Foto: Rambøll

Ingeniører forventer vækst i 2019 trods mangel på arbejdskraft

I 2017 udgjorde omsætningen for FRI’s medlemsvirksomheder i Danmark 13,3 milliarder kr. Omsætningen i 2018 estimeres til 13,8 milliarder kr., og omsætningen i 2019 forventes at lande på 14,2 milliarder kr.

Læs også: Sådan vil Cowi tjene endnu flere penge i 2019 (+)

Væksten drives ifølge FRI af virksomheder øst for Storebælt, som forventer fremgang med stigende ordrebeholdning og flere ansatte, mens virksomhederne vest for Storebælt fastholdes status quo. Virksomhederne forventer at øge overskudsgraden i 2019 trods fortsat mangel på medarbejdere. Væksten drives af fremgang i erhvervsbyggeri, offentligt byggeri samt infrastruktur. Derudover er der markant fremgang i eksporten af rådgiverydelser.

Læs også: Skuffende indtjening skygger for Rambølls rekordomsætning i 2018

– Den nye konjunkturmåling viser, at den vækstpause vi så ved den seneste måling i oktober sidste år, er afløst af ny vækst hos rådgiver- og ingeniørvirksomhederne især øst for Storebælt. Vest for Storebælt ser vi et marked, som ligger på et stabilt niveau. Boligbyggeri er fortsat udfordret, og det er min vurdering, at ikke mindst usikkerhed om det kommende boligskattesystem er med til at skabe denne opbremsning, siger adm. direktør Henrik Garver.

Henrik Garver perspektiverer konjunktursituationen med sine betragtninger om de mere generelle trends i undersøgelsen.

– Samtidig med at der er positive forventninger til væksten, er der også forventning om at overskudsgraden i 2019 forbedres i forhold til 2017 og 2018. Og når jeg ser bag om tallene ser det ud til, at der er kommet en bedre balance mellem ordrebogen og antallet af ansatte. Det betyder ikke, at mangel på ingeniører er aflyst som et problem – tværtimod. Men det viser, at rådgiver- og ingeniørvirksomhederne har fået en skarpere selektering af projekter i forhold til ressourcer og kompetencer. Det er grundlæggende sundt, ikke kun for virksomhederne, men også for hvert enkelt projekt, stort som lille, at der nu bliver prioriteret rigtigt. Det understøtter lønsom vækst i branchen, siger Henrik Garver.

Læs også: Niras regnskab følger branchens vækst

Forventningerne til den vægtede overskudsgrad i FRI-virksomhederne er, at denne forbedres til 7,2 procent i 2019 mod 6,7 procent i 2017 og estimerede 6,4 procent i 2018.

Virksomheder, der tegner 95 procent af beskæftigelsen i branchen angiver, at de mangler ingeniører.

Læs også: Peter Winther: – Ingen forventning om at margin kommer igen (+)

Læs også: Overskudsgrad på 16 procent: – Vi har ikke fået mere for varen (+)

Læs også: Dansk Byggeri: Langt færre nye boliger næste år end ventet  (+)

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder