Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Klogt træk fra Blackstone og valget i sigte

Så blev der udskrevet valg. Spørgsmålet er hvad det betyder for ejendomsbranchen? En minister med oprigtig interesse for området vil være et stort plus

Kamilla Sevel

lørdag 11. maj 2019 9:39

Den 5. juni skal vi til valg. Lige nu ser det ud til at blive et rødt flertal. Og selvom der er flere, der hævder at blokpolitikken er død, så har vi, når alt kommer til alt alligevel “cirka” de to muligheder – en S eller V-styret regering. Så med få forskelle i praksis, hvad skal man kigge efter eller forsøge at bringe ind i valgkampen, hvis man skal gøre det bedste for ejendomsbranchen og stemme derefter?

Breaking: Apcoa Parking køber Onepark (+)

Nogle af de store ting for området er der ro på eller indgået forlig omkring. Boliglejeloven og erhvervslejeloven for eksempel, som er uigennemskuelige og uforståelige på mange måder, men som ingen tør pille ved, fordi det er så følsomt et område. Den politiske sag, der berører mange i øjeblikket er kravet om, at der skal almene boliger i næsten alle nye udviklingsprojekter. Senest har Københavns kommune også valgt at sige, at der skal 25 procent almene boliger ind i små projekter helt ned til 3.000 kvm. Det kommer helt sikkert til at give en hel masse bøvl for rigtig mange grundejere, men er det godt for diversiteten af byen? Det er der trods alt nok flere, der kan få øje på, selvom de ikke stiller sig op og siger, at det er en god ide i deres egen kommercielle kontekst. Men her er rammerne jo givet, så det er nu en kommunal og ikke statslig sag.

Hvis man hæver sig lidt op over de daglige udfordringer, så er der til gengæld nogle overordnede temaer, som er vigtige for ejendomsbranchen. Den vigtigste er stabiliteten og sammenhængskraften i samfundet. En økonomisk og politisk stabil udvikling er et helt grundlæggende vilkår for både internationale og nationale investorer. Det vil de fleste kendte partier på midten være garant for.

Det næste er et parti eller en regering, der tager by-, bolig- og ejendomsområdet alvorligt. Med alvorligt mener jeg, at man afsætter den nødvendige ministerkompetence og især interesse for området, så der bliver ført en proaktiv politik med en visionær klar overligger og den autentiske indsigt i området. Det har vi ikke haft de sidste 4 år med blå regering, men egentlig heller ikke de 4 år før med rød regering.

Uden at være partipolitisk kunne jeg personligt godt tænke mig en type a la Tommy Ahlers med intellektuel bredde og en personligt drevet interesse for at udvikle ejendomsmarkedet og skubbe til danske aktørers udvikling og muligheder både i Danmark og internationalt. Så udover hvor man hælder til i de ultimative ideologiske forskelle mellem de forskellige partier, så stil krav hvis man møder dem derude til, at de tager en af Danmarks største brancher seriøst.

Skulle der alligevel være en politisk sag, der kunne være interessant i forhold til driften her og nu er det §5, stk 2 renoveringerne, som ligger til behandling. Og det ligger da også godt i tråd med ugens mest læste nyhed, som omhandler den amerikanske kapitalfond Blackstone, der har købt op for omkring 10 milliarder kr. i København de seneste år. Modellen har typisk været at renovere ejendommene og udnytte det skjulte lejepotentiale. Det gik sådan set meget fint med 360 North som administrator. Virksomheden er vokset til omkring 85 medarbejdere og købte i efteråret 2018 Administrea.

Ugens mest læste nyhed blev således netop, at nu så Blackstone ud til at have fået nok. De valgte at give ejer og stifter Niels Jansson et godt tilbud – må man tro, for beslutninger i de to virksomheder bliver bestemt ikke overkommunikeret. Hvad der er sket bag væggene i domicilet på Göteborg Plads i Nordhavn må have været en interessant drøftelse over de seneste måneder, hvor administrationsselskabet er kommet i stadig større modvind.

Hverken 360 North eller Blackstone har på noget tidspunkt i den mediestorm, de er havnet i i forbindelse med deres køb af en række ejendomme på Frederiksberg meldt ud, at “de har forstået kritikken og her viser, hvad der egentlig er planen for ejendommene”. Den slags åbenhed, som ofte er det, der kan få enhver medie- og dermed politisk storm til at rase ud i en fart, er ikke taget i brug.

Nu køber Blackstone 360 North og får – må man formode – dermed fuld kontrol over den videre udvikling. Nils Jansson er fråtrådt og erstattet af en ny ledelse. Det er et skridt i den rigtige retning, at Blackstone bliver repræsenteret i Danmark med et ansigt udadtil, der ikke kan sættes en finger på. Men de får brug for mere end det. Imagemæssigt så er det bare ikke noget, der appellerer bredt, at man er en international kapitalfond med ejerskab placeret i Luxembourg.

Den nye direktør Solveig Diana Hoffmann er et ubeskrevet blad i branchen, og den eneste der pt er med til at skabe troværdighed i form af kendskab i ejendomsbranchen udadtil er Lars Pærregaard, der kom til Blackstone i efteråret 2018 og nu udgør bestyrelsen sammen med Solveig Diana Hoffmann og Blackstones europæiske investeringsdirektør, James Seppala.

Lars Pærregard er tidligere Plesner og Maqs-advokat og har siden været i investeringsselskabet SG Nordic. Et godt råd herfra til Blackstone: Hold godt fast på Lars – for han er på ledelsesplan klart den bedste livline til en genetablering af tilliden og det danske renommé per dags dato.

Læs også Blackstone køber 360 North

Læs også Blackstones opkøb på Frederiksberg sat på pause

I ejendomsbranchen er der mange, der ofte er godt trætte af Danmarks Naturfredningsforening, men det er trods alt en af dem, der oftest skal tages med i betragtning, når et projekt går galt. Men i Esbjerg var det i denne uge en frygt for, at det 17 etager høje byggeri kan forstyrre Forsvarets varetagelse af nationale interesser, fordi det står i vejen for en radar. Så nu ligger arbejdet stille frem til 21. juni, hvor Forsvaret får en rapport fra et konsulentfirma. Situationen er desværre ikke uvant. I mange kommuner er der en voksende frygt for at gøre noget galt og vække en borgerstorm. Det kan koste branchens aktører – og ikke mindst kommunerne, der i nogle tilfælde går glip af relevant byudvikling, rigtig dyrt. Håbet må være, at der snart bliver lidt bedre balance mellem beslutningshastighed og den brede inklusion.

Læs også Forsvaret bremser godkendelse af BIG-højhus

I denne uge holder Estate Media konference om Fremtidens kontor, og der er kun ganske få pladser tilbage. Selvom vi naturligvis altid gør, hvad vi kan for at levere et godt og fagligt tungt program, så tror jeg også, at der er en anden grund til, at interessen for kontormarkedet er stor.

Boligmarkedet er udfordret, og det betyder, at interessen for hvordan den gode kontorejendom udvikles er voksende. Men de rigtig store domicilkunder er ganske få. Det har cirkuleret i markedet i flere måneder, men i denne uge blev det endeligt bekræftet, at PensionDanmark bygger kontor til DFDS. På konferencen tirsdag glæder jeg mig til at høre om Nykredits og Danske Banks domicilovervejelser i henholdsvis Nordhavn og på Postgrunden.

Læs også Sådan bliver fremtidens kontor hos DFDS

Læs også PensionDanmark køber Nordhavn-grund og opfører domicil til DFDS

Efterhånden er det så længe siden, at man ikke kan huske det, hvis man er ny i branchen. Men kommanditselskab var et decideret fy-ord i årene efter finanskrisen. Tusindvis af amatørinvestorer var blevet om ikke snydt, så i hvert fald trukket ind i noget, de slet ikke kunne overskue og pensionsopsparingerne forblødte på engelske pubber og svenske boks-butikker. Men Blue Capital gik relativt hurtigt ind i markedet igen og teamede op med nogle af de investorer, som var niveauet over.

Samtidig satsede de på opkøb af danske detail- og discountbutikker med lange lejekontrakter. Forståeligt og fysisk tilgængeligt forstået på den måde, at man faktisk kunne køre hen og se den butik, man køber, hvilket ikke altid var tilfældet for de investorer, der brændte fingrene i 00erne. I denne uge kunne Blue Capital offentliggøre et tilfredsstillende regnskab og samtidig fortælle, at den anerkendte tidligere DLA Piper og nu Kammeradvokaten-advokat Henrik Puggaard bliver ny formand for bestyrelsen. Ret flot af Blue Capital-stifter Martin Kibsgaard at tro på forretningsmodellen og gøre den stueren igen – det er alt andet nemmere at banke en forretning op i en branche, der ikke lige har været under massiv beskydning og stort set er lagt ned.

Læs også Kammeradvokat er ny bestyrelsesformand i Blue Capital

Læs også fra 2018 Blue Capital øger resultat med 244 procent over 3 år – investorer får over 20 procent

Det var også i denne uge, at der var flere nyheder fra arkitektfronten. Vilhelm Lauritzen kunne fremlægge et fint overskud i regnskabet og samtidig offentliggøre, at næste skridt i professionaliseringen af arkitektfirmaet nu bliver taget med ny bestyrelsesformand. Det må være en stor tilfredsstillelse for Gyrithe Saltorp, der tiltrådte som adm. direktør i april 2018 at kunne aflevere sit første regnskab på posten i den stil. Og uvant for branchen, så er der nu både kvindelig bestyrelsesformand og adm. direktør i Vilhelm Lauritzen.

Læs også Erhvervsprofil ny bestyrelsesformand i Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Læs også Top- og bundlinje voksede hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter i 2018

Læs også Tæt kamp om at være størst i arkitektbranchen – fem navne skiller sig ud (+)

Hos Arkitema, der blev købt af Cowi tidligere på året, var tilfredsheden dog ikke helt så stor på trods af, at resultatet voksede 49 procent. Den manglende tilfredshed går dog på, at virksomheden vokser i eksportmarkederne, Sverige og Norge, men taber terræn i Danmark, og det skal der selvfølgelig rettes op på.

Læs også 2018-regnskab ikke tilfredsstillende trods høj vækst

Det var, hvad vi på redaktionen havde valgt at tage med denne gang i Ugen i Ejendom, hvor det blev endnu en  spændende uge i den danske ejendomsbranche.

Rigtig god weekend!

 

 

 

 

 

Kommentarer

Seneste nyt

Ugen i Ejendom: Går det dårligt – næh…ikke rigtigt

Ugen i ejendom / fredag 16. august 2019

Aberdeen køber 8.000 kvm logistikejendom i Taastrup

Pluss, Industri og logistik, Transaktioner / torsdag 15. august 2019

Store forventninger til nyt 65.000 kvm flerbrugerhus i Ørestad

Pluss, Kontor / fredag 16. august 2019

Hoffmann henter afkast på over 5 procent hjem for 7. år i træk

Entreprenører, Byggeri / fredag 16. august 2019

V. Løwener sælger sidste del af ejendomsporteføljen

Lager og logistik, Transaktioner / torsdag 15. august 2019

Copenhagen Capital køber ejendom til 62 millioner kr.

Transaktioner / torsdag 15. august 2019

Kommende konferencer

Torsdag den 29. august kl. 11:30

Ejendomsdagene 2019

- alt der glimter er ikke guld!

Tirsdag den 10. september kl. 09:00

ABR 18 i praksis

- kontrakter, honorering og tvisteløsning

Jobmarked

Nyeste opslag

Property manager/ejendomsadministrator

       

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland