Magnolieholm.
Magnolieholm.

Projektsalg rykker ud af København

Projektmarkedet er bestemt ikke gået i stå. Det er i hvert fald oplevelsen hos Home Projektsalg Lone Bøegh, der har solgt 46 projektboliger i september i år. I alt blev der sidste år i august måned i alt solgt 116 boliger.

Men i forhold til den omtale, som projektboliger og markedsudviklingen har fået i medierne den seneste tid, så oplever projektchef Nikolaj Møller Andersen tallene som meget positive.

– Man kunne næsten få det indtryk, at projektsalget er gået helt i stå. Det oplever vi slet ikke, men vi ser til gengæld to gennemgående tendenser. Den ene er, at køberne vil tættere på overtagelse, før de vil købe. Den anden er, at vi har solgt flere boliger i omegnskommunerne end i selve København, siger Nikolaj Møller Andersen.

Det skyldes ikke kun mindre efterspørgsel, men i høj grad også, at udbuddet er faldende.

– Der kommer langt færre ejendomme ud i projektsalg i øjeblikket, fordi udviklerne vælger at sælge hele ejendomme til en investor, siger Nikolaj Møller Andersen, der dog har kendskab til, at der henholdsvis på Islands Brygge og i Nordhavn pt er to store projekter på vej ind i detailsalg.

En af de afgørende faktorer ved at komme tættere på overtagelse er, at køberne mange gange kan se boligen.

– Vi oplever, at der er god efterspørgsel fra køberne, og det, at flere projekter i København er tættere på indflytning – mindre end 6 måneder – og at køber i mange tilfælde kan få adgang til at se den bolig, de er interesseret i er stimulerende for salget.

Bankerne er også mere positivt stemt overfor køberne, når overtagelsen ikke ligger +1 år ude i fremtiden. Det kan betyde, at udviklerne vil være nødt til at påtage sig en større risiko og igangsætte byggeriet uden præsalg eller finde en enkelt slutkøber.

– Hvis den tendens, vi ser nu, bliver det nye projektmarked, kan det komme til at blive et krav for projektudviklerne, at de har mod og kapital til at igangsætte byggerierne uden et præsalg. Omvendt er der også ulemper for køberne, der ikke vil have den samme indflydelse på aptering og indretning af boligerne, siger Nikolaj Møller Andersen.

De solgte projektboliger i september består af 3 i Birkerød i et nu udsolgt projekt, 5 i Frederikssund, 3 i Virum, 6 i Nærheden også slutsolgt og 29 i København. Blandt de projekter, som Home Projektsalg Lone Bøegh netop nu har i udbud er Magnolieholm på Sluseholmen i Sydhavnen (billedet).

Udvikling i projektsalg
(2017-2019)


Kilde: Home Projektsalg

Læs også Projektbyggerier skal granskes for at beskytte banker og boligkøbere

Læs også Halvering af projektsalg i de største byer skaber store muligheder på udlejningsmarkedet (+)

Læs også Projektsalg af lejligheder halveret i København og Aarhus i 2019

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder