Ugen i Ejendom: Ejendomsglæde, frygt for nye indgreb og god sommer

Ét ministerium med to ministre. Det skabte lidt forvirring, da vi på redaktionen fredag opdagede, at gårsdagens store nyhed nemlig, at der nu kom et selvstændigt boligministerium gik ud på, at Transport- og Boligministeriet nu har to ministre. Benny Engelbrecht og Kaare Dybvad. Så det bliver et tveægget sværd, men det ændrer ikke på glæden over, at ejendomsbranchen igen får sin egen minister.

Oven i købet én, der ved, hvad han snakker om. Kaare Dybvad har været studentermedhjælper i By & Havn i tre år og kender altså rent faktisk ejendomsbranchen indefra. Den eneste anden politiker, der har haft den slags erfaring med i bagagen de seneste år er venstres Troels Lund Poulsen. Desuden har Kaare Dybvad undervist på Institut for Geografi på KU og været projektchef i Væksthus Sjælland.

Læs også Danmark får en ny boligminister

Den nye boligminister blev da også hilst velkommen fra flere sider:

– På bygge- og boligområdet er det glædeligt, at området atter får sin egen minister. Vi går ikke så meget op i regeringens politiske farve, men i om regeringen har ambitioner og den politiske vilje til at nå målene, sagde formand for Byggesocietetet Tony Christrup.

Læs også Byggesocietetet: Vi har længe savnet et boligministerium

EjendomDanmark var også positiv omend lidt mere forbeholden og fokuserede mere på egen vilje til at råbe den nye minister op:

– Der skal lyde et stort tillykke til Kaare Dybvad, der har solidt kendskab til sit fagområde og ved, hvor vigtige boliger er for den brede sammenhængskraft i Danmark. EjendomDanmark er parat til at bidrage med svar og løsninger. Vi er også parate til at gøre alt for, at ejendomsbranchen bliver hørt, så vi fortsat kan være med til at stille ejendomme til rådighed for familier, forretninger og erhvervslivet bredt, siger Jannick Nytoft.

Jeg ved selvfølgelig godt, hvad Jannick Nytoft mener, men mon ikke vi i branchen kommer til at stille ejendomme til rådighed i alle fald. Det gør vi jo nok. Men derfor er det alligevel klogt af de forskellige parter i branchen, at de rækker hånden ud på trods af at det allerede fra start kan se ud som om holdningerne kan være lidt langt fra hinanden. Hvor langt bliver spændende at se.

Læs også Brancheforening rækker hånden ud mod ny minister

Læs også ED advarer ny regering mod flere almene boliger i projekter

Læs også Frygt for indgreb bremser handel med udlejningsejendomme 

I Dansk Byggeri er man også optaget af klima og mangel på arbejdskraft og siger tillykke til hele det nye ministerhold.

– Dansk Byggeri ser frem til at bistå på de områder, hvor bygge- og anlægsbranchens kompetencer og virksomheder er afgørende for, at målene kan nås. Byggeriet er ikke blot afgørende for den grønne omstilling. Den teknologiske udvikling betyder også, at vores boliger og byer skal udvikles og tilrettelægges på en ny måde. Bygninger står i mange år, så fremtiden planlægges gennem byggeriet og er med til at sikre, at vores land er rart at bo i for alle, siger Lars Storr-Hansen.

Og så vil Dansk Byggeri også gerne tale med skatteministeren om konsekvenserne af regeringens plan om at øge arveafgiften ved generationsskifte i familieejede virksomheder. Netop den har også været på dagsordenen længe i ejendomsbranchen men med modsat fortegn – nemlig et forsøg på at få afskaffet arveafgiften.

Der bliver altså masser af dialog at tage fat på. For Kaare Dybvad ikke mindst fordi området stort set har været negligeret siden Ole Løvig Simonsen forlod det i slutningen af 90erne. Bevares – det har da hele tiden været et ressortområde, men det har netop ikke ligget under ministre med oprigtig interesse for det. Og da Inger Støjberg var boligminister så det ud som om boligområdet, som vedrører stort set alle danskere – måske undtaget landets cirka 13.000 hjemløse – primært var et instrument til integration og primært vedrørte de belastede boligområder. Men det er der nu lavet om på.

Man kan forestille sig, at Mette Frederiksen for det første har ønsket at komme tilbage til nogle af de traditionelle socialdemokratiske dyder herunder at have fokus på boligmarkedet og boliger til alle, men der ligger også helt aktuelt nogle store både værdipolitiske og strukturelle udfordringer, som hun gerne vil have sat fokus på.

Værdipolitisk er Blackstones opkøb gennem de (det) seneste år blevet symbolet på en ejertype, som den nye regering vil have bremset. Og strukturelt er der store udfordringer i forhold til at skaffe de rigtige boliger til alle til priser, der kan betales. Her har Kaare Dybvad tidligere gjort sig bemærket i flere udgivelser ved ikke at have meget tilovers for den kreative caffe latte klasse, og er imod Københavner-centralisering. Et eksempel kunne være, at det skal sikres, at man kan få realkreditlån til enhver bolig i Danmark.

Læs også Rød enighed: Brug for opgør med udenlandske kapitalfondes køb af boliger (+)

Det kan godt være, der vil være nogle holdningsmæssige forskelle mellem flere af branchens aktører og Kaare Dybvad, men der er ingen tvivl om, at det nu bliver kvalificerede holdningsprægede diskussioner mellem en minister, der interesserer sig oprigtigt for området og så branchen. Det kan Danmark og ejendomsbranchen kun være tjent med. Så tak for det!

Nok om den nye regering. Blandt ugens andre store nyheder var svenske SBBs fortsatte ekspansion i det danske marked. Det er første gang, vi i Danmark ser et ejendomsselskab, der udelukkende går efter ejendomme udlejet til offentlige myndigheder. Det bliver spændende at følge, hvad det kommer til at betyde på sigt. Bliver det gjort rigtigt, så der oparbejdes kompetencer til at møde de offentlige lejere optimalt, kan SBB virkelig få en god forretning i Danmark. Men mon ikke det kunne tænkes, at der er andre danske aktører, der bliver inspireret nu de er her?

Læs også Niam sælger to undervisningsejendomme til SBB

DSB går nu i gang med at bruge sin nyerhvervede ret til at udvikle ejendomme. I udlandet har man længe set banemyndigheder med succes sætte stationer og arealer i spil kommercielt, så det har undret, at det har taget så længe i Danmark. Men nu sker det altså og det første projekt bliver muligheden for at udvikle området i forlængelse af Posthusgrunden i København. Det sendes i udbud til en række investorer efter sommerferien, hvor man kan henvende sig til Catella Corporate Finance.

Læs også DSBs første projekt sendes i udbud (+)

Årstiderne og Sweco høster nu for alvor frugterne af opkøbet sidste år. Horsens får snart en helt ny bydel, hvor de to for Birch Ejendomme skal opføre 450 nye boliger.

Læs også Årstiderne Arkitekter og Sweco skal opføre ny bolig med 450 boliger (+)

Blandt ugens navnenyheder, så er der fortsat godt gang i oprustningen hos advokaterne. Gangsted mistede for nylig Lasse Stjernholm, der gik til Accura, og nu har Gangsted så været ude at hente nye kræfter hos Kromann Reumert. I Domea har den mangeårige Cowi-direktør Charlotte Nørbak fået godt fat i de mange almene projekter, som Domea administrerer, og hun blev denne uge udnævnt til direktør. Og fra den almene sektor, så kom der også ny direktør hos DAB. Med det fokus som regeringen lægger på flere almene boliger, så kan de direktørposter udvikle sig rigtig spændende i de kommende år.

Læs også Henter transaktionsspecialist hos Kromann Reumert

Læs også DAB finder ny direktør

Læs også Danmarks største almene bygherre får ny direktør for byggeri

Og til sidst og måske også mindst af denne uges mest læste nyheder, så står vi jo lige foran ferietiden og dermed er der mange, der skal på Roskilde – eller i hvert fald kender nogen, der skal. Måske var det derfor, at en af ugens mest læste nyheder blev om Roskilde Festivals nye fælleshus og de 5 teams, der nu er prækvalificeret til at tegne det.

Læs også Roskilde Festival prækvalificeret 5 teams til nyt fælleshus

Arbejdsåret er ved at være slut. Det blev hektisk frem til årsskiftet, og så løjede det af. Arbejdsmæssigt er det min fornemmelse, at der er lige så travlt, men at der er skåret nogle nuller af transaktioner og opgaver. Det giver ikke mindre arbejde, men det giver en opbremsning i markedet. Der er dog ingen grund til panik for hele ejendomsbranchen var kommet op på et meget højt niveau.

Nu er det tid til ferie og en ny politisk virkelighed efter ferien. Estate Media starter op med at være vært for en bred debat om hele branchens udvikling på Ejendomsdagene den 29. august. Jeg glæder mig utrolig meget til at høre de mange kvalificerede bud og indspil på, hvad det kommende arbejdsår vil bringe.

Vi er i en brydningstid, hvor klima, teknologi og fællesskab bliver buzz-words og håndteringen af dem bliver afgørende for branchens aktører og den måde, vi forvalter vores eksisterende og kommende ejendomme på i bred forstand. Så ved poolen, på vandreturen eller på cyklen er det måske de tre områder, der kan være værd at give en ekstra kærlig behandling, når nu tankerne får lov til at løbe løbsk ovenpå et hektisk arbejdsår.

Ugen i Ejendom er tilbage den 9. august med en opsummering af sommerens begivenheder. Men Estate Media følger branchen hele sommeren, hvor journalist Søren Duus sørger for at sende den daglige opdatering på udviklingen i branchen direkte i din indbakke. Tilbage er der kun at ønske hele branchen

EN RIGTIG DEJLIG SOMMER!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder