der i Østdanmark kun en svag fremgang i miljøopgaver, men til gengæld en markant fremgang inden for offentligt byggeri.

– Den nye konjunkturmåling viser, at den vækst, vi så ved den seneste måling i april i år, er afløst af en generel opbremsning hos rådgiver- og ingeniørvirksomhederne især vest for Storebælt. Boligbyggeriet har ramt ’fuld stop’ i hele landet, ligesom ordrebeholdningen indenfor energi er negativ. De fleste øvrige sektorer viser dog fremgang, siger adm. direktør Henrik Garver, FRI.

Særligt ramt
Det gælder ikke mindst erhvervsbyggeri, offentligt byggeri samt opgaver inden for miljø – sidstnævnte især i Vestdanmark.

– Inden for eksporten af rådgiverydelser ser vi lige nu en stor forskel på øst og vest. Hvor virksomhederne i vest har en tilbagegang i ordrebøgerne, er der markant fremgang i øst. Men, selvom det ser dramatisk ud, så er vi ikke lige nu i en situation hvor der er opbremsning i alle sektorer. Dermed kan situationen ikke sammenlignes med årene op mod finanskrisen, siger Henrik Garver.

Fakta: FRI’s konjunkturmåling, oktober 2019

  • I 2018 udgjorde omsætningen for FRI’s medlemsvirksomheder i Danmark 13,7 mia. kr. Omsætningen i 2019 forventes at lande på 14,2 mia. kr. Eksport udgør ca. 20 % af omsætningen.
  • Forventningerne til den vægtede overskudsgrad i FRI-virksomhederne er, at denne reduceres til 5,9 % (EBIT) i 2019 mod 6,7 % i 2017 og 7,1 % i 2018.
  • Virksomheder, der tegner 59 pct. af beskæftigelsen i branchen, angiver, at de mangler ingeniører. Dette er et fald på 36 procentpoint siden sidste måling, hvor 95 pct. af virksomhederne svarede, at de oplevede rekrutteringsudfordringe

Læs også Rådgivende ingeniører har rekordindtjening for sjette år i træk

Læs også Ingeniørvirksomheders vækst i Danmark flader ud

Læs også Rådgivende ingeniører: Kraftig opbremsning i østdansk boligbyggeri

Læs også FRI-direktør efter ny MgO-kendelse: Stor lettelse for rådgiverne





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder