Stifter, medejer og bestyrelsesformand Poul Erik Bech, EDC Poul Erik Bech-koncernen. Foto: EDC Poul Erik Bech

Til kamp mod butiksdød: Oplagt at fortætte butiksstrukturen mange steder

Trods flere års opsving kæmper de fleste byer med tomme butikslokaler. Omkring 800.000 butikskvadratmeter står tomme over hele landet, og andelen af tomme butikker har, ifølge erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, bidt sig fast på et niveau tre gange så højt som før finanskrisen.

Det får landets største mæglervirksomhed, EDC Poul Erik Bech, til at opfordre kommunerne til at være mere fleksible med, hvad tidligere butikslokaler kan bruges til.

– Nethandel er en stor del af forklaringen, men nogle kommuner har forstærket tendensen ved at dræne bymidter og handelsgader for liv: De har godkendt indkøbscentre og boksbutikker uden for centrum, og nogle har flyttet uddannelsessteder til udkanten af byen, selvom unge er med til at skabe liv. Det er på tide, at kommunalpolitikerne sætter bymidten på dagsordenen og aktivt opstiller et mål om at genskabe liv, hvor det er muligt, siger grundlægger Poul Erik Bech, EDC Poul Erik Bech.

Han står i spidsen for en landsdækkende virksomhed med 17 erhvervscentre og 60 boligbutikker.

To forslag
Udover at samle en bys aktiviteter i centrum har han to forslag, som kommunerne ret hurtigt kan indarbejde:

– Mange steder er det oplagt at fortætte butiksstrukturen, så butikkerne bliver koncentreret på et mindre areal – og tit kan tomme butikker i udkanten af bymidten med fordel omdannes til attraktive boliger. I for eksempel Ribe virker byen meget levende trods et relativt beskedent antal butikker, og det er netop, fordi butikkerne ligger på en forholdsvis lille strækning, siger Poul Erik Bech.

Desuden kan lokalpolitikerne se mere positivt på alternativ anvendelse af ledige butikslokaler, mener Poul Erik Bech.

– Vores mæglere oplever desværre ofte, at der bliver sagt nej til aktiviteter, som ellers kunne bidrage med liv i bybilledet og sikre, at tomme lokaler igen kom i brug. Fitnesscentre, sundhedsklinikker og ejendomsmæglere trækker mange besøgende til og kan overtage tomme lokaler, men støder jævnligt ind i stive lokalplaner, hvor liberale erhverv ikke må ligge i stueplan, siger Poul Erik Bech med håb om at få lempet lokalplaner.

Kolding har lokalplanslempet
Som Estate Pluss skrev i august, har Kolding Retailpark, der blandt andet tidligere har huset Silvan, fået lempelser i lokalplanen, så bygningerne nu må huse et mere mangfoldigt handelsliv.

– Den nye lokalplan giver mulighed for at kunne levere dét, der er efterspørgsel på nu, så vi får en bedre udnyttelse af området.

– Vi håber på, at tiltaget bliver taget godt imod, og at handlen får et løft. Området er attraktivt, og der
kommer kunder fra nær og fjern, som nu får et endnu mere mangfoldigt indkøbstilbud, siger Birgitte Kragh (V), byrådsmedlem og formand for planudvalget i Kolding Kommune.

Læs mere i Lokalplanslempelse sætter gang i udlejningen i butikscenter (+)

Seneste nyheder om retail:

Shoppingcenter med 17 butikker i hovedstaden solgt til ejendomsselskab (+)

Scandinavian Shopping Center Partners køber jysk center med 35 butikker (+)

Blue Capital investerer i butiksejendom i Roskilde

Hotel må lade livet i forbindelse med 7.800 kvm butiksudvidelse (+)

Madmarked konkurs efter halvandet år

Læs flere nyheder om retail her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder