Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Farvel til Danmarks største arkitektfirma

Konsolideringen fortsætter. I denne uge ramte den Danmarks største arkitektfirma, Arkitema. Silvan blev endelig solgt, og så kom der regnskaber fra en omvendt verden, for det gik rigtig godt for et arkitektfirma og mindre godt for et mæglerfirma.

Kamilla Sevel

fredag 30. november 2018 22:56

Konsolideringen fortsætter for fuldt tryk i ejendomsbranchen. Arkitema blev i denne uge opkøbt af Cowi, og dermed når konsolideringen at få yderligere fodfæste, inden året er omme. Den første uge i januar offentliggjorde Årstiderne Arkitekter, at de havde sagt ja til en handel med Sweco og dermed opgav deres selvstændighed. Det var en game changer den gang, for det var aldrig før set, at arkitektpartnere i et større arkitektfirma på den måde havde solgt sig ind i en større konstellation. Og her få uger før jul kom så offentliggørelsen af Arkitemas salg til Cowi.

Læs også Cowi køber Arkitema

Dermed er der lagt op til en langt større diversifikation i arkitektbranchen. Det er ikke længe siden, at et arkitektfirma stort set altid bestod af nogle visionære arkitekter, der ledede firmaet i fællesskab.

De var mest optaget af det kunstneriske og det aftryk, de fik afsat på byen. Det er de stadigvæk, men de ambitioner blev for 10-15 år siden suppleret af en bølge, hvor flere arkitekter kunne se, at det gav mening at ansætte en adm. direktør for at fremtidssikre forretningen. Og nu kommer så den tredie bølge, hvor arkitektfirmaerne virkelig bliver delt i to. Dem der ser en fordel i skaleringen, og dem der i højere grad ønsker at bevare en selvstændig designprofil.

Kan du allerede nu se, hvem der bliver til hvem?

Jeg kan ikke, men der begynder at tegne sig et mønster. Kunne en Henning Larsen, en Lene Tranberg eller en BIG lade sig købe af et ingeniørfirma. Hvis man et øjeblik undlader at tage i betragtning, at alle kan blive betaget af salgsbeløbets størrelse, så tror jeg det ikke. Har Årstiderne og Arkitema markeret sig som nogle, der skalerede forretningen og i højere grad gik efter det bygbare fremfor de vanvittige chancer? Ja, det har de. Og de er også gået efter de store volumener til at servicere væksten. Er det dårligt? Nej, overhovedet ikke. Men det er helt forskellige strategier.

Samlet set tror jeg, at det kommer til at få stor positiv betydning for branchen, at begge dele bliver skarpere. Vi kommer til at få nogle rådgivende mastodonter, som virkelig kan være med til at sætte dagsordenen og byde ind på de store opgaver både i Danmark og internationalt uden at stirre stift ind i internationale giganter som Atkins eller Arcadis og vide, at den liga kommer man aldrig op i.

I den anden kategori var det i denne uge, at Dorte Mandrup kunne offentliggøre sit regnskab, og det placerer hende også i en ny liga. For Dorte Mandrup har formået at skabe et pænt overskud i virksomheden. Hun har i mere end 20 år været en bobler, men nu ser det ud til, at hun er ved for alvor at få fodfæste med en fordobling af omsætningen. Siden 2015, hvor Frants Nielsen blev adm. direktør, er virksomheden vokset markant.

Læs også Dorte Mandrup får overskud på 8 millioner kr.

Mens arkitekter plejer at have svært ved at tjene penge, så har mæglerne i et heftigt marked med mange transaktioner og udlejninger normalt nemt ved det. Men sådan har det ikke været i Newsec Advisory siden det blev opkøbt af svenske Newsec i marts. Tværtimod. Omsætningen er faldet, men resultatet er nærmest styrtdykket.

Det kan der være mange årsager til, men der er nok ikke tvivl om, at der nu er nogen, der skal se på, hvordan hele strategien skal skæres i Newsecs store satsning på det danske marked, der også indbefatter opkøbet af Datea tilbage i august 2017. Selv siger Newsec Advisory, at faldet skyldes investeringer, som altså nu skal til at bære frugt.

Der er dog også en anden ting, der er særligt karakteristisk for Newsec Advisorys position i branchen. Newsec var rigtig gode til at servicere lejemarkedet i årene efter finanskrisen. Men nu hvor transaktionerne er det, der trækker omsætningen hos mange andre mæglere og alt andet lige giver langt bedre honorarer, er det tydeligt, at firmaet prøver at svinge fokus fra udlejningerne til transaktionerne. Et eksempel på det er Silvan-porteføljen, som blev solgt i denne uge til Pears Global Real Estate.

Læs også Britisk familie køber 18 Silvan-ejendomme for små 500 millioner kr. (+)

Nogle gange kan det godt betyde en nedgang i resultaterne i en periode, når man som virksomhed foretager nogle greb, der giver mening på den lange bane, og først om noget tid vil det vise sig om det er det, der sker i Newsec. Sikkert er det i hvert fald, at svenske Newsec er en ekstremt professionel aktør, der som en af de første og eneste for alvor har forstået og grebet det samlede nordiske marked.

Læs også Newsec Advisory overskud falder 79 procent (+)

Læs også Newsec Advisory-direktør: Vores investeringsejendomme slår rekord

En anden stor nyhed i ugen var, at danske shoppingcentre nu ansætter en adm. direktør. I en større rokade, hvor ATP Ejendomme har fået ny adm. direktør, og den dermed afgående Michael Nielsen rykker ind som økonomidirektør i det nye selskab, bliver Jesper Faurholdt ny adm. direktør i Danske Shoppingcentre.

Læs også Jesper Faurholdt ny adm. direktør i Danske Shoppingcentre

Porteføljen har en værdi af over 14 milliarder kr. og er blandt Danmarks mest markante shoppingcentre. Flere steder er de nærmest energibærere i deres lokalmiljøer som for eksempel Lyngby Storcenter i Lyngby. Derfor er det også vigtigt, at de ikke bare drives, men at de drives aktivt og udvikles, og derfor virker det helt rigtigt, at der nu er en profil, der alene skal fokusere på den 15+ milliarder kr. store portefølje, som jo i parantes bemærket er en portefølje, der er lige så stor som mange andre ejendomsselskabers.

Læs også Jesper Faurholdt bliver ny direktør for Danske Shoppingcentre

En af ugens mest læste nyheder blev også nyheden om, at to udviklere er kommet op at strides i Odense. Eller er de nu egentlig det eller er det bare sådan, vi som medier fortolker det? I virkeligheden bliver en lang række af den slags sager pisket op af medierne, for konflikten i sig selv trækker læsere. Det er altid en ret vanskelig vurdering af, hvornår man egentlig skriver for læserne og branchen, og hvornår det primært er en skandalesag. I sagen fra Odense vil Togt Ejendomme gerne være det eneste selskab med et højhus i Odense, og det er jo ganske forståeligt, men det er det også, at Arkitektgruppen også gerne vil bygge i højden.

Læs også Arkitektgruppen og Togt strides om højhusbyggeri

Til gengæld kan man godt diskutere om det er rimeligt for ofte er der tale om ret snævre interesser. Det er der også i sagen fra Odense, hvor Togt Projektudvikling ønsker at byggeri får lov til at stå alene uden andre højhuse i nærheden. Måske har de ret, men det er den slags overordnede udviklingsmæssige beslutninger, som egentlig ikke bør få lov til at udvikle sig, fordi de allerede inden bør være diskuteret og fastlagt i kommunalt regi.

Skandalevinklen ser man også i øjeblikket, hvor flere medier skriver igen og igen om Blackstone, der i øjeblikket køber alle boligudlejningsejendomme op via en konstruktion med Nils Jansson og 360 North i front. Det er en speget sag, hvor mange beboere er bange for at komme i klemme. Hvad der er op og ned i den er endnu ikke fuldt afklaret, men sikkert er det, at 360 North kunne bruge et par gode input omkring troværdig kommunikation og især en mere åben tilgang til omverdenens oplevelse af selskabets forretninger. Lige nu får medieomtalen lov til at fortsætte ud af en tangent om, at Blackstone kun vil lejerne det værste. Og måske er det også sådan, men vi ved det ikke, for de går ikke for alvor ind i dialogen.

Læs også Amerikansk kapitalforvalter meldes tæt på milliardhandel på Frederiksberg

Det blev også i denne uge, at Pears Global Real Estate Denmark kom igen med købet af 18 danske Silvan-ejendomme. Dermed begynder Pears, der allerede har en portefølje af boligejendomme for omkring 5 milliarder kr., at få udbygget porteføljen under ledelse af den tidligere Sadolin & Albæk manager for Capital Markets Anne Sofie Vett Raaschou.

Læs også Pears køber 18 Silvan-ejendomme for små 500 millioner kr.

Pears Global Real Estate Denmark har rådgivet i opbygningen af en alsidig ejendomsportefølje, der tæller omkring 2.500 beboelses- og erhvervslejemål i Danmark til en værdi af 5 milliarder kr. med den tidligere Bech-Bruun advokatpartner Torben Schøn i spidsen.

Ugens mest læste navnehistorier blev den om, at Christoph Wiese – et mangeårigt kendt ansigt i ejendomsbranchen fra både Ørestadsselskabet, Home Erhverv København og senest fra Cubrix Property Advisers, og medlem af landsbestyrelsen i Byggesocietet – nu bliver porteføljeforvalter i Danbolig Erhverv. Og så skal Kristian Møller Petersen fra NCC Property Development nu i stedet styre FB Gruppens mere end 500 årlige færdiggjorte boliger i mål.

Læs også Christoph Wiese skifter til Danbolig Erhverv i København

Læs også FB Gruppen finder produktionsdirektør i NCC

Og sådan endte Ugen i Ejendom for denne gang.

Rigtig god weekend!

( Besøgt 1.724 gange, 1 besøg i dag )

Kommentarer

Seneste nyt

Bonnier køber Estate Media – ser store muligheder

Transaktioner, Virksomheder og mennesker / onsdag 21. oktober 2020

Ny ejer af Danbolig Erhverv København køber nordsjællandsk partnerkreds ud

Pluss, Erhvervsmæglere, København, Virksomheder og mennesker / onsdag 21. oktober 2020

Køber sjællandsk lejlighedskompleks for trecifret millionbeløb

Bolig, Investering, Transaktioner / tirsdag 20. oktober 2020

Østjysk Bolig finder midlertidig forretningsfører efter fyring og politianmeldelse

Almene, Bolig, Jura / onsdag 21. oktober 2020

Vestjyske erhvervsmæglere har svært ved at skaffe lagerlokaler

Industri og logistik / onsdag 21. oktober 2020

A.P. Møller-Mærsk køber naboejendom for 420 millioner kr.

Pluss, Investering, Kontor, København, Transaktioner / tirsdag 20. oktober 2020

Kommende konferencer

Tirsdag den 27. oktober kl. 09:00

Investering i fremtidens almene boliger

- grønne renoveringer for milliarder i den blandede by

Tirsdag den 3. november kl. 09:00

Boliglejeret

- de væsentlige og grundlæggende principperEstate Podcast

Seneste nyheder