Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten), Københavns Kommune. Foto: Københavns Kommune

13.800 nye almene boliger i København koster 1,9 milliard kr.

Hvis København stadig skal være en by, hvor folk med almindelige lønninger kan bosætte sig, kræver det yderligere opførsel af almene boliger.

Det siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, Københavns Kommune.

Skal målet om 15.000 almene boliger i 2031 indfris, skal der findes omkring 1,9 milliard kr. de næste 12 år. Enhedslisten vil tage hul på finansieringen i år og finde de første 500 millioner kr. ved de forestående budgetforhandlinger.

Det forventede mål i den kommende kommuneplan lyder på 13.800 nye almene familie- og ungdomsboliger. Skal det indfris, skal der alt i alt findes omkring 1,9 milliard kr. Det er muligt at skalere bevillingen, og derfor er det ikke nødvendigt at finde det fulde beløb på én gang, men ifølge teknik- og miljøborgmesteren er det væsentligt at få taget hul på prioriteringen allerede nu.

– Hvis vi vil sikre, at København i fremtiden forbliver en blandet by, hvor der er plads til folk med både lave og høje indkomster, så er det nu, vi skal begynde at afsætte penge til de almene boliger. Ellers vil der kun blive bygget private boliger, og så bliver udviklingen af København helt skæv, siger Ninna Hedeager Olsen, og fortsætter:

– Der forsvinder i forvejen faretruende mange billige boliger i hovedstaden i disse år, og derfor er det afgørende, at vi finder penge til at sikre, at København også i fremtiden kan huse både høj og lav gennem almene boliger.

Borgmesteren foreslår, at der afsættes 500 millioner kr. til almene boliger frem mod 2023.

25 eller 33 procent almene boliger
Et politisk flertal er enig om at stille krav om 25 procent almene boliger, når der behandles nye lokalplaner. For de lokalplaner, som allerede er bekendtgjort, og dem der er i proces, forventer Teknik- og Miljøforvaltningen et samlet behov for yderligere grundkapital på 466 millioner kr. de kommende år. Tallet kan stige, hvis Folketinget bliver enig om at give mulighed for at stille krav om 33 procent almene boliger i fremtiden i stedet for 25 procent, fremhæver Ninna Hedeager Olsen.

Desuden er det politisk besluttet at erstatte hver en almen bolig, som frasælges som følge af den tidligere regerings ghettoplan. Derudover er der flertal for at fremme almene bofællesskaber. Politikerne har sat et mål om at støtte fire almene bofællesskaber om året, og det vil de næste fire år kræve 73,4 millioner kr.

De nye almene boliger fordeler sig på 85 procent i byudviklingsområderne i Kommuneplan 2019 for Københavns Kommune samt 15 procent i eksisterende by:

Illustration: Københavns Kommune

Læs også Borgmester i København: Sæt en stopper for kapitalfondes indtog på boligmarkedet (+)

Læs også Politikere stopper nyt Blackstone-projekt: Der er trods alt grænser (+)

Læs også Blackstone får afvist over 1.300 kvm boligprojekt i København (+)





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder