Manglende økonomisk incitament forhindrer energirenoveringer

Bedre betingelser for klima- og energirenoveringer står øverst på ejendomsbranchens ønskeseddel til en ny regering. Men når der ikke sker mere på den front, end tilfældet er i dag, skyldes det ifølge et stort flertal på 65 procent af deltagerne, at branchen reelt ikke har noget økonomisk incitament til at investere i energirenovering.

Det er ikke nødvendigvis billigt at energirenovere en bygning, men set i forhold til andre måder at nedbringe CO2-udslippet på, kan det være en økonomisk fordelagtig måde at gøre det på. Dette konkluderer Klimarådet i deres rapport fra juni 2017. Her fremhæver Klimarådet netop energirenovering af bygninger som en samfundsøkonomisk billig måde at lette omstillingen frem mod 2050.

– Ejer du en bygning, som du ønsker at energirenovere, så ender det med, at lejeren får fordelen, da du ikke har mulighed for at hæve huslejen. Det skal være økonomisk bæredygtigt og give mening for ejeren – ellers kommer det ikke til at ske, siger adm. direktør Jannick Nytoft hos EjendomDanmark, der er er åben for en politisk dialog om at få en konkret handlingsplan på plads.

Han mener, at det er på tide, at ejendomsbranchen kommer ind på radarskærmen, når der tales om klima.

– Vi skal have flyttet fokus over på energirenoveringer af bygninger. De står for 40 procent af CO2-belastningen, og derfor er det lidt ærgerligt, at klimadebatten næsten kun handler om rødt kød og flyrejser. Det er selvfølgelig også vigtige diskussioner. Men vil man have noget, hvor det samfundsøkonomisk for alvor kan betale sig – og hvor omkostningerne er forholdsvis lave – jamen, så er det netop energirenoveringer, siger Jannick Nytoft.

Det kommer ikke som nogen overraskelse for Jannick Nytoft, at klimaspørgsmålet lander i toppen af den aktuelle undersøgelse. Han understreger, at der er et helt grundlæggende problem, som han kalder et paradoksproblem.

Læs også Organisationer og bygherrer i åbent brev til beslutningstagere: Vi vil have flere tagboliger

Læs også Schmidt Hammer Lassen bygger 1.800 kvm kontorlade i træ

Læs også PensionDanmark skal opføre bæredygtig bydel ved Aarhus’ grønne kile

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder