Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Landsformand kørt i stilling, Proptech på vej og Pier47 i spil

Den danske ejendomsbranche tager første formaliserede skridt ind i PropTech verdenen, Byggesocietetet har fundet en kandidat til posten som landsformand, og så kommer der liv yderst på Langelinie. Læs med og få overblikket over ugen der gik

Kamilla Sevel

lørdag 22. juni 2019 6:59

Byggesocietetet skal have ny landsformand. Og nu er der fundet en kandidat. Det er Ole Schrøder fra arkitektfirmaet Tredje Natur, som kan blive et rigtigt spændende valg for den danske bygge- og ejendomsbranche.

Byggesocietetet er på mange måder en organisation, der giver sig ud for at være mindre end den er, for i organisationen er der både tradition for politisk indflydelse, foretræde for dronningen og meget andet fra den del af Danmark, hvor beslutningerne bliver taget. Det er i høj grad op til formandskabet at udnytte de muligheder, men også at sikre, at det er hele branchens interesser, der bliver varetaget, hvadenten man er arkitekt, investor, entreprenør, financier eller erhvervsmægler. Og netop derfor har det stor betydning, hvem der er formand, og hvordan positionen udfyldes.

Byggesocietetet blev stiftet i 1937 af en fremsynet bygherre, Frederik Christian Boldsen, og var i en årrække et netværk for bygherrer. Med tiden blev man enige om også at indlemme ingeniører og arkitekter. Man så en klar fordel i at stå sammen både for at bedre branchens vilkår og for at hjælpe hinanden på tværs af faggrupper. I dag er rammevilkårene anderledes, men det er fortsat det overordnede mål for Byggesocietetet, og der er lige så meget brug for det bare på andre niveauer.

Siden 1937 har der kun været 7 formænd for Byggesocietetet, men for 8 år siden, da Tony Christrup overtog formandskabet besluttede man dels at udvide formandskabet og dels at gøre en ende på muligheden for at sidde på livstid. Nu kan man kun sidde som den amerikanske præsident – 8 år, – og derfor går den nuværende formand Tony Christrup af. Også selvom der var flere, der de senere år har opfordret ham til at blive ikke mindst, fordi det ikke var åbenlyst, hvem der skulle efterfølge ham. Men heldigvis for troværdigheden i hele processen for 8 år siden, der ikke ville have haft godt af at skulle leve midlertidigt videre på en dispensation, så er der fundet en kandidat.

Retfærdigvis skal det siges, at intet er vedtaget endnu for op til 4 uger før landsmødet i september kan nye kandidater melde sig. Det er dog umiddelbart relativt usandsynligt, at de bliver valgt, når landsbestyrelsen står bag Ole Schrøder, men formelt er han altså ikke valgt endnu.

Ole Schrøder bliver en spændende fornyelse af Byggesocietetet. Han er medstifter af tegnestuen Tredje Natur, han er altså iværksætter, selvstændig og har en baggrund i BIG. Tredje Natur forsøger at anskue projekter ud fra, at de skal sammentænkes mellem by, landskab og arkitektur og blandt de spændende projekter har været et – ikke realiseret – upcyclet højhus i Bella Kvarter i Ørestad. Men Tredje Natur er også med på større opgaver som rådgivning af By & Havn om Lynetteholmen.

Dermed kommer Ole Schrøder også med klare kompetencer i forhold til at bygge bro til hele bæredygtighedsdagsordenen og den holistiske tankegang, som efterspørges stadig flere steder, hvor bygge- og ejendomsbranchen er en vigtig spiller. Den største opgave for ham bliver formentlig at bygge bro til hele branchen. Ikke bare til de udførende bygherrer, arkitekter, ingeniører og andre rådgivere, hvor han flere steder allerede har et navn, men også gøre arrangementer og samarbejde tydeligt for hele den del af branchen, der i højere grad opererer på ejendomssiden end byggesiden.

Ole Schrøder vil også komme til at være den, der skal sikre, at Byggesocietetets forholdsvis nybemandede sekretariat med Lars Sønderskov i spidsen som sekretariatschef får de nødvendige rammer til at samle aktørerne i branchen og om den danske stand på for eksempel Mipim i årene som kommer.

Estate Media samler branchen på flere niveauer både i medier og på konferencer, og vi har siden vi blev “født” i 2008 samarbejdet med Byggesocietetet netop, fordi målet om at forene branchen uafhængigt af enkeltfirmaer og segmenters interesser og på den måde skabe endnu bedre projekter og fysisk miljø også er et mål for branchens vigtigste medie.

Der skal herfra lyde en stor tak til Ole Schrøder for, at han har overskuddet til at stille op til at bære stafetten videre og være med til at bringe både fornyelse og tradition videre i bygge- og ejendomsbranchen, som tilsammen står for en langt større del af BNP og dermed for samfundets fundament, end de fleste går og tænker på i deres daglige arbejde i branchen.

Læs også Ny landsformand på vej for Byggesocietetet

En anden vigtig organisation blev også formaliseret i den forgangne uge. Det var PropTech Danmark, som fik både direktør og bestyrelse på plads.

Organisationen vil – blandt andet – fremme teknologi i ejendomsbranchen, og det er et klogt valg, at den tidligere sektionschef i forskningsministeriet Rasmus Juul-Nyholm, der efterfølgende har opbygget administrationsfirmaet Cobblestone helt fra bunden, bliver formand. Han har erfaring og forståelse for ny teknologi, men også hænderne dybt i “ejendomsbranchebolledejen” hver eneste dag. Samtidig er den i ejendomsbranchemæssig sammenhæng unge Nadim Stub blevet direktør, og han skal fremme brugen af PropTech i ejendomsbranchen.

Det er en spændende opgave, for ejendomsbranchen er konservativ, samtidig med, at en ny start-up i øjeblikket melder sig på banen nærmest ugentligt, og der er ingen tvivl om, at det i de kommende år bliver vigtigt for de fleste virksomheder at træffe de rigtige valg blandt de næsten uendelige muligheder for indkøb af ny teknologi. Man kan hurtigt få forkøbt sig, så indsigten i værdiskabelsen bliver væsentlig.

Læs også PropTech Danmark får ny adm. direktør og formand

Læs også Ny digital spiller på administrationsmarkedet er klar til vækst (+)

Fra udlejningsfronten blev ugens størst nyhed, at ATP Ejendomme nu – endelig – har fået udlejet Pier47 på spidsen af Langelinie. Ganske vist til en midlertidig lejer, men det, at der kommer mere liv i ejendommen, vil være en kæmpe fordel. ATP Ejendomme tog et modigt skridt, da de igangsatte Pier47 som spekulationsbyggeri, men også for modigt har det desværre vist sig efterfølgende. Langelinie er heller ikke, hvad det har været. Da jeg var lille – og det er da så også efterhånden nogle år siden, – var Langelinie stort set det eneste sted i Københavns Havn, hvor man kunne tilgå vandet, spise en is og følge havnelivet. Sådan er det som bekendt ikke længere efter de lukkede havnearealer er kommet i spil til udvikling.

Langelinie er dermed udfordret med sin trafikale blindtarm, og det har formodentlig betydet, at selvom der har været mangel på kvm. i det københavnske udlejningsmarked, så har beliggenheden simpelthen været for perifer i forhold til offentlig transport. Desuden har det været en udfordring for den ellers virkelig fine bygning set udefra, at en del af havudsigten er gennem vinduer i fodhøjde, hvor man som bekendt ikke har øjne. Udsigten til Nordhavn og vand kunne ellers være en af de vigtigste parametre for at tiltrække lejere, men er ikke så udbredt i bygningen, som den kunne være. Så selvom Pier47 var på højeste bæredygtighedsniveau ved færdiggørelsen, er det ikke et parameter som er altafgørende for ret mange lejere – endnu i hvert fald.

Og selvom det er en succes, at Pier47 nu kommer i spil, så kommer det næppe til at betyde, at der bliver mere mod på spekulativt byggeri blandt de institutionelle investorer, selvom flere mæglere har efterlyst et større kvalificeret udbud.

Læs også Nationalbanken lejer sig ind på 20.000 kvm i Pier47

Det har ellers været en hård uge for flere developere . En af de ting, som igen og igen bliver diskuteret i den danske ejendomsbranche, er, hvordan samarbejdet mellem offentlige myndigheder eller med andre ord landets 98 kommuner og så udviklerne kan blive bedre.

De fleste kommuner vil rigtig gerne have vækst og nye projekter i kommunen og skal samtidig varetage den samlede udvikling bedst muligt, så der ikke bliver bygget forkerte isolerede nedslagspunkter. Men byrådene rundt omkring glemmer nogle gange, at selvom modparten står til at kunne tjene store summer på et projekt, så er der altså også enorme omkostninger og risici forbundet med vejen derhen. Og hvis man investerer mange penge i et projekt, som bliver forhalet, så når man måske aldrig til at gennemføre det, fordi det eller “man” lider likviditetsdøden. Det betyder slet ikke, at kommunerne bare skal sige ja til alting. Overhovedet ikke. De skal varetage borgernes interesser, hvis der faktisk ikke er brug for en udbygning af et bestemt segment i kommunen, men de skal samtidig forstå og respektere udviklernes arbejdsvilkår.

Derfor herfra en stor opfordring til kommunerne til at arbejde på at blive bedre til en mere stringent, gennemskuelig og pålidelig proces. Det vil både gavne borgerne, der bedre forstår processen, men det vil også give udviklerne færre “klø”. Det sker over hele landet hele tiden, men i denne uge var det NPV i Vejle og Claus Hansen i Roskilde, hvis projekter kom i den kommunale klemme.

Udviklingsbranchen er en broget skare af få etablerede virksomheder, der er i markedet på den lange bane, og en lang række mindre firmaer, der har fået en god ide eller løbet ind i en grund, der var interessant. Derfor er der heller ikke en brancheforening, og mange af udviklerne har ikke erfaring med processen fra tidligere. Jeg har før opfordret til at danne en forening med for eksempel et etisk kodeks for udviklervirksomheder og gør det gerne igen. Måske det var en opgave for Byggesocietetet i de kommende år.

Læs også Byråd i Roskilde: Projekt på op til 100.000 kvm. skal i nyt udbud (+)

Læs også Developer mister milliardprojekt i Roskilde

Læs også Politikere forkaster stort NPV-projekt i Vejle

Ugens nok mest overraskende udviklingsprojekt blev kastet på bordet fra Tivoli, der igen forsøger sig med planer om et mere nærtliggende hotel og samtidig at få bragt nye dele af parken i spil. Og Tivoli har mildt sagt lyttet til alt, hvad de kunne for at spille ind som den gode udvikler.

Her kom et projekt, der giver noget tilbage til byrummet, det er anerkendte arkitekter, der er i spil i form af Gehl og BIG, og de kvm. der så gerne skulle være en del af projektet bliver tegnet som nærmest en vertikal grøn søjle. “Whats not to like?” i forhold til de signaler, som politikerne normalt kommer med. Der skal nok være alt muligt både for og imod, og ikke mindst trafiksituationen er allerede blevet diskuteret heftigt, men man kan ikke andet end rose Tivoli for at have tænkt sig om, da de fremlagde forslaget.

“En grøn forlængelse af Tivoli-haven, der vil kunne ses fra byen og være med til at understrege, at bæredygtighed og et grønt udtryk er en prioritet i København”.

Rigtig godt forsøgt er min opfattelse, og nu skal politikerne jo så huske, at de to projekter Tivoli har præsenteret, hænger sammen. Alting har en pris, og selvom Tivoli har lanceret parken som også værende en løsning for ventende køer foran hovedindgangen, er det primært den pris, som parken betaler for at få lov til at bygge hotellet, og det er helt fair.

Jeg kan godt forstå, at både teknik- og miljøborgmester Karina Vestergaard Madsen og ikke mindst overborgmester Frank Jensen er begejstrede. Det vil være et unikt projekt at skabe overgangen fra Axel Towers og Axelborg til Tivoli på et grønt strøg, og det vil sætte København på landkortet internationalt for endnu et godt tænkt byrum. Men lad os se – meget kan gå både godt og galt endnu.

Læs også Tivoli præsenterer to store projekter

Der er stor enighed i branchen om, at transaktionerne er faldet. Men købelysten er intakt. Admiral Capital fik i denne uge ny bestyrelse og nyt navn og er klar til opkøb.

Læs også Nyfødt ejendomsselskab på vej mod væksteventyr (+)

I serien Investor i Ejendom satte vi på Estate Media fokus på Niam i denne uge, som med Michael Berthelsen i spidsen og en række frasalg står klart til at øge porteføljen med over 1 milliard kr. i 2019. Udfordringen er for Niam som for så mange andre, hvor varerne skal komme fra. Jeg glæder mig til at høre meget mere om planerne på Ejendomsdagene, hvor blandt andet Michael Berthelsen er med i den afsluttende paneldebat om investeringsmarkedet i arbejdsåret, der starter både liiige om lidt og om laaang tid, når sommerferien er vel overstået.

Læs også Niam vil øge porteføljen med 1 milliard kr. i 2019 (+)

Til sidst en opfordring til at huske at nominere dine kandidater til Estate Media Priserne. Der er deadline i denne uge.

Læs også Nominér din kandidat til årets Estate Media priser – se kategorierne her

Rigtig god weekend!

Kommentarer

Seneste nyt

Milliardoverskud i Dades dykker til underskud på 191 millioner kr.

Pluss, Investering, Virksomheder og mennesker / mandag 14. oktober 2019

Thylander-fond køber 5.651 kvm opløst andelsboligejendom med 80 boliger

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / mandag 14. oktober 2019

Erhvervsdirektør i EDC: Ingen grund til utryghed for andelshavere

Bolig, Erhvervsmæglere, Investering / mandag 14. oktober 2019

Niam bliver kunde hos Cobblestone

Virksomheder og mennesker / mandag 14. oktober 2019

1.200 kvm Netto-butik solgt på rekordtid til otte investorer

Pluss, Esbjerg, Investering, Retail, Transaktioner / mandag 14. oktober 2019

Disse ejendomme går ny investor i Danmark efter

Pluss, Investering / fredag 11. oktober 2019

Kommende konferencer

Tirsdag den 22. oktober kl. 09:00

Tagboliger og altaner

– udvikling, projekter og rentabilitet

Torsdag den 24. oktober kl. 09:00

Udviklings- og investeringsmuligheder i jyske byer

- få del i væksten provinsen

Jobmarked

Nyeste opslag

Account Manager

     

Projektleder til konferencer og events

     

     

Projektudviklingsdirektør

       

Estate Podcast


Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland