Semco Maritimes’ nye domicil med 400 medarbejdere ved Esbjerg Strand. Foto: Pensiondanmark

Markant fald i antallet af tomme kontorer i Sydjylland

Efter et dyk i antallet af tomme kontorlokaler har Syd- og Sønderjylland i øjeblikket den laveste andel af ledige kontorarealer siden årsskiftet 2011/2012. Det viser data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

Med 8,3 procent tomme kontorer har landsdelen stadig en højere tomgang end landsgennemsnittet på 6,8 procent, men Syd- og Sønderjylland har det seneste år haft et større fald i tomgangen end det øvrige Danmark, og andelen af ledige kontorlokaler er den laveste i næsten 7 år.

I 2014 og 2015 var tomgangen i det sydlige Jylland oppe på 11 procent mod 3-4 procent før finanskrisen.

Aktuelt er næsten 3.600 kontorlejemål og kontorejendomme udbudt på landsplan via Ejendomstorvet.dk, heraf præcis 500 i Sydjylland. Der er flest lokaler til leje eller salg i Sønderborg og Kolding (begge med 76), i Vejle med 75, Esbjerg med 65 og derefter Haderslev med 58, Aabenraa med 57 og Fredericia med 47.

Afgørende faktorer
Faldet i tomgangen skyldes blandt andet det generelle opsving og den stigende beskæftigelse, men også lokale forhold, vurderer Nybolig Erhverv Esbjerg:

– Esbjerg har fået en stribe nye kontorbyggerier, for eksempel til Deloitte, Maersk Oil (i dag Total, red.), Semco, Det Faglige Hus og den lokale Claus Sørensen-koncern. Det efterlod byen med en større pukkel af tomme kontorer, og den er vi ved at have fordøjet nu.

– I Nybolig Erhverv har vi selv fået solgt den gamle Semco-bygning til en medicinalvirksomhed, der flytter fra Bramming til større lokaler i Esbjerg, og skofirmaet Skechers er ved at overtage over 3.000 kvm. Desuden bliver de tidligere Deloitte-lokaler og et par andre kontorer ombygget til boliger, ligesom det sker i København og Aarhus, siger Kim Damsgaard, partner i Nybolig Erhverv Esbjerg.

Læs mere i Semcos domicil i Esbjerg får guld i bæredygtighed

Kim Damsgaard siger, at især Esbjerg har udsigt til øget efterspørgsel på kontorlokaler de kommende år, blandt andet fordi Folketinget har givet grønt lys for milliardinvesteringer i Nordsøen og på grund af Facebooks kommende datacenter med byggestart i 2019.

Læs mere i Facebook vil bygge 250.000 kvm datacenter ved Esbjerg

Læs også Esbjerg kan få datacenter på 250.000 kvm

 

Fakta om kontorlokaler i Sydjylland:

 • Tomgangen er 8,3 pct. – det laveste siden januar 2012 (dengang 8,2 pct.)
 • Før finanskrisen stod 3-4 pct. af kontorerne tomme – tomgangen toppede i 2014 og 2015 med 11 pct.
 • På landsplan er tomgangen for kontorlokaler 6,8 pct.
 • 194.600 kvm syd- og sønderjyske kontorlokaler står tomme i øjeblikket – det svarer til cirka 27 fodboldbaner
 • Med næsten 2,3 mio. kvm har Syd- og Sønderjylland lige knap 10 pct. af de samlede kontorlokaler i Danmark
 • På Ejendomstorvet.dk har Syd- og Sønderjylland 500 kontorlejemål og bygninger til salg, fordelt på landsdelens 12 kommuner:
  Sønderborg og Kolding – begge 76
  Vejle – 75
  Esbjerg – 65
  Haderslev – 58
  Aabenraa – 57
  Fredericia – 47
  Varde – 19
  Tønder og Vejen – begge 10
  Billund – 7
  Fanø – 0

Læs også Byggeri af Carlsberg Byens største enkeltstående erhvervsdomicil går i gang

Læs også Nykredit bygger nyt hovedkontor på 28.000 kvm i Københavns Nordhavn (+)

Læs også By & Havn-direktør glæder sig over grundsalg til Nykredit

Læs også Nye områder topper listen over dyreste kontorer

Læs også Vestjysk fabrik transformeret til kontorfællesskab

Læs mange flere nyheder om kontorer her

 

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder