Estate Media –

Nyheder – Danmark

Michael Sehested. Foto: Thomas Tolstrup/CBRE

CBRE: Nedturen i boliginvesteringer er mindre i Danmark end i Sverige og Norge

En ny boligafdeling hos CBRE har en del handler på hånden, hvor sælgere og købere venter på politiske afgørelser vedrørende ejendomsmarkedet.

Martin Burlund

torsdag 8. august 2019 10:16

På trods af et signifikant fald i den samlede investeringsvolumen i Danmark i første halvår af 2019 sammenlignet med den samme periode af sidste år, er investorernes interesse for danske boliger fortsat stor i nordisk kontekst, viser nye tal fra CBRE Research.

2019 tegner ikke til at blive rekordernes år i den danske ejendomsverden. Tværtimod tyder det på, at den samlede transaktionsvolumen bliver lavere end sidste år, og alle segmenter oplever tilbagegang.

Men når man kigger på boligsegmentet set i forhold til vores naboer i Norge og Sverige er faldet i Danmark betydeligt lavere. Det viser helt nye tal fra CBRE Research.

– Transaktionsvolumenen for danske boliger er faldet fra 2,1 milliarder euro i første halvår af 2018 til 1,5 milliarder euro i første halvår af 2019. Det er en tilbagegang på 31 procent. Den procentvise tilbagegang i boligsegmentet er dog mere end dobbelt så stor i Norge og Sverige, siger Head of Research i CBRE, Dragana Marina.

– Når vi kigger på vores nordiske naboer, er tilbagegangen i markedet for boligejendomme betydeligt større. En den af forklaringen er, at der i Norge blev registreret en del byggeretshandler i 2018 samt nogle store sager, som bidrog til en større handelsvolumen sidste år. Sverige har oplevet en markant tilbagegang i salget af ejerlejligheder på grund af ændringer i finansieringsbetingelserne, siger Dragana Marina fra CBRE.

På grund af de betydelige fald i Norge og Sverige står det danske boligsegment nu for 43 procent af den samlede volumen investeret i boliger i Norden. I første halvår af 2018 udgjorde det danske boligmarked 34 procent af det nordiske.

CBRE forventer, at den samlede transaktionsvolumen for hele det danske ejendomsmarked i 2019 kommer til at ligge på mellem 50 og 60 milliarder kr.

Øget CBRE-fokus på boliger CBRE har for nylig etableret en ny afdeling for beboelses- og udlejningsejendomme. Målet er at blive blandt de allerstørste på markedet for beboelsesejendomme. I spidsen for afdelingen står Michael Sehested. Han oplever, at en del købere og sælgere af beboelsesejendomme for tiden befinder sig i en venteposition.

– Vi har flere større handler, hvor alle parter blot venter på en afklaring. Den ”limboagtige-situation” skyldes de politiske udmeldinger fra valgkampen om mulige lovmæssige tiltag i forhold til boligreguleringslovens § 5.2 og om udskudt skat. Læg dertil at det nuværende marked med ekstremt lave renter og høje lejeniveauer har medført en særdeles høj forventning om stigende priser på salgssiden, siger Michael Sehested, der er Head of Residential Capital Markets i CBRE.

Den erfarne ejendomsrådgiver mærker dog fortsat en meget betydelig efterspørgsel efter danske boligudlejningsejendomme.

– De to seneste år har boligudlejningsejendomme været den dominerende faktor i omsætning af fast ejendom i Danmark. Der er den fortsat, og faktisk er dominansen vokset, idet omsætning af boligudlejningsejendomme er faldet væsentligt mindre end øvrige asset-klasser. Efterspørgslen efter boligudlejningsejendomme er meget stor fra såvel danske som for udenlandske investorer, siger Michael Sehested fra CBRE.

Læs også Sampensions 121 projektlejeboliger i Roskilde revet væk på kort tid

Læs også Pensiondanmark opruster i ejendomsafdelingen for at få en større bid af værdikæden

Læs også Københavnerforstad jubler over nyt kontorhotel: – Skaber plads til vækst

Læs også Første gang i syv år at priser på ejerlejligheder ikke stiger

( Besøgt 456 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Dades varsler opkøb for 4-5 milliarder kr.

Pluss, Investering / torsdag 29. oktober 2020

Ny projektudviklingschef i FB Gruppen

Projektudvikling, Virksomheder og mennesker / torsdag 29. oktober 2020

RED: Transaktionsvolumenen i 2020 falder med op til 17 procent

Transaktioner / torsdag 29. oktober 2020

Kæmpe centernedskrivning skæmmer rekordregnskab fra Dades

Pluss, Regnskab og resultater, Investering / onsdag 28. oktober 2020

ATP udlejer aarhusiansk kontordomicil til it-firma

Aarhus, Kontor, Udlejning / torsdag 29. oktober 2020

Core vælger Link til boligentreprise på 165 millioner kr.

Arkitektfirmaer, Bolig / torsdag 29. oktober 2020

Kommende konferencer

Tirsdag den 3. november kl. 09:00

Boliglejeret

- de væsentlige og grundlæggende principper

Torsdag den 5. november kl. 09:00

VENTELISTE - Værdiansættelse af investeringsejendomme

- metoder, opgaver og begrænsningerEstate Podcast

Seneste nyheder