Ny lov skal sænke energiforbruget i større bygninger

Med et nyt lovforslag vil Transport- og Boligministeriet have erhvervslivet og det offentlige til at spare på energiforbruget i større bygninger. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, skal eksempelvis kontorbygninger, hospitaler, museer og storcentre fremover etablere bygningsautomatiserings- og kontrolsystemer, der styrer varme, lys og ventilation i bygningerne.

Bygninger står i dag for cirka 40 procent af energiforbruget i Danmark.

– Intelligent styring af de tekniske systemer i større bygninger er en effektiv måde at reducere energiforbruget, og samtidig medfører det en betydelig besparelse. Hvis lovforslaget vedtages, vil det være et stort skridt for udbredelsen af bygningsautomation i Danmark, og det vil gavne både forbrugerne og erhvervslivet, siger Martin Mortensen fra bestyrelsen i KNX National Group Danmark, brancheorganisationen for KNX-standarden, der er en løsning inden for bygningsautomation.

Den foreslåede ændring af Byggeloven vil gælde både nybyggeri og ældre bygninger ”af en vis størrelse”, dog ikke beboelsesbygninger. Af lovforslaget fremgår det, at kravet om bygningsautomatiserings- og kontrolsystemer ikke vurderes at medføre økonomiske konsekvenser for hverken det offentlige eller erhvervslivet. Udgifterne til installation forventes at blive hentet gennem besparelser på energiforbruget.

– Intelligent bygningsautomation, som KNX-standarden, overvåger og håndterer driften af bygningers tekniske anlæg, og systemerne dækker ofte alle funktioner i bygningen. Man kan reagere og gribe ind over for uhensigtsmæssig drift og dermed sikre, at bygningen altid styres energimæssigt korrekt. Det vil også sikre de forventede besparelser på forbruget. En sidegevinst er, at bygningens levetid bliver forlænget og dermed falder prisen på bygningen, siger Martin Mortensen fra KNX National Group Danmark.

Lovforslaget er i øjeblikket i høring. Hvis det vedtages, vil lovændringen træde i kraft fra 1. januar 2020.

Læs også 83 procent af millennials peger på teknologi som blandt det vigtigste for en arbejdsplads (+)

Læs også Det vil mænd og kvinder have ved valg af kontorarbejdsplads (+)

Læs også Bjarke Ingels investerer i dansk proptech – vil digitalisere ejendomsbranchen

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder