Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Ejendomsbranche – kom nu ind i kampen…

Det er et trist syn at se ejendomsbranchens reaktion på forslagene om ændring af boligreguleringsloven. Læs om det, om priskollaps på Strøget, om overraskende ændringer i topledelsen af Colliers og meget andet i Ugen i Ejendom...

Kamilla Sevel

lørdag 23. februar 2019 0:51

Hvis der er nogle, der endnu ikke har opdaget det, så er der uofficielt meldt valgkamp. Og er der noget, der altid har været godt valgkampsstof, så er det boliglejeloven. Den er så nem, fordi den berører mange, det er et stort beløb på det månedlige budget for alle familier og en let forståelig udgift at forholde sig til. Og kan man oven i købet få det halve land med sig ved at udråbe de rige til nogle udbyttere og ikke mindst de internationale udbyttere, som ingen kan sætte ansigt på, til de værste, – ja, så er man næsten halvt i mål.

Derfor er det ikke så mærkeligt, at Socialdemokratiet – sikkert med stor taknemmelighed – har nappet sagen med Blackstones køb af boliger og efterfølgende reguleringer som mønstersag på en god valgkamp. Der er ingen modpart – Blackstone siger ingenting. Og hvis de gjorde, ville det mere eller mindre være en ansigtsløs pengemaskine, og som dansk frontløber har de et administrationsselskab, der i mediemæssig sammenhæng allerede er gjort utroværdigt ved at fremhæve frontpersonernes gedigne problemer med tidligere konkurser. Der er altså intet at tabe ved at angribe bagmændene her. Og hvad er der så at vinde? Alt. For på den anden side af bordet af dette nu medieskabte pragteksemplar af en klassisk spekulant, sidder borgeren på gulvet.

Læs også ED: Nye S-forslag vil stoppe for modernisering af lejelejligheder

Læs også Valuar: Investorer er for optimistiske med moderniseringsregel

Det er altså noget nær det mest usympatiske og værste billede af ejendomsbranchen på den ene side og den forsvarsløse, næsten ubemidlede borger på den anden. “Whats not to like” for en valgkampklar partileder på venstrefløjen? Ja, jeg kan ikke komme på det.

Problemet er jo bare, at graver man spadestikket dybere, så er der  masser af temaer i problemstillingen, der er “not to like”. For metoden er at begrænse modernisering af lejligheder, og det gavner ikke på den lange bane hverken lejere eller ejendomme og dermed værdiskabelsen i samfundet.

Til og med, så vil pensionskasser blive ramt, og ganske vist udråbes de også nogle gange som spekulanter, men pensionskasser, der investerer i ejendomme, er jo både dig og mig. Det kunne være Industriens Pension eller Pædagogernes Pension eller PFA, som har 1,3 millioner kunder, og oven i købet er ejet af kunderne.

Så den må da være nem at spille tilbage, skulle man tro. Men det er den ikke. For ejendomsbranchen har ikke nogen velorganiseret tilbagemelding. Jamen, hvad med EjendomDanmark er der nok nogen, der tænker? Her bliver der da også taget til genmæle, men det foregår så at sige på modspillerens betingelser med et forsvar om, at de kommunale huslejenævn styrkes, og at hele lovgrundlaget undersøges af et ekspertudvalg, inden der indføres store ændringer. Ikke noget, der brænder igennem i den store offentlighed.

Argumentationen er på niveau hos Danske Udlejere. Så der mangler i den grad nogen, der får  menneskeliggjort debatten? Det kunne være, at man skulle være friske med et kamera og tage nogle billeder af en moderniseret og en ikke-moderniseret lejlighed og sende dem til Ekstra Bladet? Så det blev eksponeret, hvad forskellen er fremfor, at der bare bliver diskuteret paragraffer. For når det kommer til stykket, hvor mange synes så egentlig, det er fedt at bo i noget gammelt skrammel? Få – er mit bud. Men lige nu står modernisering uimodsagt som noget, der kun er problemer og øgede omkostninger forbundet med.

Læs også Danske Udlejere advarer også mod straksindgreb: Politisk overreaktion

Så det er tid til, at nogen i branchen griber knoglen og ringer til Blackstone og siger, at nu må de træde frem, sætte ansigter på, hvem de er, sørge for at forsvare deres valg af administrator og ikke mindst selv blive synlige i det danske marked, så de ikke kun fremstår som en farlig, fjern spekulant, der kun vil beboerne ondt. Og når vi nu er i gang, hvorfor er der så ikke nogen af pensionskasserne, der træder frem på gulvet, griber chancen og bliver en del af debatten? Det kan jeg finde mange gode grunde til, og mange af dem handler nok om, at man får ris får at gøre noget forkert i pensionskasser og kapitalfonde men sjældnere ros for at tage chancer og gøre noget ekstra godt, og derfor gør man det ikke. Det er synd.

Ejendomsbranchen og udviklingen af den har brug for, at der bliver sat ansigt på. Træd frem, træd op og træd ud af paragraffer og teoretisk argumentation og bliv en del af samfundet, af branchen og af den politiske dagsorden der, hvor den føres. Bliv en del af branchen både internt og eksternt. Det vil ikke kun gavne ejendomsbranchen som helhed, men i sidste ende også den enkelte investor. Der er rigtig meget tillid, der skabes, når man mødes 1:1 – også i medierne. Men lige nu har Mette Frederiksen og andre, der fanger paragraf 5 stk 2 frit spil og kan kun glæde sig over, at der er nogle, der har lagt bolden lige foran målet, og målmanden står stadig og læser en bog om fodbold, mens sparket forberedes.

Ugens mest læste nyhed kom til gengæld fra en, der rent faktisk valgte at sparke til bolden med fuld kraft og tage bladet fra munden. Stig Birk Dørler har i forskellige versioner længe gået og spekuleret over, hvordan han skulle servere, at han synes mange års arbejde med at bygge butiksmikset i indre by op, er ved at blive spoleret. Efter drøftelser med redaktionen på Estate Magasin endte det med at blive en kommentar i Estate Magasin, og det er et vigtigt synspunkt, han kommer med. Jeg tror, mange i ejendomsbranchen ser med både stor fornøjelse men også uro på de mange nye udlejninger på Strøget og Købmagergade i København i kombination med ledige butikker og attraktive men tomme luksusbutikker.

Læs også Priskollaps på vej på Strøget og Købmagergade

Kun godt et halvt år efter salget til Colliers slog Peter Winther i denne uge til og skar organisationen til. Der er flere kendte partnere fra Colliers, der nu ikke længere bliver plads til i topledelsen. Det gælder for eksempel Jeppe Schønfeld og Johan Gottschalck, som kom fra det tidligere Colliers.

I første omgang blev førstnævnte den, der skulle lede selskabet sammen med Peter Winther, men den nye løsning er, at det bliver to tidligere Sadolin & Albæk folk i form af Peter Winther og Carsten Gørtz Petersen, der alene kommer til at udgøre direktionen sammen med en række stabsfunktioner uden partnertilknytning. Til gengæld bliver det Peter Winther og Peter Lassen, der sammen skal drive det københavnske marked, mens Carsten Gørtz i Aarhus kommer til at spille sammen med Jan Nickelsen.

Læs også Colliers rokerer i ledelsen i København og Aarhus

Læs også Colliers: Vi er ubestridt markedsleder med en markedsandel på 30 procent

Der sker rigtig meget hos mæglerne i øjeblikket helt generelt. I Estate Magasin, der udkom i denne uge, bragte Estate Media en opsummering med udgangspunkt i Nordicals nye strategi og med udmeldingen om også at ville ind i administrationsmarkedet blev det en af ugens mest læste nyheder.

Læs også Nordicals-direktør: Vi ser også på administrationsmarkedet

Nordicals var i øvrigt også omdrejningspunktet for nyheden om, at en ejendom, der længe har været til salg i København i Fiolstræde, endelig endte med at blive solgt.

Læs også Investeringsejendom i Københavns strøgkvarter solgt efter to år

En anden nyhed, der strøg helt til tops denne uge, var den om, at CEJ mander (eller “kvinder op” – kan man sige det?) i Aarhus. Her bliver Anni Frandsen nu leder af selskabets aktiviteter. Hun kommer fra Newsec Datea, men havde tidligere en fremtrædende rolle i Salling Ejendomsadministration, inden det blev solgt i efteråret 2018 til netop Newsec Datea.

Læs også Anni Frandsen ny Aarhus-leder i Newsec Datea

Esbjerg er ikke en by, der ofte bliver nævnt her på siderne. Men ikke desto mindre, så går det faktisk igen bedre, og det kunne vi fortælle om i Estate Magasins regionstema. Vi skrev en appetizer på den artikel her på siden, og det blev også en af ugens mest læste nyheder.

Læs også Udenlandske investorer har fået øje på Danmarks femtestørste by

Det var også ugen, hvor Hines’ Karen Nielsen endelig fik mulighed for at sige, hvem der skal drive 243 værelser på Købmagergade. Hotelmarkedet er i eksplosiv vækst i øjeblikket, og nu byder et nyt mærke ind på den helt ekseptionelle beliggenhed midt på Købmagergade. Det bliver det hippe designmærke 25hours, og det bliver virkelig spændende at se, hvad et hotel på den centrale beliggenhed kan trække.

Læs også Hines udvikler hotel med 243 værelser midt på Købmagergade

Og dermed gik en uge i ejendomsbranche i hæsblæsende tempo, selvom mange fortsat var på vinterferie.

Rigtig god weekend!

 

Kommentarer

Seneste nyt

KLP køber 19.700 kvm i Carlsberg Byen

Investering, Transaktioner / fredag 24. maj 2019

2E Group sælger 5.000 kvm projekt til kapitalforvalter

Pluss, Projektudvikling, Transaktioner / fredag 24. maj 2019

Mikael Hartmann bliver ny bestyrelsesformand i DE

Virksomheder og mennesker / fredag 24. maj 2019

BIG holder på medarbejderne på trods af utilfredsstillende resultat

Pluss, Arkitektfirmaer, Regnskab og resultater / fredag 24. maj 2019

S vil fjerne milliarder fra byggeriet

Økonomi / fredag 24. maj 2019

Administrator vil gå i minus efter investeringer i digitale løsninger

NYHEDER DANMARK / fredag 24. maj 2019

Kommende konferencer

Torsdag den 13. juni kl. 09:00

Værdiansættelse af investeringsejendomme

- metoder, opgaver og begrænsninger

Tirsdag den 18. juni kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Odense

- projektudvikling og investering i Danmarks tredjestørste by

Jobmarked

Nyeste opslag

Indehaver

       

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland