Illustration: Henning Larsen Architects

BIG, SHL og tre andre teams konkurrerer om Artcenter Spritten i Aalborg

Fem rådgiverteams – ledet af blandt andet BIG, Schmidt Hammer Lassen Architects og Praksis Arkitekter – er nu udpeget til at levere konkurrencebud på et nyt kunstcenter på i alt 3.200 kvm, hvoraf cirka 1.000 kvm bliver tilbygning til Spritfabrikken i Aalborg.

Den fredede værkstedsbygning og kedelhal skal transformeres til et kunstcenter, hvor kunstværket Cloud City af den argentinske kunstner Tomás Saraceno er planlagt. Artcenter Spritten er en del af en større plan, som gør det historiske industriområde til en ny bydel i Aalborg.

– Vi går nu ind i en spændende fase i realiseringen af Artcenter Spritten, hvor fem rådgiverteams skal give konkrete bud på et udstillingscenter, der indgår i samspil med monumentalværket Cloud City. Samtidig skal forslagene udforme en helhedsplan for området, der blandt andet omfatter byrummet omkring det nye artcenter og klimatilpasning mod Limfjorden, siger bestyrelsesformand Peter Spøer, Ejendomsfonden Artcenter Spritten.

Todelt konkurrence
Realdania og Aalborg Kommune samarbejder om udarbejdelse og finansiering af projektet til cirka 100 millioner kr.

– Når vi skaber nyt liv i nedlagte industriområder, er vi ikke blot med til at bevare en vigtig fortælling om identitet og arbejdsfællesskab – vi kan også skabe nye muligheder for byudvikling i helt unikke rammer. Men det kræver blik for arkitektonisk kontekst og respekt for historien. Det bliver en interessant udfordring at forene Cock-Clausens nyklassicistiske industriarkitektur med Tomás Saracenos ekspressive kunstværk, siger filantropidirektør Nina Kovsted Helk, Realdania.

Det nye kunstcenter bliver cirka 3.200 kvm, hvoraf cirka 2.200 kvm bliver til via transformation af fredede bygninger og cirka 1.000 kvm tilbygning.

Konkurrencen er todelt, hvor deadline for fase 1 er 28. marts. Fase 2 – udbud med forhandling – går efter planen i gang i efteråret. Det endelige vinderprojekt forventes at blive offentliggjort i slutningen af 2019.

Hovedrådgiver:
Arkitekt: BIG
Byrum og landskab: BIG
Underrådgiver:
Restaurering: Elgaard Architecture

Hovedrådgiver:
Arkitekt: Praksis Arkitekter
Underrådgivere:
Byrum og landskab: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Restaurering: VMB Arkitekter

De tre prækvalificerede teams:

Hovedrådgiver:
Arkitekt: Bertelsen & Scheving Arkitekter
Underrådgivere:
Arkitektur og transformation: Barozzi / Veiga, Barcelona
Byrum og landskab: 1:1 landskab
Formidling og kulturarv: Racconto
Ingeniør: Frandsen & Søndergaard ingeniører
Arkitekt: Krogh Madsen Arkitekter

Hovedrådgiver:
Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
Underrådgivere:
Byrum og landskab: SLA
Ingeniør: Rambøll Danmark
Udstillingsarkitekt: JAC studios
Kulturarv: Morgens Morgen, konsulent

Hovedrådgiver:
Arkitekt: Snøhætta, Norge
Byrum og Landskab: Snøhætta
Transformation og kulturarv: Snøhætta

Fakta om projektet

Foreningen Realdania og Aalborg kommune giver henholdsvis 80 millioner kr. og 25 millioner kr. til renoveringsprojekt og nybyggeri. Det vil koste cirka 100 millioner kr. at realisere Saracenos Cloud City. Værket bliver finansieret af Det Obelske Familiefond, Ny Carlsbergfondet, Spar Nord Fonden, Entreprenør A. Enggaard, Augustinus Fonden, Salling Fondene og Wagner Ejendom.

Fakta: Ejendomsfonden Artcenter Spritten

Læs også Strid om regnefejl giver Cloud City-projekt i Aalborg massive problemer

Læs også Fra snapsehal til kunstcenter: Realdania støtter transformation med 80 millioner kr.

Læs flere nyheder om Aalborg her

Læs flere nyheder om arkitektfirmaer her

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder