Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Ny udenlandsk investor, klogt med ny direktør og tog til Mipim

En uge med masser af snak, udstillinger og bløde nyheder blandede sig med årets hidtil største transaktion, Blackstones nye direktør og fra Estate Medias eget univers, så har vi nu sammensat et bæredygtigt alternativ til flyet til Mipim

Kamilla Sevel

fredag 14. juni 2019 23:57

Ugen i Ejendom starter i denne uge med en tur til Lausanne. Målet var IOCs nye hovedkontor i Lausanne og et møde med partner Kim Herforth Nielsen fra arkitektfirmaet 3XN, der netop er blevet færdig med det nye hovedkontor.

Det kommer der meget mere om på et senere tidspunkt. Imponerende er det at blive inviteret op i præsident Thomas Bachs kontor, der i størrelse minder om en af toplejlighederne i Bohrs Tårn i Carlsberg Byen i København, som ugens oplevelser i ejendomsbranchen også førte mig forbi. Med andre ord: Kontoret er stort og ikke mindst hele den tilhørende ledelsessektion, der ligger bag et 100 kvm stort tæppebelagt gulvareal, hvor den første IOC præsidents skrivebord er anbragt i midten og ærbødigt kan besigtiges. Udsigten på 28. sal i Bohrs Tårn, der trækker en stor del af de høje priser, er dog også bedre på trods af, at Genevesøen ligger lige udenfor IOCs vinduer.

Det store præsidentkontor ville vi nok ikke se på samme måde i et domicil i Danmark, men derudover er der meget dansk i det nye IOC-domicil, der er bygget omkring en trappe, der danner de 5 olympiske ringe. Jeg bliver som altid, når danskere gør det godt, stolt af at gå i et så internationalt ikon med bevidstheden om, at arkitekten er dansk. Og det rigtig opmuntrende er, at IOC medarbejderne lovpriste ikke bare 3XN, men primært den typisk danske tilgang, hvor man tænker bygningen indefra og ud og lægger vægt på brugerne og funktionaliteten. Jamen gør vi ikke oftest det i Danmark, kunne man måske fristes til at spørge? Og det er netop det vi gør. Det er kendetegnende for mange danske arkitekter og en vigtig referenceramme, når der næste gang skal pitches ind på projekter i udlandet.

Et andet arkitektfirma var også på banen i denne uge. DAC og Realdania var nemlig sammen med BIG afsender på en flot udstilling af alle arkitektfirmaets projekter. Det er gået virkelig hurtigt for Bjarke Ingels siden udstillingen “Yes is more” for 10 år siden, der mest blev skabt, fordi der ikke var så meget andet at lave i det lille nystartede firma.

Det er der nu, hvor BIG har over 500 ansatte i New York og København. Tirsdag var mange af både de lokale og amerikansk-boende danske partnere fløjet ind for at præsentere udstillingen, og det blev et hjerteligt gensyn med både projekter og mennesker i DAC. Jeg dækkede ferniseringen, og jeg håber, at flere investorer, erhvervsmæglere og andre fra branchen, der lever af bygninger også husker at kigge forbi og blive inspireret af de tanker, som arkitekterne gør sig.

Det er nemlig ikke altid, det går sådan. Hvor relevant det end er for hele branchen, så lukker arkitekternes tanker om deres byggerier sig nogle gange om sig selv.

BIG gør på deres egen måde, hvad de kan for at brede kendskabet til dem ud, og det er naturligvis også i egen interesse. Men for at det rigtig bliver folkeligt og også for, at det kommer til at appellere til hele branchen, så skal der mere til for at tiltrække bygherrer og investorer. Til ferniseringen sås dog en del stolte bygherrer, der betragtede deres projekter i både udstillede modeller og bygget i LEGO-klodser.

Læs også BIG fejrer 10 års raketvækst med udstilling i DAC

Selvom projekterne er i centrum, så ville det også gøre arkitekturudstillinger mere relevant, hvis udstillingsteksterne indeholdt bygningens fakta fra andet end arkitektens synsvinkel. Det kunne være, hvem bygherren er og hvorfor for eksempel? Eller hvad den har kostet. For bliver pengene ikke allokeret, så kommer der aldrig noget op af jorden, så flot og bæredygtigt det end kan være.

Den 29. august på årets Ejendomsdagene uddeler vi Estate Media prisen til årets projekt, som netop kan være en bygherre, der har gjort noget særligt. Sidste år gik prisen til Basecamp, og netop nu efterlyser jeg forslag til nomineringer. Send en mail, hvadenten du er mor, søn, kollega, konkurrent eller bare dig selv, og skriv hvad eller hvem, du nominerer, så vi sikrer, at så mange kommer med i betragtning som muligt.

Læs også Nominér din kandidat her til årets Estate Media priser

Og få overblikket over alle vinderne de seneste 8 år her

Ugens transaktion blev også årets største. Solstra, der købte Bella Center og alt, hvad der fulgte med, for nogle år siden, begynder nu at sælge ud af dele af området. Axa, der er en forholdsvis ny investor i det danske marked og i gang med at bygge en boligportefølje op, har købt knap 400 lejligheder for godt 1,3 milliard kr.

Læs også Solstra sælger boliger for 1,3 milliarder kr. til AXA

I denne uge holdt vi i Estate Media et seminar om værdiansættelse. Det er ret interessant i Danmark, fordi vi i høj grad benytter os af intern værdiansættelse. En af de ting, som blev drøftet var den ret ekstreme markedssituation, at der er masser af købere og dermed efterspørgsel og alligevel forventer alle faldende priser. Det gør det også svært at fastsætte ejendommenes reelle værdi i markedet i øjeblikket.

Hvis det var enhver anden produktgruppe, så ville det lyde helt utopisk i de flestes øre, at priserne forventes at falde på trods af stigende efterspørgsel. Men netop derfor er situationen på markedet fastlåst i øjeblikket. Få investorer tør gøre noget af frygt for at gøre det forkerte, hvilket for eksempel kunne være at købe boliger ind netop nu. De udenlandske derimod ser fortsat gode muligheder og tør tage “chancen”, og i denne uge var det altså Axa, der fik forøget porteføljen betrageligt.

En anden nyhed var, at Blackstone nu har udvalgt Lars Pærregaard til at stå for alle deres danske investeringer. Læsere af denne klumme er næppe overraskede, for det var præcis det, vi anbefalede i Ugen i Ejendom den 6. maj. Det kan se ud som om oddsene er lidt svære, når det kommer til at trække danske positive værdier op ad Blackstone-hatten, og det er nok endnu sværere at se for de fleste af de partier, der – måske – er på vej i regering. Men er der en ting, der i hvert fald kan hjælpe en troværdig tilstedeværelse i markedet på vej, så er det at have et dansk ansigt at sætte på organisationen. Det har Blackstone fået nu med Lars Pærregaard, der overtager stafetten som CEO for fondens danske investeringer.

Læs også Blackstone udnævner Lars Pærregaard til CEO for danske ejendomme

TK Development har skiftet navn til Agat Ejendomme, og selvom selskabet næppe har været til numerolog, og det nok er andre faktorer, der gør sig gældende, så ser skiftet nu ud til at virke. Underskuddet er nedbragt og selskabet er ved at rulle sin nye strategi om både at være udvikler og ejendomsselskab, ud. I år forventes så et positivt resultat.

Det gælder flere andre i branchen som for eksempel ELF Development, der var på forsiden af denne uges udgave af Estate Magasin, men også et selskab som aalborgensiske Calum.

Læs også Agat stopper underskud og forventer at tjene penge i år

Læs også ELF Development inddrager direkte FNs verdensmål i regnskabet

I serien om Kvinder i Ejendom handlede det denne gang om Anne Marie Oksen fra CEJ Ejendomsadministration. Hun er en af sliderne i branchen, som gang på gang har påtaget sig opgaver i blandt andet EjendomDanmark regi, men som også holder sig nøje til netop administration uden at blive fristet af hverken asset management eller andre forretningsområder fra paletten. CEJ er blevet udviklet fra en lille fondsforvaltning til en af Danmarks 4 største administrationsselskaber under hendes vinger, og som hun siger bliver der kun brug for flere af hendes og konkurrenternes slags nu hvor flere tusind nye boliger er på vej ud på markedet i både København og Aarhus.

Læs portrættet Enten får man overblik eller også bliver man forstokket (+)

Ugens mest læste navnenyhed blev igen Jeanett Vestergaard. Og når vi skriver igen, så er det fordi, at asset managere er i høj kurs, og det er ikke så længe siden, Jeanett Vestergaard kom til Formuepleje. Nu er hun skiftet til Cura Management, der vil være Danmarks bedste asset manager og er ejet af Lars Frederiksen, Michael Gaarmann og Søren Stensdal.

Læs også Asset manager skifter til Cura Management fra Formuepleje

Ugens for nogen mest ærgerlige nyhed – for andre måske glædelige – var, at Kurt Immanuel Pedersen opgiver kampen for at bygge Danmarks højeste hus på spidsen af Nordhavn. På trods af en betinget købsaftale med By & Havn, der blandt andet var betinget af infrastruktur, godkendte Borgerrepræsentationen ikke planerne. Det betyder, at HCAAT først kan komme i gang tidligst i 2025, og det er der for længe til for selskabet bag. Kurt Immanuel Pedersen pakker dermed sammen og efter en lynentré i ejendomsbranchen i løbet af de seneste år, har han nu meldt ud, at han skifter spor (igen) og leder efter nye udfordringer.

Konkurrenten, når det gjaldt at blive Danmarks højeste hus – Bestsellers i Brande – har også meldt ud, at der ikke er nogle faste planer for, hvornår det sættes i gang. Og det efterlader så igen Lighthouse i Aarhus som det, det først var tænkt som, nemlig Danmarks højeste hus.

Læs også Eventyret er slut. Kurt Immanuel Pedersen opgiver H.C. Andersen tårn i Nordhavn (+)

Læs også Bestseller: Vi har ikke travlt med at bygge Brande-tårn

I denne uge var der folkemøde på Bornholm. Jeg nåede ikke over Østersøen i år, men det var der mange andre, der gjorde. SoMe flyder over med beretninger om gode snakke og drøftelser. Det er rigtig bekræftende at læse om, men når jeg tænker tilbage på Folkemødet de sidste to år, så var det på præcis samme måde. Der er mange med gode holdninger, der både bekræfter og udfordrer hinanden. Det kunne være interessant at se, om der er nogle af de gode drøftelser og møder på tværs af organisationer, virksomheder og brancher, som giver konkrete resultater eller fører til nye handlinger. Sig til, så følger redaktionen gerne op.

En stor del af debatterne handler om bæredygtighed. Et af de steder, hvor man kan sætte ind i den forbindelse er at mindske antallet af flyrejser til fordel for tog. Det har vi på opfordring fra flere taget konsekvensen af på Estate Media og sammensat en togrejse til næste års ejendomsmesse i Cannes. Det tager lidt længere tid, men det bliver helt sikkert hyggeligt, og det er meget mere bæredygtigt!

Læs også Estate Media lancerer tog til Mipim

Rigtig god weekend.

 

( Besøgt 835 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Modige greb giver bedre byer

Redaktørens blog / fredag 4. december 2020

Investor køber 4.000 kvm boliger i nyopført ejendomskompleks

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / fredag 4. december 2020

Niam køber nordsjællandsk rækkehusprojekt af FB Gruppen

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / fredag 4. december 2020

Når tech-ulven alligevel ikke kommer

Redaktørens blog / fredag 4. december 2020

Aarhus-udvikler bag 8.700 kvm stort boligprojekt ved København

Pluss, Bolig, Byggeri, Investering / fredag 4. december 2020

Trio presser på for at afskaffe mundbind i butikker – kunderne flygter

Retail / torsdag 3. december 2020

Kommende konferencer

Tirsdag den 8. december kl. 09:00

VENTELISTE Udvikling af senior- og plejeboliger

- sundt byggeri og sundhedsbyggeri til fremtidens beboere mod 2030

Torsdag den 10. december kl. 10:00

WEBINAR Udviklingen på kontormarkedet

- stigende tomgang, hjemmearbejdspladser og domicilinvesteringerEstate Podcast

Seneste nyheder