Estate Media –

Nyheder – Danmark

Vejlandskvarteret.
Amager Fælled med markering af den kommende bydel. Foto: By & Havn

Ny bydel på Amager med 2.000 træboliger

By & Havn og Pensiondanmark sætter nu gang i bydelen Vejlandskvarteret, som tidligere har været jagtområde i Chr. IVs tid, henrettelses- og losseplads.

Kamilla Sevel

søndag 25. august 2019 23:25

Vejlandskvarteret bliver Københavns nye bydel på Amager og skal blandt andet byde på boliger bygget i træ og genbrugsmaterialer til omtrent fire tusinde beboere – og grønne områder, der forbinder det nye kvarter med naturen omkring. Arkitektkonkurrencen for Vejlandskvarteret blev udskrevet fredag den 23. august med frist den 4.-5. november.

Vejlandskvarteret på Amager har tidligere blandt andet været jagtområde i Chr. IVs tid, henrettelses- og losseplads. Fremover skal området være Københavns nye bæredygtige bydel – med 2.000 nye boliger bygget i træ, certificeret efter de højeste standarder for bæredygtighed og med facader beklædt med naturmaterialer som sten, tegl og træ. Mere end en tredjedel af kvarterets areal skal reserveres til natur og rekreative områder, og grønne sammenhængende arealer skal danne forbindelser ud til naturen omkring. Arealet er en erstatning for et område i den oprindelige masterplan, der skulle have været det sidste kvarter i Ørestad, som skulle binde bydelen sammen.

Cirka 500 af kvarterets nye boliger skal være almene boliger. Det fremgår af materialet til arkitektkonkurrencen, som offentliggøres i dag.

– København skal også i fremtiden være en grøn storby, hvor vi har plads til mennesker med en almindelig indkomst. Med Vejlandskvarteret får vi en ny fantastisk, grøn københavnerbydel med 2.000 bæredygtige boliger bygget i træ – det første kvarter af sin slags i Danmark i den skala – og dejlige, grønne områder, som binder bydelen sammen med naturen omkring. Københavnerne kan glæde sig til boliger med fællesskab i centrum, netop som mange børnefamilier og studerende efterspørger, siger overborgmester Frank Jensen (S), Københavns Kommune.

Forud for arkitektkonkurrencen har borgere og interesseorganisationer givet input til masterplanen for det nye område. Forslagene har været med til at danne baggrund for de krav, der stilles til det nye byggeri i konkurrencematerialet. Det er blandt andet et krav, at både bygninger og kvarter skal leve op til de højeste standarder inden for bæredygtigt byggeri. Biltrafikken i kvarteret skal begrænses mest muligt. Og der skal plantes arter, som allerede vokser på Amager Fælled, og som kan trække fugle og insekter med ind i kvarteret.

By & Havn og Pensiondanmark
Bag projektet står By & Havn og Pensiondanmark, der er gået sammen i et projektselskab. Selskabet skal de kommende 10 år udvikle den nye bydel, som bliver det fjerde og sidste bykvarter i Ørestad.

– Arkitektkonkurrencen på Vejlandskvarteret bliver unik, og jeg er utroligt spændt på at se de forslag, som arkitektfirmaerne kommer med. Vi har mærket en stor interesse for at bidrage til udviklingen af dette område, og vi kan se, at bæredygtighed og natur vægtes højt. Her bliver der virkelig mulighed for at få afprøvet de bæredygtige tanker og udtryk og vise, at Danmark er helt i front – både når det kommer til arkitektur, men også i forhold til bæredygtige løsninger i samspil med naturen, siger adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

I Pensiondanmark har man siden 2012 øget investeringerne i bæredygtige byggerier.

– Der er tale om et interessant bykvarter af høj kvalitet og med en god beliggenhed i Ørestad tæt på metro og natur. Det er sjældent, der opstår en mulighed for at investere i en hel bydel, der tilmed har et bæredygtigt tankesæt, og vi er meget glade for at blive en del af projektet. Det er en markant investering, der vil give et stabilt og langsigtet afkast til vores medlemmer, siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i Pensiondanmark.

Indbudt fem teams til  masterplankonkurrencen 
Der er indbudt fem teams til at deltage i masterplankonkurrencen for Vejlandskvarteret. Det drejer sig om AART Architects, Henning Larsen, Sleth, Vandkunsten og Werk, som skal sende forslag ind inden primo november. Vinderforslaget forventes at blive offentligtgjort i starten af december i år.

Det forventes, at byggeriet af kvarteret kan gå i gang i 2021, når lokalplanen for området er vedtaget.

Fakta: Det nye Vejlandskvarter

• I forbindelse med Københavns Kommunes Budget for 2019 blev det besluttet at skabe en ny, grøn og bæredygtig bydel i Vejlandskvarteret på Amager i stedet for Ørestad Fælled Kvarter, som det tidligere havde været planen.

• Det tidligere lossepladsområde er forurenet, og der skal derfor ske en gennemsnitlig opfyldning med 1,7 meter ren jord på de arealer, der skal bebygges.

• Der kan opføres 219.000 kvm på 11,8 ha på den 18,1 ha store byggegrund. De resterende 6,3 ha af byggegrunden skal udlægges til natur og friareal med mulighed for rekreativ anvendelse.

• Området skal have cirka 2.000 boliger, heraf skal 1.500 være private udlejningsboliger og ejerboliger, og 500 skal være almene boliger. Derudover skal der blandt andet være kommunale institutioner, som skole, plejehjem og daginstitution.

• Bygninger og kvarteret skal bæredygtighedscertificeres efter DGNB. Ambtionen er, at bygninger skal opnå en guld-certificering og bydelen en platin-certificering.

Foreløbig proces for udviklingen af Vejlandskvarteret:

• Oktober 2019: Startredegørelse til politisk godkendelse i Københavns Borgerrepræsentation
• 4.-5. november 2019: Aflevering af konkurrenceforslag til masterplan
• Primo december 2019: Forventet offentliggørelse af vinderforslag
• Januar 2020: Offenligt borgermøde med præsentation af vinderforslag
• Maj 2020: Lokalplansforslag til politisk godkendelse
• Juni- aug. 2020: Offentlig høring af lokalplansforslag
• Dec. 2020: Endelig lokalplan til politisk vedtagelse og byggeriet kan gå i gang

Konstruktionen

By & Havn og Pensiondanmark Ejendomme har indgået en aftale om at etablere et projektselskab, der skal udvikle Vejlandskvarteret de kommende 10 år. Selskabet ejes ligeligt af parterne. Aftalen er betinget af, at der vedtages en endelig lokalplan for Vejlandskvarteret. Når Vejlandskvarteret er opført, vil det nye selskab overgå fra at være bygherre til at varetage udlejning og salg af boliger. Dermed kommer selskabet til at stå for udviklingen af hele bykvarteret og kan tage ansvar for og hånd om at opfylde byudviklingens mål og visioner.

Læs også Aftale om Amager Fælled på plads

Læs også Amager Fælled byggefelt afgøres først i 2018

Læs også Politikere vil flytte Ørestad Fælled byggeri til fredet område

( Besøgt 1.202 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Trio presser på for at skaffe mundbind i butikker – kunderne flygter

Retail / torsdag 3. december 2020

Cobblestone lander aftale med pensionsduo efter milliardhandel

Pluss, Administration / torsdag 3. december 2020

Bilfri bypark foran Tivoli rykker tættere på

Byudvikling, København / torsdag 3. december 2020

Familieejet selskab overtager Ankerhus i Skagen i hurtig handel

Bolig, Investering, Transaktioner / torsdag 3. december 2020

Normal vil have huslejen ned i detailbranchen

Retail / torsdag 3. december 2020

Danske Shoppingcentre køber Aalborg Storcenter på 52.000 kvm

Aalborg, Investering, Retail, Transaktioner / onsdag 2. december 2020

Kommende konferencer

Tirsdag den 8. december kl. 09:00

VENTELISTE Udvikling af senior- og plejeboliger

- sundt byggeri og sundhedsbyggeri til fremtidens beboere mod 2030

Torsdag den 10. december kl. 10:00

WEBINAR Udviklingen på kontormarkedet

- stigende tomgang, hjemmearbejdspladser og domicilinvesteringerEstate Podcast

Seneste nyheder