Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: En ny Messi i dansk ejendom

Der er fuld fart på ind i 2019. Nye øer satte dagsorden, og nye profiler kommer til at tegne branchen.

Kamilla Sevel

lørdag 12. januar 2019 0:51

Knap nok havde branchen overstået jul og nytår, før Hvidovre Kommune, flere medlemmer af regeringen og sågar PensionDanmark indkaldte til pressemøde og i en sjældent set holdopstilling gav det endelige dødsstød til, at København nogensinde skulle komme til at opleve knaphed på jord. 9 nye øer syd for hovedstaden ud for Avedøres kyst kan rumme al den industri, som nogen har fantasi til at forestille sig og samtidig både stormflodssikre området og skabe grøn energi.

I stedet for bare at udvide industriområdet på traditionel vis er der skabt en helt ny vision, der følger oveni tankerne om at bygge en ny holm ud for Nordhavn, Lynetteholmen, som er Københavns fremtidsvision om en udvidelse af boligbyggemulighederne.

Læs også Hvidovre vil bygge nyt erhvervsområde på 9 nye øer

Læs også Sådan vil nyt ø-projekt påvirke markedet (+)

Visionen om de 9 øer gav svar på andre ting, som man måske kunne undre sig over. Tegnestuen Urban Power, der i 2017 fremlagde visionen om Nordhaleøen, som i mine øjne lå ganske tæt på Lynetteholmen, lavede ikke meget støj, da de blev gået så tæt på. Men det havde en naturlig forklaring. De var nemlig i fuld gang med at realisere deres ideer om øer i havnen et helt andet sted lidt sydligere.

– Visionen om Nordhaleøen kom vidt omkring i medierne og den københavnske valgkamp, men den kom også til Hvidovre. Urban Power blev derfor tilknyttet projektet om at udvide Avedøre Holme. Hurtigt derefter opstod idéen om at tage udgangspunkt i det historiske landskab, som gik tabt under Avedøres massive erhvervsudvikling i 60’erne. Man kan etablere en eller ganske få holme ad gangen; de vil stadig fungere optimalt også i mellemfaserne, fordi de er designede som selvstændige enheder, påpeger Urban Power.

Det er unikt at samle flere ministre, Københavns overborgmester, pensionskasser og diverse rådgivere om en i princippet så vild idé som de 9 holme. Hatten af for Hvidovre Kommune for at orkestrere hele det menageri og ikke mindst for at få den samlede danske presse til at købe ind på realismen i idéen, som ganske vist er gennemarbejdet, men som altså også har tiltrækning af 380 virksomheder og 12.000 jobs som en grundpille for sin eksistens.

Læs også Holmene skal være et 2,4 millioner kvm stort erhvervsområde (+)

Læs også Frank Jensen: 2 nye ø-projekter supplerer hinanden fantastisk (+)

Lynetteholmen og de 9 holme er samtidig det endelige dødsstød til de mange i ejendomsbranchen, der i årtier har tænkt, at en eller anden dag bliver København som Oslo og Stockholm, der har knaphed på hovedstadsjord. Det må man nok bare en gang for alle aflive: Det kommer ikke til at ske. Priserne kommer aldrig til at stige uforholdsmæssigt i København i gode tider, som de gør andre steder, for der er masser af jord at bygge på – også forholdsvis centrumsnært – hvis det bliver for pebret i centrum. Og i takt med, at byen udvikler sig, så kommer der også flere subcentre med liv, cafeer og selvstændig attraktivitet – se bare Carlsberg Byen. Så centrum er eftertragtet ja, men skal man investere, så vil det være klogt at tage udgangspunkt i en forventning om nogenlunde stabile priser i mange, mange år frem.

Læs også PensionDanmark: Vi er komfortable med risiko i Holmene-projekt (+)

Læs også Ejendomsbranchen forventer faldende værdier

Når man snakker om nye knudepunkter og kvarterer, så er det efter de mange år med irriterende vejarbejder overalt i København endelig i 2019, at Cityringen åbner. Der er allerede mange investorer, der har taget bestik af byens forandringer i takt med den nye offentlige transport, men der er ikke nogen tvivl om, at den endelige forandring først indtræder den dag, stationerne rent faktisk åbner. Så vil byen til gengæld også se et helt andet people flow, og det bliver spændende at se, hvad det kommer til at betyde for livet omkring de nye stationer. Flere områder, der i dag virker lidt triste, vil formentlig blomstre op. Det gælder for eksempel krydset Vibenshus Runddel, hvor det ikke er tilfældigt, at Topdanmark har fået fyldt den tidligere chokoladefabrik med lejere. Lige om et øjeblik kan lejerne hoppe direkte ned i en metro.

I år er det anden gang, at Estate Media holder Boligdagene, som ruller af stablen torsdag den 17. og fredag den 18. januar. Vi har fået sammensat et program, hvor vi kommer hele vejen rundt om boligmarkedet og byder på mange spændende indlæg og debatter, og jeg glæder mig meget til at styre rundt om de to dages mange temaer og emner. Der er kun ganske få ledige pladser tilbage, og det glæder mig, at der er mange, der gerne vil lægge noget tid og energi i at udvikle boligmarkedet i fællesskab med kolleger fra branchen.

Boligmarkedet er nemlig i opbrud, og meldingerne er meget blandede fra rundt omkring i landet. Blandt indlægsholderne på torsdag er By & Havns adm. direktør Anne Skovbro, der skal debattere, hvordan vi skaber de bedste lokalplaner for at udvikle gode boligområder. Hun fylder 50 år samme dag, og vi er naturligvis glade for, at hun stiller op alligevel.

Læs også Anne Skovbro fylder 50 år

Det bliver især spændende, fordi boligmarkedet er et andet sted end det var for bare et år siden, da vi første gang mødtes for at diskutere markedsudviklingen i branchen. Meldingerne, der når mit bord i øjeblikket, er, at det generelt går ok, men at delmarkeder geografisk og segmentmæssigt er ramt forholdsvis hårdt. Et af dem er luksusboligmarkedet i Aalborg, hvor der nu nogle steder meldes om lejefri måneder med i pakken for at sluse beboere ind. Der er på samme vis lommer over hele landet, hvor der er blevet bygget for mange af en bestemt type boliger, mens der er mangel på andre, og derfor er der stor grund til at orientere sig anderledes grundigt i markedet, end det var tilfældet for bare et år siden. Problemet i ejendomsmarkedet er altid, at produkterne har en produktionstid på flere år, og derfor er det svært at være meget markedsagil for det tager tid at omstille produktionen.

Det er første gang, vi har sneget fodboldbilleder ind i illustrationen til Ugen i Ejendom. Det er fordi, det så vidt jeg husker i den tid, jeg har dækket ejendomsbranchen, (og det er siden 1991), er første gang, at en kommende topdirektør er blevet sammenlignet med en fodboldspiller. Men det er præcis den sammenligning, den svenske vd for Heimstaden Patrick Hall bruger om sin nye danske CIO, Christian Fladeland. Han er ejendomsbranchens svar på Messi og Zlatan, siger Patrick Hall. Det er forholdsvis store forventninger, der dermed er til Christian Fladeland, som ikke bare skal stå i spidsen for de danske opkøb, men på sigt også bygge en nordeuropæisk og global ejendomsportefølje.

Samtidig må man dog også sige, at det er på tide, at Heimstaden, der har købt op for over 20 milliarder kr. får etableret et markedsnærvær i Danmark. I modsætning til Genesta eller Blackrock, der har haft lokale kontorer i en årrække, mens de har ventet på at fylde porteføljer i dem, har Heimstaden valgt den modsatte model og har købt op for først senere at bygge organisation. Det kan give mening, men når man har så store aktiver og så mange interessenter i form af lejere som Heimstaden har i dag, så er det også vigtigt både som selskab, men også for markedstroværdigheden, at man er fysisk og “personligt” til stede. Så tillykke og tommel op til Heimstaden for nu for alvor at gå fuldt og helt ind i det danske marked.

Læs også Christian Fladeland bliver ny CIO i Heimstaden

På transaktionssiden er der næsten altid livlig aktivitet op til nytår. Det kunne vi i denne uge dokumentere i rundspørgen til mæglerne, der egentlig blev initieret, fordi Colliers gerne ville fortælle, hvor meget de havde omsat for. Det er fuldt forståeligt, for rent brandingmæssigt var det lidt ufedt at gå på ferie med en melding om, at det ellers højt respekterede mæglerfirma ikke fik solgt Rødovre Centrum. Så Colliers meldte ud, at de rent faktisk solgte for 3,5 milliarder kr. i ugerne op til jul, selvom Rødovre altså faldt på gulvet. Og flere af de andre mæglere fulgte trop.

Læs også Milliardomsætning hos førende mæglere i ugerne op til jul

En af de transaktioner, der gik igennem, var salget af Skanskas Scandic-hotel i Scanport. Ganske vist først til eksekvering i 2021, men norske Pareto Securities har nu skrevet under og er klar via selskabet City Danmark.

Læs også Nordmænd køber Skanskas hotelbyggeri i Scanport for 670 millioner kr.

Læs også 8.500 hotelværelser på vej i København

Og så var det også denne uge, at forslaget om at ændre på retten til at øge lejen efter renoveringer igen kom op til debat i kølvandet på Blackstones køb og støj omkring overtagelsen af boligejendomme på Frederiksberg. Det bliver spændende at følge, om det rent faktisk bliver til noget, eller der primært er tale om en politisk frustration over ikke at kunne stille noget op i den konkrete situation, der er håndteret ualmindelig dårligt eksternt af Blackstone.

Læs også Flertal vil bremse udenlandske ejendomsinvestorer

Læs også Minister kaldes i samråd om Blackstone-opkøb

Ugens sidste store nyhed blev offentliggørelsen af, at Københavns Kommune nu har fundet sin nye stadsarkitekt. For dem, der havde håbet, at Tina Saabyes faste fokus på randzoner, byliv og byrum – herunder grønne byrum – før byggeri, ville blive blødt op, er håbet slukket.

Det er en af Danmarks mest kompetente kræfter på netop de områder, der har taget udfordringen op og turdet binde an med posten. Camilla van Deurs får ikke beslutningskompetence, men en post, hvor hun skal kvalificere den faglige rådgivning af politikerne og få understøttet og eksekveret de politiske beslutninger og strategier for, hvordan der opnås en god balance i den fremtidige byudvikling. Det har tidligere vist sig til tider at være lidt af en uriaspost, og det kræver sin kvinde. Det har Københavns Kommune formentlig fundet i Camilla van Deurs, og det bliver spændende at se hende indtage posten.

Læs også Camilla van Deurs bliver ny stadsarkitekt i Københavns Kommune

Det var, hvad vi valgte at tage med i Ugen i Ejendom i denne uge, og selvom vi kun er en enkelt arbejdsuge inde i året, så er der allerede fuld fart på. Jeg glæder mig til at møde en stor del af branchen i næste uge på Boligdagene, men indtil da og til alle, der læser med, er der kun tilbage at sige:

Rigtig god weekend!

Kommentarer

Seneste nyt

Årstiderne Arkitekter og Sweco skal opføre ny bydel med 450 boliger

Pluss, Arkitektfirmaer, Rådgivere, Bolig, Byggeri / tirsdag 25. juni 2019

DAB finder ny adm. direktør

Administration, Virksomheder og mennesker / mandag 24. juni 2019

Birch Ejendomme køber 225.000 kvm jord i Østjylland

Pluss, Bolig, Byggeri, Byudvikling / tirsdag 25. juni 2019

Bygningsstyrelsen bortviser fem medarbejdere

Jura, København / mandag 24. juni 2019

Omsætningen i V2C runder 40 millioner kr. – men bundlinjen falder

Regnskab og resultater, Rådgivere / mandag 24. juni 2019

Fra 2 til 58 medarbejdere: Stadig ingen mellemledere i V2C

Pluss, Regnskab og resultater, Rådgivere / tirsdag 25. juni 2019

Kommende konferencer

Torsdag den 29. august kl. 11:30

Ejendomsdagene 2019

- alt der glimter er ikke guld!

Tirsdag den 10. september kl. 09:00

ABR 18 i praksis

- kontrakter, honorering og tvisteløsning

Jobmarked

Nyeste opslag

Property manager/ejendomsadministrator

       

Executive Assistant

       

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland