Det kommende parkeringshus ved den nye metrostation i Nordhavn. Illustration: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Det kommende parkeringshus ved den nye metrostation i Nordhavn. Illustration: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Københavns Nordhavn får 2.700 kvm stort parkeringshus – i kork

Et nyt parkeringshus på 2.700 kvm i Københavns Nordhavn bliver det første, store byggeri i Danmark, der får kork som facademateriale.

I juni udskrev By & Havn en åben projektkonkurrence om forslag til udformning af facader, kantzone og ekstern belysning af et kommende P-hus på Trælastholmen. Nu er vinderprojektet fundet – og vinderteamet er Vilhelm Lauritzen Arkitekter med Sted By- og landskabsarkitekter som underrådgiver. Det sker med forslaget ’Trælasthuset’.

Vinderprojektet er fundet blandt 26 indkomne forslag.

P-huset kommer til at rumme cirka 350 biler og cirka 260 kvm udadvendt funktion i stueetagen. By & Havn projekterer råhuset og de indre dele, men selskabet har valgt at udskrive en åben konkurrence for facaderne, belysning og område omkring P-huset.

Udover at forsyne området med parkeringspladser kommer der langs bygningens kantzone et levende, åbent og grønt område med mulighed for butikker, opholds- og mødesteder.

– Forslaget er både en gestus til områdets historie som et sted, hvor man opbevarede og håndterede træ og samtidig et ønske om at tilføje et bæredygtigt og legende element til Nordhavn som bydel, siger partner Anne Møller Sørensen, Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Facadekork og tidsplan
Facadekork stammer fra korkegens bark, der høstes hvert niende år, hvorefter det vokser ud igen. Det indeholder ingen kemikalier eller giftstoffer, og så optager det mere CO2, end det udleder i løbet af sin levetid.

– Et større fokus på bæredygtighed og et behov for at handle her og nu kræver, at vi arbejder på nye måder med de dokumenterede materialer og teknologier, vi allerede kender, siger Anne Møller Sørensen.

Parkeringshuset kommer til at ligge ved siden af den nye metrostation i Nordhavn.

Umiddelbart efter offentliggørelse af vinderforslaget ønsker By & Havn, at forslaget kvalificeres og bearbejdes frem til udbudsniveau. Det er By & Havns forventning, at det samlede projekt for råhus og parkeringshusfacade skal udbydes primo 2020.

Seneste nyheder om arkitektfirmaer

Link Arkitektur vinder 85.000 kvm sygehusbyggeri

Team C.F. Møller vinder 590.000 kvm stort byudviklingsprojekt i Randers

Danske Arkitektvirksomheder går til kamp mod Mipims retningslinjer

Lundgaard & Tranberg raser over kontrakt med Arkitema

SLA vinder nyt stort projekt i Paris – skal tegne 3,7 ha øko-bykvarter

Læs flere nyheder om arkitektfirmaer her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & akademier

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder