Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i ejendom: Afventning i markedet på trods af efterspørgsel

Transaktioner rammer stadig nyhedsstrømmen, men tonen i markedet er afventende.

Kamilla Sevel

lørdag 25. maj 2019 0:16

Hov, hvad laver de ovre hos naboen? Ups, de laver ikke noget. Så må vi også hellere lade være med at lave noget.

Sådan skulle man tro, at der er mange, der tænker i den danske ejendomsbranche. Man holder lige vejret og ser, hvad der sker. Usikkerheden er en sniger i en branche, der fortsat er præget af mere gefühl end fakta. For sandheden er, at der ikke er nogen reel objektiv begrundelse for, at det går lidt langsommere i ejendomsbranchen.

Så i denne uge kommer jeg til at adressere “The elephant in the room”. Set i lyset af den sidste finansielle krise, hvor der gik kollektiv psykose i den og alle bremsede op, så har jeg de sidste måneder oplevet en modvillighed til at tale om, hvor markedet egentlig går hen. Men jeg kan godt blive lidt bekymret over, at vi nu er ude i en hvisken-tisken og “synes du også, at det går lidt mere stille” fremfor en reel stillingtagen til, at det måske ikke går så dårligt trods alt.

Der er flere hæmmende faktorer. Den vigtigste er usikkerheden om, hvornår de kommer og hvad de nye ejendomsvurderinger og skatteregler kommer til at betyde. Forventningen er, at det som udmeldt kommer til at gå i nul på landsplan, men hvis lejligheder for eksempel skal betale mere og villaer mindre, så er det åbenlyst, at det vil ramme det københavnske og aarhusianske boligmarked relativt højere, og det kan få priserne til at sætte sig. Det er der dog ikke nogen klare forventninger om endnu.

Den anden er de finansielle begrænsninger i udlån. Der kan kun lånes husstandsindkomsten x en faktor, så man kommer frem til rådighedsbeløbet, og så skal lånebeløbet nedskrives både, hvis man har børn eller bil. Reelt betyder det, at rigtig mange gennemsnitlige middelklassefamilier kan købe en bolig til 3-4 millioner kr. Og det er ikke nødvendigvis dem, der er flest af i de største byer. Derfor begynder der også at være problemer med at sælge boliger til cirka 5 millioner kr. og opefter.

Til gengæld er efterspørgslen fortsat høj, renten har vist sig ikke at stå overfor en umiddelbart stigning og beskæftigelsen er på et højt niveau.

Så objektivt set burde der ikke være de helt store risici i markedet. Men med en transaktionsvolumen på under 10 milliarder kr. i første kvartal, så lægger markedet op til noget nær en halvering. Jeg tror, at vi kommer til at se en afmatning, og jeg tror trods alt den er sund for det kan være den opbremsning, der gør, at vi ikke kører ud over kanten som i 2007/2008.

Når det er sagt, så skal vi altså som nævnt i ejendomsbranchen passe på, at vi ikke bremser mere end nødvendigt. I stedet for at blive grebet af kollektiv panik, så vil det rigtige være at ændre fokus til de produkter, der kan sælges i markedet.

Det er der heldigvis flere, der er i gang med, og det er ikke kun fornuftigt for bygherrer og investorer, men også samfundsmæssigt for der er fortsat en stor boligefterspørgsel især på nye boligtyper. Konjunkturudvikling er i høj grad præget af psykologi, og ejendomsmarkedet er en vigtig driver i den økonomiske spiral.

Det er derfor vigtigt, at vi alle er med til at holde hovedet koldt og vurdere markedet faktuelt. Og ja, der vil helt sikkert være nogen, der tænker, at det gør vi da også. Men ikke desto mindre er det et faktum, at det er en ond/god spiral af psykologiske faktorer, der er med til at understøtte de grundlæggende økonomiske nøglefaktorer henholdsvis den ene eller den anden vej.

Den 18. september holder vi i Estate Media en konference om alternative boformer, og netop graden af fællesskab og fordelingen af fælles kvm vs. egne arealer bliver en af de ting, som vil komme til at præge markedet i årene fremover og være af stor interesse for dem, der vover at tilpasse produktet.

En af ugens mest læste nyheder blev forlydender om, at der rent faktisk nu er erstatningssager på vej mod mæglere og udbydere af projektlejligheder. Dansk Ejendomsmæglerforening forsvarer mæglernes involvering i sagen og skubber skylden tilbage til projektudvikleren, der i det konkrete tilfælde er NPV. Det ville klæde foreningen i højere grad at involvere sig i at udbedre problemet fremfor at skubbe aben videre. Men det er der måske gode muligheder for bliver anderledes i fremtiden.

Læs også DE: Der er intet erstatningsansvar i denne sag

Læs også NPV og mæglere i sag om vildledning

I denne uge blev den respekterede tidligere partner i DTZ Egeskov & Lindquist, nu Newsec, Mikael Hartmann, nemlig formand for foreningen og han har allerede meldt ud, at han kommer til at arbejde med nye ting som for eksempel en etisk handlingsplan.

– Vi har arbejdet med etikken fordi handel dybest set er en tillidssag. Også handel med fast ejendom, siger Mikael Hartmann.

Mens der til tider har været et meget lille erhvervsmægleraftryk i Dansk Ejendomsmæglerforening, så kom gennembruddet for den side af metieren, da  Steen Winther-Petersen blev formand i årene 2003-2013, og nu tager altså Mikael Hartmann over. Han får også følgeskab af en anden erhvervsmæglerprofil i form af Marie Helms fra Cushman Wakefield RED.

Læs også Mikael Hartmann bliver ny bestyrelsesformand i DE

Mens flere institutionelle investorer hænger lidt i bremsen, så er der dog stadig gang i transaktionsmarkedet, og også i denne uge købte blandt andet Blackstone ind i markedet.

Læs også KLP køber 19.700 kvm i Carlsberg Byen

Læs også Blackstone køber boligejendomme på Amager for 3-cifret millionbeløb

Det er fortsat regnskabstid, og mens entreprenørerne ser ud som om, at de er kommet til at passe lidt for meget på med at tage projekter ind, og det har sat sig på bund- og toplinjen, så går det anderledes i administrationsbranchen. De mange udenlandske investorer har brug for erfarne kræfter til at hjælpe sig med at styre de nyindkøbte ejendomme, og det gavner de administratorer, der kan levere.

Læs også Toplinjen daler hos A. Enggaard

Læs også Administrator vil gå i minus efter investeringer i digitale løsninger

Læs også Cobblestone øgede omsætningen med 44 procent i 2018

Og når vi er i regnskabshjørnet, så kom også BIGs regnskab, der viste, at arkitektfirmaet igen havde klaret sig rigtig fint i forhold til mange arkitektfirmaers bundlinjer generelt. Til gengæld stak den fantastiske tur for hele firmaet til Burning Man og skabelsen af en gigantisk Orb i sølv af og blev dyrere end forventet.

Jeg tror, at vi kommer til at se meget mere af den form for identitetsskabende firmaarrangementer for er der en ting, som man i dag er enig om i kontormarkedet, så er det, at arbejdspladsen kommer til at skulle honorere en helt anden form for loyalitetsskabende adfærd fremover både hvad angår firmaidentitet og de fysiske rammer og især deres sammenhæng.

Det bliver spændende at se, hvad det i praksis kommer til at betyde på den lange bane for den måde, vi bruger vores ejendomme på og de aktiviteter og muligheder, vi knytter op på dem.

Læs også BIG holder på medarbejderne trods utilfredsstillende resultat

Læs også Hotelkæde vil være markedsledende indenfor coworking

Rigtig god weekend!

Kommentarer

Seneste nyt

Nrep køber ydereligere 148 boliger af 2E Group for en kvart milliard kr.

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / tirsdag 14. juli 2020

Trods eksplosiv vækst: SBB’s ejendomsportefølje skrumper med flere milliarder kr.

Pluss, Regnskab og resultater, Investering / tirsdag 14. juli 2020

Top- og bundlinjen falder i Klövern: – Vi har en stabil, langsigtet forretning

Pluss, Regnskab og resultater, Investering / tirsdag 14. juli 2020

Overskud i BIG tæt på 100 millioner kr. – men Corona skærer i forventningerne til 2020

Pluss, Arkitektfirmaer, Regnskab og resultater / mandag 13. juli 2020

Jens Enggaard deler fa­mi­lie­virk­som­he­der – brødre får hver sin del

Entreprenører, Virksomheder og mennesker / tirsdag 14. juli 2020

Nyudskilt Gefion-selskab vil øge forvaltningsvolumenen med en halv milliard kr. om året

Pluss, Investering / mandag 13. juli 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 13. august kl. 09:00

VENTELISTE - Erhvervs- og boligmarkedet i Roskilde

- investering og udvikling mod 2021

Torsdag den 20. august kl. 09:00

Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland