Byggeri på Aarhus Ø.
Byggeri på Aarhus Ø

Afviser byggeboble: Markedet kan bære nye boliger

Dansk Byggeri afviser, at for mange boliger bliver bygget i disse år. Det sker i en reaktion fra erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen efter fornyet debat om, hvorvidt markedet kan følge med det massive boligbyggeri.

– Der bliver bygget mange huse og lejligheder i øjeblikket, men der er altså også behov for dem. Når befolkningen i København hvert år er steget med 10.000 indbyggere gennem en årrække, opstår der et kæmpe behov efter nye boliger. Derfor vurderer vi, at der ikke bliver bygget flere boliger, end markedet kan bære, siger analysechef Andreas Fernstrøm, Dansk Byggeri.

Han henviser til, at befolkningstilvæksten gennem en årrække er steget kraftigt i de største byer.

En opgørelse, Dansk Byggeri har lavet på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik, viser, at tilvæksten først og fremmest er sket i landets to største byer. I København og Aarhus kommuner er befolkningstallet steget med over 16.000 fra 4. kvartal 2017 til 4. kvartal 2018.

Samlet set er befolkningen herhjemme steget med 0,5 procent det seneste år. Hvis man opdeler de danske kommuner efter størrelse, ser man, at indbyggertallet det seneste år er steget med 1,2 procent i de syv største danske kommuner med mere end 100.000 indbyggere, mens det eksempelvis kun er steget med 0,1 procent i kommuner med 30.000-50.000 indbyggere, bemærker Dansk Byggeri.

Cheføkonom: For meget af det gode?
I en ny analyse af boligmarkedet har Jyske Banks cheføkonom, Niels Rønholt, gravet i arkiverne og kan konstatere, at banken ikke har kunnet finde en periode, hvor der blev bygget så meget som i dag, hvor niveauet er på sit højeste siden mindst 1981. Ifølge Jyske Banks tal blev der fra oktober 2017 til oktober 2018 færdigbygget 6.000 nye boliger i København.

Til sammenligning toppede tallet før finanskrisen med omkring 4.000 og bundede efter krisen med omkring 1.000 nye boliger.

– Der er ingen tvivl om, at der har været behov for flere boliger. Men byggeriet er gået amok og spørgsmålet er, om det er blevet for meget af det gode. Der er helt klart en risiko for, at der kommer for mange boliger til, lød det for nylig fra Niels Rønholt.

Cheføkonomen i Jyske Bank medgiver, at det er svært at tilpasse nybyggeri til tilflytningen.

Læs mere i Boligbyggeri slår rekord fra mindst 1981

Læs også RED: Transaktionsvolumenen falder 15 procent efter tre kvartaler

Læs også 15 procent af studerende i København har mulighed for en studiebolig (+)

Læs også Colliers: Ét boligsegment trodser faldende transaktionsaktivitet

Læs også Newsec: Transaktionsvolumenen falder 10 procent på et år





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder