KAB undgår selvbestemt værdiansættelse af indskud

Østre Landsret har afsagt dom i en sag mellem Boligselskabet Vibevænget og KAB, der omhandlede Boligselskabet Vibevængets ret til at ændre sine vedtægter og opskrive sine indskud – også kaldet grundfondsbeviser – uden KAB’s godkendelse.

Boligselskabet Vibevænget blev stiftet i 1927 som et såkaldt datterselskab af KAB, og Vibevængets kapital bestod af en grundfond, hvor der for hvert medlems indskud blev udstedt et grundfondsbevis med en nominel værdi på 832 kr. for en toværelses lejlighed. Og det har den været lige siden.

Vibevænget ønskede således at opskrive værdien af grundfondsbeviserne til dagens markedsværdi. For en toværelses er det omkring 620.000 kr. Eller hvad der svarer til en værdistigning på en faktor 745 til den beboer, der tilfældigvis bor der lige nu. Men den idé standsede landsretten.

– Vibevænget – og de andre parlamentariske boliger – blev opført med det formål at skaffe gode, billige og sunde boliger til den brede befolkning og tjene samfundsmæssige interesser på boligområdet. Dommen fastslår, at enkelte beboere ikke skal beriges pga. boligmarkedets himmelflugt, siger Jens Elmelund, adm. direktør i KAB.

I Vibevænget er der 169 boliger. Men i de 10 parlamentariske selskaber er der i alt 1.023 boliger. Det betyder, at de med grundfondsbeviser til cirka 620.000 kr. i hånden med ét ville have en samlet værdi af mere end 142 millioner kr.

Landsretten fandt, at KAB fortsat havde en saglig interesse i at håndhæve sine rettigheder i henhold til boligselskabets vedtægter, og at det hverken var usagligt eller urimeligt, at KAB havde nægtet at godkende de i 2015 vedtagne vedtægtsændringer. Landsretten bemærkede herved, at boligselskabets medlemmer på intet tidspunkt havde haft en berettiget forventning om at få ejerskab til boligselskabets samlede formue.

Læs også Blackstone-opkøb: Borgmester på Frederiksberg tilfreds med frifindelse (+)

Læs også Tre ejendomme i Nordvest skal udvikles til boliger, hotel og butik (+)

Læs også Stor forskel på priser på projektlejligheder i København





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder