Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Wework til Danmark og Forum solgt mens vi venter på den nye regering

Verdens største kommer til Danmark, legendariske Forum blev solgt og mæglerbranchen konsoliderede sig igen. Ugen bragte flere store nyheder i ejendomsbranchen, men et nyt ministerhold var endnu ikke en af dem

Kamilla Sevel

lørdag 8. juni 2019 9:56

Så kom valgresultatet endelig. Efter mange måneders spekulation om, hvornår valget kom og efterfølgende lang valgkamp, så blev det tid til et resultat. Men et klart svar er der ikke endnu, så nu kan spekulationerne starte i forhold til, hvilken betydning resultatet får. Først og fremmest er der hvis man tager historikken i betragtning en større sandsynlighed for, at der bliver sat fokus på boligmarkedet. Røde regeringer har tidligere i flere omgange prioriteret en boligminister. Mette Reissmann, som nogle så som en boligpolitisk spiller, kom dog sket ikke ind i denne omgang.

Men så igen det er sjældent de mest oplagte, der sætter sig på pladserne og ingen kender Mette Frederiksens ministerliste – formentlig ikke engang hende selv – før hun ved, hvilke partier, der ender i regeringsdannelsen.

Socialdemokratiet kom ganske vist med et boligpolitisk udspil i de sidste dage før valget, men det kan både blive en dreng og en pige alt efter, hvordan spillet om regeringsgrundlaget går op. Så omend det var længe ventet og potentielt kan betyde meget for ejendomsbranchen – ikke mindst hvad angår boligrenoveringer, – så er der ikke andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed.

Siden diskussionen om §5, stk.2 renoveringer brød ud i kølvandet på Blackstones massive opkøb i især 2018, har der været en opbremsning i transaktionerne. Spørgsmålet er derfor om usikkerheden om regeringsgrundlaget skubber yderligere til frygten for, at indgrebet kan blive mere massivt end først antaget. I øjeblikket granskes området, men det er klart, at den endelige regeringskonstellation kan spille ind her.

Det andet store område med konsekvenser kan være udspillets forslag om, at kommunerne kan stille krav om 33 procent almene boliger i stedet for 25 procent. Jeg tvivler på, at det får den helt store effekt, da mange kommuner allerede vælger ikke at anvende muligheden for at forlange 25 procent almene boliger i et udviklingsprojekt. Men selvfølgelig er der konkrete grunde, hvor det kan få en betydning for den enkelte bygherre, og derfor vil de kommende uger og et eventuelt radikalt aftryk, der måske trækker i modsat retning være yderst interessant at følge. Overordnet set er der dog ikke grund til at frygte et politisk skifte i Danmark, da det med den store pensel vil være mindre områder, der eventuelt vil blive berørt.

Læs også 3 boligejendomme solgt i Storkøbenhavn for 200 millioner kr.

Ugens absolut største nyhed var, at WeWork nu har fundet en lokation i København. Det blev i Kødbyen som lejer hos Fokus Asset Management. WeWork opfører sig fortsat lidt som en start-up, der prioriterer ekspansion over indtjening. Og det første gør de da også rigtig godt med nu mere end 600 lokationer rundt om i verden.

Med indtoget i Kødbyen lægger de sig meget tæt op ad en af de første store kontorfællesskabs-successer nemlig SoHo. Og det er da også det kreative og unge miljø med mange restauranter og barer i kvarteret, der har tiltrukket WeWork. Fokus Asset Management har sagt ja til den usikkerhed, der kan være forbundet med at udleje til kontorhoteller, der sjældent binder sig til lange lejekontrakter og ofte forlanger en trappeleje, mens de får etableret lokationen.

WeWork åbner først i 2020, men der er ingen tvivl om, at deres tilgang til kontorfællesskaber er en af verdens mest professionelle. De lejer ikke et skrivebord og en stol ud, men et løfte om at blive del af et globalt netværk af inspirerende medarbejdere. Men i virkeligheden er godt halvdelen af WeWorks lejere store koncerner, der gerne vil nyde godt af den energi, som kontorfællesskabet har eller simpelthen ser det som en nem adgang til en lokation i et nyt marked.

WeWork tracker, hvor i lokalerne sofaer og lænestole bliver brugt. Og det tror jeg er en øjenåbner for mange virksomheder med lokaler, der står halvtomme. I mere end 20 år er der blevet talt om effektivisering af kontorlokaler, men mange virksomheders tilgang til kontorlokaler er fortsat ret traditionel. Det bliver spændende at se, om WeWork kan skubbe til det.

Læs også Fokus Asset Management: Ny WeWork lokation kunne være blevet hotel

Læs også WeWork åbner første lokation i Danmark i København V.

Læs også Verdens hurtigst ekspanderende kontorfællesskab: Vi kommer snart

Det seneste år har der været en forventning om, at kontorbyggeriet nok ville tage over, når boligbyggeriet tog lidt af. Den forventning fik lidt færre ben at gå på denne uge, hvor Ejendomstorvet kunne melde ud, at tomgangen i kontormassen nu stiger igen.

Læs også 122.000 flere udbudte kontorer på under et år

Ugens store og opsigtsvækkende transaktion var PFAs køb af Forum. PFA bryder i disse år nogle grænser i forhold til det traditionelle pensionskasseindkøb for selvom PFA kan se synergier i både at have Forum og den gamle DR-bygning på den anden side af vejen, så er det alt andet lige en investering med større risiko end de mainstream boligbyggerier og kontorejendomme på lange lejekontrakter som bare få år tilbage var “pensionskasse classic”.

PFA har planer for at åbne Forum mere op, og det kan give nyt liv til kvarteret, der på den ene side ligger lige på den anden side af søerne i forhold til København K., men på den anden side er meget lidt livligt, når der ikke lige er udstilling i Forum. Det er Thylander Gruppen, der skal tage sig af den sag nu, hvor ejendommen er kommet på bøgerne hos PFA.

Læs også PFA køber Forum

Som vi også kunne skrive i midten af maj, så kommer der også fortsat flere nye udenlandske investorer til markedet. Men der er også investorer, som man i ejendomsbranchens brede kredse hører meget lidt til. En af dem er amerikanske Angelo Gordon, som blandt andet kom i medierne i forbindelse med Den Franske Skole på Frederiksberg, og som nu er i gang med et større byggeri af ungdomsboliger på Vestegnen.

Læs også Amerikansk investor vil bygge 500 studieboliger på Vestegnen

På konsolideringssiden tog erhvervsmæglerbranchen endnu et skridt, da Newsec kunne offentliggøre, at CC Property bliver en del af Newsec. Siden exiten fra Colliers i 2013 har Peter Mahony på få år formået at opbygge en mæglerforretning, der ved at indgå nye alliancer og tilgange, har fået godt fat i markedet. Ikke mindst samarbejdet med blandt andet den tidligere Topdanmark Ejendomme-direktør Birger Grubbe har betydet, at mæglerfirmaet har fået godt fat. For Newsec handler det især om at tilføre erfaring.

– CC Property er gode off-market ved at finde ejendommene og finde løsninger til den enkelte ejendom, mens vi er gode til at lave en struktureret salgs- og udlejningsproces. Og deres erfaringer skal så understøtte vores unge team, sagde adm. direktør Morten Jensen om opkøbet, mens stifter Peter Mahony understregede, at CC Property havde undersøgt flere muligheder i markedet og så Newsec som det bedste alternativ, når nu 3 ud af 4 partnere var over 60 og dermed var nødt til at tænke over, hvordan virksomheden skulle udvikle sig på den lange bane.

Læs også Peter Mahony: – Vi snakkede også med andre end Newsec

Læs også Newsec: CC Property skal give os erfaringen tilbage

Læs også Newsec Advisory køber CC Property

ELF Development kom med regnskab i denne uge, og det understregede, at det er gået virkelig godt i udviklerbranchen de seneste år. Ganske vist er omsætningen faldet, men overskuddet lå på 221 millioner kr., og det er andet år i træk, at selskabet, som er startet af ægteparret Ludvig Find og Andreea Kaiser præsterer så godt et resultat. Samtidig var regnskabet et godt eksempel på, hvordan man mere konkret kan gå indarbejdelsen af FNs 17 klimamål.

I flere af afsnittene henviser ELF nemlig helt konkret til, hvilket klimamål de arbejder med i det pågældende område og hvordan og i hvor høj grad de lever op til dem. Havde det nu været en arkitekt eller en ingeniør, så var det nok ikke værd at nævne på samme vis, for der er bevidstheden om klimamålene og deres betydning større. Men developer-branchen er i langt højere grad kendt for en hit-and-run strategi uden brancheforening eller langsigtede visioner for branchens udvikling, og det er derfor et virkelig spændende og også innovativt tiltag hos ELF.

– Vi er her på den lange bane og bygger også til egen portefølje, er tanken bag fra Ludvig Find og Andreea Kaisers side.

Læs også ELF Development får overskud på 221 millioner kr.

Det bliver spændende at se, om der er flere udviklere, der går den vej i den kommende tid og tager et udvidet ansvar for eget virke, selvom forretningsmodellen typisk er baseret på, at man sælger produktet så snart det står færdigt.

En anden udvikler, nemlig NPVs Jens Schaumann, sagde i denne uge til Vejle Amts Folkeblad, at han jo ikke var tonedøv. Derfor skærer han retaildelen af NPVs projekt på Postgrunden i Vejle ned fra 27.000 til 10.000 kvm. Projektet har været længe undervejs og selvom retail som sektor både har oplevet succes og udfordringer i det vejlensiske marked de seneste år, så er det nok vel modigt at tilføre 27.000 kvm og dermed en god beslutning både for NPV og Vejle at ændre projektet.

Læs også NPV ændrer Vejle-projekt markant – skærer ned på retail

Strømmen af nyansættelser i ATP Ejendomme er lind i øjeblikket. Michael Nielsens exit og Martin Vang Hansens tiltrædelse har tydeligvis skilt vandene og fået en række af de mangeårige medarbejdere til at stoppe i en tid, hvor der også bare er megen udskiftning både i projektudvikling og asset management-segmentet. Men når nogle stopper kommer andre til, og i denne uge kunne ATP Ejendomme melde ud, at de hentede Kent Traulsen til selskabet fra stillingen som teknisk direktør i Deas og Martine Prince fra Gorrissen Federspiel.

Samtidig er der også medarbejdere, man bare ikke kan undvære. Efter 15 år i ATP Ejendomme skiftede Kenneth Olsson i september 2018 til Industriens Pension, men det blev et kort visit for nu kun 8 måneder efter bliver han hentet “hjem” igen som investeringsdirektør i ATP Ejendomme.

Læs også ATP ansætter chefjurist og projektudviklingsdirektør

Læs også ATP Ejendomme henter investeringsdirektør hjem fra Industriens Pension

Fra HR-fronten var der også nyt fra KHR Arkitekter. En af de helt store danske arkitektprofiler, Jan Søndergaard, træder tilbage fra partnerkredsen og ind træder Lars Kragh, der kom til som adm. direktør i 2014 med gedigen erfaring fra ingeniørvirksomhederne Orbicon, Leif Hansen, Carl Bro og Alectia, nu som partner sammen med arkitekt Janina Zerbe.

Læs også KHR generationsskifter i ejerkredsen

Og så kom der et ansigt på den nye chef i Teknik- og Miljøforvaltningen, der skal rydde op efter ledelseslaget blev grundigt tyndet ud i kølvandet på fortovsskandalen. Han kommer fra Transportministeriet og skal nu have forvaltningen tilbage på sporet og op i gear.

Læs også Københavns Teknik- og Miljøforvaltning henter topchef i Transportministeriet

Rigtig god weekend!

 

 

 

( Besøgt 776 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Modige greb giver bedre byer

Redaktørens blog / fredag 4. december 2020

Investor køber 4.000 kvm boliger i nyopført ejendomskompleks

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / fredag 4. december 2020

Niam køber nordsjællandsk rækkehusprojekt af FB Gruppen

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / fredag 4. december 2020

Når tech-ulven alligevel ikke kommer

Redaktørens blog / fredag 4. december 2020

Aarhus-udvikler bag 8.700 kvm stort boligprojekt ved København

Pluss, Bolig, Byggeri, Investering / fredag 4. december 2020

Trio presser på for at afskaffe mundbind i butikker – kunderne flygter

Retail / torsdag 3. december 2020

Kommende konferencer

Tirsdag den 8. december kl. 09:00

VENTELISTE Udvikling af senior- og plejeboliger

- sundt byggeri og sundhedsbyggeri til fremtidens beboere mod 2030

Torsdag den 10. december kl. 10:00

WEBINAR Udviklingen på kontormarkedet

- stigende tomgang, hjemmearbejdspladser og domicilinvesteringerEstate Podcast

Seneste nyheder