Ugen i Ejendom: Benchmarking og bomber

Kan man kaste en bombe på forhandlingsbordet, der fuldstændig ændrer forudsætningerne i sidste øjeblik? Det var i hvert fald, hvad modparten gjorde i sagen om Rødovre Centrum, og det betød, at hele handlen faldt på gulvet. Det lyder vildt i mine ører, men det var, hvad Rødovre Centrums Jesper Andreasen oplevede, da han i efteråret forsøgte at sælge butikscentret, der kunne være blevet til Danmarks største handel med en enkelt ejendom.

Læs også Jesper Andreasen: Bombe sparede salg af Rødovre Centrum

Når man ændrer så markant strategi som det er at skifte fra selskabshandel til ejendomshandel i slutningen af et forhandlingsforløb, så er der enten nogle rådgivere, der har sovet i timen eller nogle investorer, som ikke er vant til at handle på den måde, man gør i Danmark. Er det et problem? Ja, det synes jeg faktisk det er, for selvom ejendomsbranchen har godt af at blive professionaliseret og påvirket af internationale måder at gøre tingene på, så er det vigtigt, at der bliver holdt fast i det tillidsfulde forhandlingsklima, som generelt præger den danske måde at gøre tingene på.

Tillid er ikke det, der har præget svenske medier de seneste år, hvor den ene hetz efter den anden har kørt i svensk presse i forhold til kommuner og andre offentlige myndigheder, der er blevet beskyldt for primært at tage på Mipim for at drikke, hyre prostituerede og meget andet i den boldgade, for skatteydernes penge. Det betyder, at mange svenske virksomheder har valgt ikke at tage på Mipim i år, og det ses i tilmeldingerne for normalt er der cirka dobbelt så mange svenskere som danskere tilmeldt, men netop nu ligger antallet på 577 danskere, 571 svenskere og knap 200 nordmænd ud af godt 18.500 deltagere. Så til alle dem, der har været stærkt irriteret over, at Stockholm solgte sig selv som The Capital of Scandinavia, så er det måske i år, at vi danskere for alvor har mulighed for i højere grad at sætte os på den nordiske dagsorden. Go for it, siger jeg bare!

Mange andre brancher forsøger i øjeblikket at netværke mere på tværs, og derfor er det lidt absurd, at svenskerne nedprioriterer netværket, selvom jeg netop har hørt flere sige, at det var både effektivt og relevant, men at man ikke tør risikere en tur i mediemaskinen. Ærlig talt, så gør det mig ikke specielt stolt på min stands vegne. Selvfølgelig skal offentligt ansatte ikke drikke hverken champagne eller hyre prostituerede for skatteydernes penge, men min opfattelse er, at de allerfleste offentlige repræsentanter i Danmark generelt er sig uhyggelig bevidst, hvilken knivsæg de balancerer på i den retning.

Til dels kompenserer de med at tage til Almedalen, som er forbillede for det danske Folkemøde, men som i Sverige har et langt mere professionelt tilsnit.

Den viden fik jeg torsdag, hvor Øresundsinstituttets Real Estate Øresund løb af stablen. Det var også her, at Frank Jensen gik på scenen og erkendte, at hvis vi skal have Greater Copenhagen samarbejdet op at stå, så er det altså nu, at det skal gå fra et organisatorisk samarbejde til et operationelt samarbejde.

Colliers holdt denne uge morgenmøde om året, der gik. En af de ting, de har målt på, er afkastet. Med 8,9 procent i samlet afkast, hvilket både dækker over det direkte afkast og kapitaltilvæksten, er det flot over både aktier og obligationer, men det er en usikker tid, vi går i møde. 50 procents risiko anser Colliers der for at være for, at de mange usikkerhedsmomenter, der rumsterer i horisonten i øjeblikket rent faktisk kommer til at påvirke ejendomsbranchen. Og det er jo det samme som, at der er 50 procents chance for, at det går godt.

Selvfølgelig er der individuelle forudsætninger i alle porteføljer, men tallet er godt at benchmarke sig op imod og som institutionel eller fondsinvestor er det dermed muligt at måle, hvor godt man selv har gjort det i året. Og det bør man, så man sikrer, at den portefølje, man forvalter, er markedskonform. Og hvis den ikke er det, at man så er bevidst om, hvorfor den ikke er det.

Læs også 50 procent chance for at det går godt i 2019

Læs også Ejendomme i Storkøbenhavn gav 8,9 procent i 2018

Derfor er det også interessant, at på trods af stigende liggetider,  og at der for de fleste mæglere er blevet længere mellem salget og udlejningerne, så er mange sælgeres prisforventninger stadig for høje til, at de ellers meget aktive købere vil være med. Det er ikke nogen loppetjans at være investor i øjeblikket, hvor det enten er for dyrt eller for dårligt – sidstnævnte forstået på den måde, at man ikke har værktøjerne til at håndtere de ejendomme, der måske ikke lige er core eller core+.

Læs også Sælgeres prisforventninger stikker af

BIGs nye hovedkontor fik en tur i mediemaskinen i denne uge. Helt ærligt kan jeg ikke se på de renderinger, der har været fremme om det er pænt eller grimt. Men jeg kan forholde mig til kommunikationsværdien. Og den kan jeg se er høj for København.

BIG er som tegnestue blevet et brand, og det er en attraktion i sig selv, at firmaets hovedkontor ligger på en synlig beliggenhed i havnen. Skal man så sige ja til hvad som helst som Københavns kommune? Selvfølgelig skal man ikke det. Men det undrer mig nu alligevel virkelig, at politikerne i pressen argumenterer for om hovedkontoret er grimt eller pænt. Vi snakker trods alt som sagt om en af de mest berømte tegnestuer i verden lige nu, der skal bygge domicil til sig selv. Vil de bygge noget, der ikke sælger dem bedst muligt, når de skal invitere potentielle kunder på besøg for at sælge design for millioner? Det tvivler jeg virkelig på.

Læs også Politikere afviser BIGs nye hovedkvarter

Når vi nu snakker om Mipim, så er det en stor ting, at et lille land som Danmark igen er blevet nomineret til en Mipim Award, som er at sammenligne med ejendomsbranchens “gyldne palmer”. Det er ret flot. Og for vores internationale brand er det endnu bedre, at det er et revolutionerende foregangsbyggeri som Upcycle Studios, der denne gang er kommet gennem nåleøjet. Så til alle de danskere, der skal på Mipim – husk at stemme og stem på Danmark.

Læs også Danmark igen nomineret til en Mipim Award

Ugen i Ejendom udkommer ikke i uge 7, hvor mange er på vinterferie. Til gengæld udkommer årets første udgave af Estate Magasin, når de fleste er tilbage, mandag den 18. februar med gode interviews, brancheindsigt og masser af fakta om ejendomsbranchen.

Rigtig god weekend!

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder