Adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Jannick Nytoft. Foto: Ejendomsforeningen Danmark

Mindre kommuner har de bedste rammer for ejendomsejere

Assens, Billund og Lemvig er – i nævnte rækkefølge – landets bedste kommuner, når det handler om at skabe de bedste rammer for brugere af ejendomme. Det viser årets undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed lavet af Ejendomsforeningen Danmark.

De mindre kommuners topplaceringer hænger ifølge ejendomsforeningen sammen med, at kommunerne langt fra de store byer er mere bevidste om, at gode rammebetingelser og service er vigtigt, hvis det lokale erhvervsliv og ejendomsmarked skal trives. Undersøgelsen viser for eksempel, at der alene på sagsbehandlingstiden er 400 millioner kr. at hente i årlige besparelser, hvis alle kommuner kom ned på 21 dage, hvor den 10. hurtigste kommune i dag ligger.

Generelt får de største kommuner en lav placering i undersøgelsen med Aarhus som nummer 95, København som nummer 89, Odense som nummer 63 og Aalborg som nummer 60.

– Kommunerne omkring de større byer har en geografisk fordel, som let kan blive en sovepude, når det kommer til at tiltrække virksomheder, arbejdspladser og nye borgere. I vores undersøgelse kan man se, at især de mindre byer har forstået, at færre gebyrer, hurtigere sagsbehandling og lavere ejendomsskatter er med til at skabe arbejdspladser og økonomisk vækst, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomsforeningen Danmark.

Fremgang
Ejendomsforeningens undersøgelse viser, at det overordnet går bedre for ejendomsvenligheden set i forhold til sidste år.

Kilde og kort: Ejendomsforeningen Danmark

11 kommuner har valgt at sætte dækningsafgiften ned, tre kommuner har sænket grundskylden, og to kommuner har fjernet byggesagsgebyret. Ejendomsforbrydelser som indbrud, hærværk og brandstiftelse er faldet med fem procent på landsplan.

Modsat har 40 kommuner valgt at sætte byggesagsgebyret op, og byggesagsbehandlingstiden er steget med tre dage i gennemsnit.

I år placerer Assens Kommune sig på førstepladsen i undersøgelsen. Hovedårsagerne er, at kommunen har reduceret sagsbehandlingstiden på byggesager, ikke opkræver byggesagsgebyr, har en lav grundskyld og ikke opkræver dækningsafgift. Samtidig oplever Assens Kommune et fald i ejendomsforbrydelser.

– Vores tilgang til at betjene vores borgere, virksomheder og ejendomsejere er, at det skal være nemt og ligetil. Her lægger vi blandt andet vægt på at have en kort sagsbehandlingstid for byggesager, ligesom vi ikke har timesagsgebyr for erhvervsbyggeri, siger borgmester Søren Steen Andersen (V), Assens Kommune.

Den fynske kommune har blandt andet reduceret sagsbehandlingstiden fra 19 til 13 dage.

Kommunerne vurderes ud fra parametrene:

  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej
  • Sagsbehandlingstiden for byggesager
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter
Kilde og tabel: Ejendomsforeningen Danmark

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder