Mikael Goldschmidt bekymret over udenlandske investorers tilgang

En af Danmarks mest erfarne ejendomsinvestorer, Mikael Goldschmidt, er på vej ud af det københavnske marked. Ikke mindst, fordi han ser flere nervøse penge i markedet.

– København er blevet dyrt. For mange udenlandske investorer slås om ejendommene. Ejendomsmarkedet påvirkes jo både af udbud og efterspørgsel. Så selvom alle forudsætninger er i orden, fordi vi nationalt har et meget stærkt udgangspunkt med høj beskæftigelse, politisk stabilitet og orden i statsfinanserne, så har det også betydet, at der er blevet mange om buddet. Det er på den ene side fantastisk positivt, og den del af udviklingen glæder helt naturligt en gammel rotte i ejendomsbranchen som mig.

Men det har også en bekymrende bagside.

– Den massive internationale strøm af kapital til danske ejendomme kan opdeles i langsigtede og kortsigtede, og det er den sidste kategori, jeg er bekymret for. Her er der ofte tale om ejendomsfonde med en kortsigtet og ofte opportunistisk investeringsstrategi, som er pressede på performance og som samtidig har fastlagt en given afviklingsperiode allerede ved deres fødsel. Det giver en usund baggrund.

Det er også medarbejdernes tilgang, som Mikael Goldschmidt ikke altid er tryg ved.

– Ofte er aftalerne så ovenikøbet garneret med bonusaftaler vendt mod nøglemedarbejdere, og det kan også være lidt ”risky”. Jeg kalder dem de nervøse penge, og de har købt op i stor stil på det seneste. Min bekymring er, at hvis deres fastlagte ”performance” ikke lige følger regnearket eller udefrakommende begivenheder gør det mere attraktivt at investere et andet sted, så er der stor risiko for, at de alle trykker på salgsknappen samtidig. Og så ved vi jo godt, hvad der sker med prissætningen.

Mikael Goldschmidt er dog slet ikke der, hvor han påtænker at sælge ud.

– Som jeg ser det, taler vi slet ikke om en kommende krise som den i september 2008. For det første har den finansielle sektor taget ved lære og er ikke så eksponeret som dengang. Men internationale påvirkninger som den uafklarede brexit-situation, en potentiel eskalerende handelskrig og det faktum, at gamle venner ikke længere nødvendigvis er venner i kombination med, at den økonomiske udvikling i Kina er ved at tabe fart, det er det, der gør, at jeg har det bedst med at sove med støvlerne på.

Læs hele interviewet med Mikael Goldschmidt og hans mange betragtninger om markedet i Estate Magasin, der udkommer i dag. Læs magasinet online her

Læs også 15 bygge- og ejendomsinvestorer blandt Danmarks mest velhavende





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder