Arkivfoto

– Intet tegn på tilbagegang i boligbyggeriet

2018 blev et nyt rekordår for byggeriet.

Således blev 4.447 byggeprojekter for 100,7 milliarder kr. igangsat på det professionelle projektmarked, hvilket er en vækst på 27 procent i forhold til 2017. For femte år i træk vækstede boligbyggeriet markant, men også anlægsprojekterne havde et ekstraordinært godt år. Det viser den seneste opgørelse fra Byggefakta.

De seneste fem år har projektmarkedet vist en opadgående tendens med undtagelse af en mindre tilbagegang på 3 procent i 2015. I 2018 tog byggeriet et stort spring og slog dermed tidligere rekorder.

– Markedet har faktisk vækstet siden 2012, dog med en lille tilbagegang i 2015. I 2017 slog projektmarkedet adskillige rekorder, men de er altså endnu engang blevet slået af de flotte tal fra 2018. Den primære årsag til fremgangen er den eksplosive vækst inden for boligbyggeriet, men også store anlægsprojekter har trukket niveauet op, siger adm. direktør Thomas Bejer-Andersen, Byggefakta.

Boligbyggeriet i fortsat fremgang
Boligbyggeriet har haft en kontinuerlig og markant vækst siden 2014, og denne tendens fortsatte i 2018. Der blev igangsat byggeprojekter for 36,3 milliarder kr., hvilket er en fremgang på 14 procent svarende til 4,4 milliarder kr. sammenlignet med 2017. Dermed udgjorde boligbyggeriet 36 procent af projektmarkedet.

– Boligbyggeriet er vokset konstant siden 2014, og må siges at være den helt store motor for væksten i byggeriet. I perioden fra 2014 til 2018 ser vi, at boligbyggeriet er vækstet med 116 procent. Boligbyggeriet har derfor på ingen måde tabt pusten. Hvor fremgangen for boligerne førhen har været centreret meget omkring Region Hovedstaden, så ser vi nu, at den procentvise fremgang i 2018 var størst i Region Midtjylland, siger Thomas Bejer-Andersen.

Den eneste hovedgruppe, der gik tilbage i 2018, var ”sundheds- og socialvæsnet”, som ramte det laveste niveau i fem år. Med en tilbagegang på 21 procent i forhold til 2017 blev der igangsat projekter for 5,1 milliarder kr. inden for hovedgruppen. Det lave niveau skyldes, at samtlige af de helt store projekter foreløbigt er udsat til 2019.

Forventninger til 2019
Ifølge Byggefakta ser tallene for 2019 lovende ud. Projektmarkedet forventes at holde omtrent det samme niveau som i 2018, hvilket blandt andet kan tilskrives boligbyggeriets fortsatte vækst i 2019.

– Der er intet, som tyder på, at boligbyggeriet er på vej tilbage. Det ser nemlig ud til, at der i 2019 kommer en vækst på minimum samme niveau som i 2018. Til gengæld vil vi se en væsentlig tilbagegang for anlægsprojekterne, som selvfølgelig ikke kan holde det ekstraordinært høje niveau fra sidste år. Vi forventer derfor, at niveauet kommer ned på et mere normalt niveau – måske endda i den lave ende, siger direktøren for Byggefakta.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2018 fuldført cirka 28.100 boliger, og det er tæt på aktiviteten før finanskrisen.

Læs mere i Boligbyggeri: Udbuddet halter stadig langt efter efterspørgslen

Hovedgruppe: Boliger, huse og lejligheder

Kilde og grafik: Byggefakta

Læs også Overraskende begyndelse på årets boligsalg (+)

Læs også Mæglere med en række bud på markedsudviklingen i 2019 (+)

Læs også Mæglere ser vidt forskelligt på transaktionsudviklingen i 2019 (+)

Læs også Travlt 2018 sluttede med stærk slutspurt for mæglere (+)





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder