Estate Media –

Nyheder – Danmark

København. Foto: Søren Duran Duus

Ejendomsbranchen forventer faldende værdier

Værditilvæksten på boligudlejningsejendomme har været stigende i en årrække, men det er slut nu, viser ny forventningsundersøgelse fra Ejendomdanmark.

Søren Duran Duus

torsdag 10. januar 2019 9:23

Ejendomsbranchen forventer en periode med faldende værdier inden for boligudlejningsejendomme, både når det gælder ejendomsværdi, udlejningsprocent og markedsleje. Efterspørgslen på kontor- og industriejendomme er dog fortsat stigende.

Det fremgår af Ejendomdanmarks nyeste forventningsundersøgelse i ejendomsbranchen.

En opbremsning på boligmarkedet hænger – ifølge Ejendomdanmark – sandsynligvis sammen med, at udbuddet af nybyggede boliger fortsat stiger, men de mange kvm er endnu ikke alle blevet afsat. Alene siden 2010 er der kommet 121.000 nye boliger på markedet.

– Værdien af boligudlejningsejendomme er steget markant de senere år og har efterhånden nået et niveau, hvorfra markedets aktører nu forventer mindre fald. Men efterspørgslen på boliger er forsat til stede, og den private boligudlejning vil opleve stor efterspørgsel på længere sigt, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Butik, kontor og industri
Ejendomsbranchen har desuden begrænsede forventninger til butiksområdet det næste år frem. Også her spår branchen, at der vil være en negativ udvikling på både ejendomsværdi, udlejningsprocent og markedsleje.

Anderledes positivt ser det ud for kontor og industri. Her falder tomgangen fortsat, og ejendomsbranchen forventer, at den stigende efterspørgsel kombineret med et svagt stigende udbud af lokaler bør betyde en lidt højere markedsleje i 2018.

I Ejendomdanmarks kvartalsvise analyse af tomgangen på markedet for oktober 2018 fremgår det, at der er massiv fremgang i mængden af udlejede kvadratmeter både inden for industri og kontor. Det årlige tomgangsfald på kontorlokaler er det største i over 20 år, mens industri har opnået det laveste niveau siden 2008.

Forventer 5,1 procent i 2019
Branchens forventninger til det totale afkast i 2018 for alle ejendomssektorer set under ét er også dalende, men holder sig stadig på et højt niveau. Ejendomsbranchen forventer et totalt afkast på 5,5 procent mod afkastet på 7,2 procent i 2017.

I 2019 forventes det totale afkast at falde til 5,1 procent, og i 2020 forventes det at falde yderligere til 5,0 procent.

– Et afkast på mellem 5,0 og 5,5 procent de næste par år er stadig pænt sammenlignet med alternative investeringsformer som eksempelvis aktier og obligationer, når man ser både på afkast og risiko. Derfor vil ejendomme også i årene fremover være interessant som aktiv, siger Jannick Nytoft.

Det totale afkast på 5,5 procent er sammensat af et direkte afkast på cirka 4 procent og en værditilvækst på cirka 1,5 procent. Det svarer til, at det professionelle investeringsejendomsmarked i Danmark har tjent 14 milliarder kr., hvoraf 10 milliarder relaterer sig til det direkte afkast, mens 4 milliarder kan tilskrives værditilvæksten i ejendommene.

Fakta: Odense placerer sig i top 3

  • Der er størst forventninger til udvikling i ejendomsværdierne for Danmarks to største byer, København og Aarhus
  • Odense oplever fortsat fremgangen, og der er nu større tiltro til Odense end Aalborg

Kilde: Ejendomdanmarks nyeste forventningsundersøgelse

( Besøgt 392 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Nye investeringer kræver god balance

Redaktørens blog / lørdag 26. september 2020

Podcast: Hidsigt boligmarked, sexisme og tæt på årets forbillede

Podcast / fredag 25. september 2020

Leder af Plesners ejendomsteam forfremmet til Managing Partner

Advokatbranchen, Virksomheder og mennesker / fredag 25. september 2020

Pihl & Søn fortsætter massiv fremgang – overskud mere end firedobles

Regnskab og resultater, Entreprenører / torsdag 24. september 2020

Karen Mosbech stopper som direktør for Freja Ejendomme: Ikke uden vemod

Byudvikling, Virksomheder og mennesker / torsdag 24. september 2020

Colliers-direktør: Regeringen skræmmer internationale investorer

Investering / torsdag 24. september 2020

Kommende konferencer

Onsdag den 30. september kl. 09:00

VENTELISTE: Erhvervs- og boligmarkedet i Odense

- projektudvikling og investering i Danmarks tredjestørste by

Torsdag den 1. oktober kl. 09:00

Udviklingsprojekter og forsyningsledninger

- gæsteprincippet, ejerskaber og de vigtigste problemstillinger

Estate Podcast

Seneste nyheder