EDC: Kommuner med størst – og mindst – potentiale for boligprisstigninger

I 27 danske kommuner er boligpriserne over de seneste 15 år steget mere end indkomsterne. Det viser ny analyse fra EDC.

Resultatet kan ifølge EDC tolkes i retning af, at der i disse kommuner næppe er det store potentiale for yderligere prisstigninger i de kommende år, fordi køberne stadig skal have råd til at købe boligerne. Omvendt viser analysen, at gennemsnitsindkomsterne i mere end to ud af tre kommuner er steget mere end boligpriserne, hvorfor der alt andet lige er grundlag for stigende priser i disse områder.

Kilde og grafik: EDC

Generelt er de største forskelle i udviklingen til indkomsternes fordel sket i kommuner på Sjælland og Lolland-Falster. Her er indkomsterne siden 2005 steget godt 30 procent, mens boligpriserne er stort set uændrede eller endda faldet i samme periode.

I den modsatte ende af skalaen findes ikke kun de største byer, men også en række jyske og fynske kommuner kravler højt op på listen over kommuner, hvor indkomstudviklingen ikke har kunnet følge med stigningen i boligpriserne.

– Set over et langt perspektiv vil boligpriser og indkomster normalt følges ad, når man holder andre betydende forhold uden for ligningen, siger kommunikationschef Jan Nordmann, EDC.

Landsplan og største forskel
Siden 2005 er indkomsterne på landsplan steget 33 procent, mens boligpriserne er steget 28 procent.

Størst forskel på indkomstudvikling og boligpriserne findes i Lolland Kommune, hvor indkomsten er steget 31 procent, mens boligpriserne i samme periode er faldet 11 procent.

På de næste pladser kommer Odsherred, Guldborgsund og Vordingborg kommuner med lignende tal.

– Med så markante forskelle i indkomster og boligpriser er der umiddelbart lagt i kakkelovnen til stigende priser, siger Jan Nordmann og fremhæver en vigtig faktor, der spiller ind på priserne: Udbud og efterspørgsel.

Pres på boligpriserne i de største byer
Der er derimod udsigt til pres på boligpriserne i en række større byer, ikke mindst København, Frederiksberg, Aalborg og Odense, fremhæver EDC.

– Herudover er billedet lidt mere broget, når det gælder forventningerne til pres på boligpriserne i nedadgående retning. En række kommuner i det jyske må konstatere, at indkomstudviklingen ikke har fulgt med boligpriserne. Det gælder især Rebild, Silkeborg og Esbjerg, der i denne sammenhæng befinder sig i samme situation som hovedstadskommuner som Rødovre, Hvidovre og Tårnby. Disse kommuner har til fælles, at de er oplandskommuner til en storby, bortset fra Esbjerg, der i dansk sammenhæng i sig selv kvalificerer sig til betegnelsen som storby, siger Jan Nordmann.

Ifølge EDC er konklusionen på analysen, at flertallet af landets kommuner på baggrund af indkomstudviklingen har grundlag for stigende boligpriser i 2019, mens det ser ud til, at der kommer pres på priserne især i de største byer. Lokale forhold, herunder udbud og efterspørgsel, ledighed og byudvikling spiller dog også en rolle for udsigterne.

Læs også Heimstaden giver over 42.500 kr. per kvm for københavnsk projektejendom (+)

Læs også Rundspørge: Travlt 2018 sluttede med stærk slutspurt for mæglere (+)

Læs også Ejendomsbranchen forventer faldende værdier

Læs også Mæglere ser vidt forskelligt på transaktionsudviklingen i 2019 (+)





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder