Investeringsvolumen
Aarhus

Ulovlig Airbnb-udlejning kan føre til ophævelse af lejemål

Siden deleplatformen Airbnb blev lanceret i 2008, er interessen for privat boligudlejning kun vokset. Det gælder også i Danmark.

De seneste tal fra Visit Danmark viser, at der i 2018 var over en million Airbnb-gæster i Danmark. Med et gennemsnitligt ophold på cirka tre dage er det over tre millioner årlige turismeovernatninger.

Men selvom Airbnb kan give en hurtig gevinst på kort bane, kan du ende i alvorlige problemer. Typen af din bolig kan nemlig være afgørende for, om det overhovedet er lovligt for dig at udleje din bolig.

– Ønsker en beboer i en lejebolig at udleje via eksempelvis Airbnb, kræver det altid udlejers accept. Giver udlejer ikke grønt lys, eller får lejer ikke søgt om tilladelse, så er udlejning altid ulovligt. Konsekvensen kan være ophævelse af lejemålet, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Der gælder forskellige regler alt afhængig af, om du bor til leje, bor i en andelsboligforening eller har en ejerbolig. I andelsboligforeninger er det som udgangspunkt ikke tilladt at korttidsudleje, med mindre der er åbnet op for det i vedtægterne, mens ejerlejligheder i udgangspunktet altid kan korttidsudlejes, med mindre der er et forbud i vedtægterne. Man skal altså sikre sig, at vedtægterne giver mulighed for kortidsudlejning.

Selvom du har tilladelse til at udleje din bolig, skal du være opmærksom på, at der er begrænsninger for, hvor meget du må leje din bolig ud.

– Hvis man lejer sin bolig ud flere gange efter hinanden, flere gange over en kort årrække, eller lejer et værelse ud til turister løbende over hele sommeren begynder udlejningen at få karakter af hoteldrift, og det er ikke lovligt i beboelsesforeninger, siger Jannick Nytoft.

Du er ansvarlig for dine gæster
Har du lov til at udleje din bolig og vælger at korttidsudleje, skal du huske at udarbejde en skriftlig lejekontrakt og tjekke, hvordan din egen forsikring dækker i tilfælde af tyveri eller skade på dit indbo. Airbnb’-s værtsgaranti dækker eksempelvis ikke kontanter og værdipapirer samt skader opstået på delte eller fællesområder.

Du bør også være særligt opmærksom på, at hvis du bor i lejlighed, er du ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig.

– Hvis dine lejere gør skade på ejendommen eller lejligheden eller generer de øvrige beboere, så er det dig, som er ansvarlig for skader og gener over for foreningen eller udlejer. I yderste konsekvens kan du miste din bolig, hvis dem, du lejer ud til, ikke opfører sig ordentligt, siger Ejendomdanmark-direktøren.

Det skal du være opmærksom på:

  • At du måske slet ikke må udleje din bolig. Hvis du bor i en lejebolig, skal du have tilladelse fra udlejer, og hvis du bor i andelsboligforening- eller ejerforening, skal du tjekke vedtægterne
  • At du ikke er fuldt forsikret gennem Airbnb. Der er eksempelvis ikke dækning på kontanter og værdipapirer, mens smykker og kunstværker kun dækkes i begrænset omfang
  • At lejeaftalen bør indgås på skrift
  • At hvis du bor i lejlighed, så er du ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig
  • At korttidsudlejninger kan skabe utryghed blandt de øvrige beboere i etageejendomme, da beboerne ikke kan vide sig sikre på, hvem deres nabo er, og hvem der bor i opgangen

Kilde: Ejendomdanmark

Læs også Forbrugerombudsmand og EU til Airbnb: Oplys den fulde pris hurtigere





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder