Estate Media –

Nyheder – Danmark

Expo Real. Foto: Estate Media.
Expo Real. Foto: Estate Media

Rekordantal besøgende på Expo Real

44.536 gik gennem tælleapparaterne i løbet af messens 3 dage. Heraf godt 100 danskere.

Kamilla Sevel

torsdag 11. oktober 2018 7:55

I alt gik over 44.000 gennem indgangen på Europas største ejendomsmesse, Expo Real, fra mandag til onsdag. Expo Real og Mipim er cirka lige store, men mens Expo Real er stærkt fokuseret på det tyske marked og på en tæt mødekalender, er Mipim mere socialt orienteret.

Generelt går det godt i ejendomsmarkedet i Europa, og det afspejlede messen også i år. I første halvdel af 2018 var ejendomsmarkedet det stærkeste siden 2007. Alene i Tyskland er transaktionerne steget med 8 procent i de 3 første kvartaler af 2018 svarende til, at der er omsat ejendom for godt 300 milliarder kr. ifølge mæglerfirmaet JLL.

– Expo Real 2018 afspejler boomet i ejendomssektoren og har sat en ny rekord med 2.095 virksomheder, byer og regioner som udstillere. I 2017 var det tilsvarende tal 2.003, siger adm. direktør Klaus Dittrich, Messe München.

Det er især englænderne, der presset af Brexit, har skruet op for tilstedeværelsen. I 2017 var der således 16 britiske udstillere, mens antallet i år var 47. Det samlede antal deltagere steg til 44.536 over de 3 dage, hvilket er en stigning på 6,6 procent. Blandt deltagerne var borgmestre eller topfolk fra 24 europæiske byer, der deltog i debatter og diskussioner om byudvikling.

Det er ikke længere kun de store byer, der udstiller på Expo Real. I år var Sofia og Liverpool blandt de nye. Blandt de nordiske lande havde Sverige en samlet stand bygget op omkring Stockholm og Göteborg, mens Helsinki som sædvanlig havde en stor stand – den var dog i år lige i nærheden af den svenske, så der kom et samlet nordisk udtryk.

Forventer korrektion i Tyskland
Snakken på messen gik heftigt især om, hvorlænge det nuværende marked kan blive ved. I Tyskland er flere investorer begyndt at sælge ud, fordi de forventer en korrektion. Andre talte om præcis hvor markedet egentlig står i konjunkturcyklussen her præcis 10 år efter finanskrisen.

– Der er fortsat masser af institutionel kapital i markedet, men samtidig er vi i den modne del af den traditionelle ejendomscyklus. Samtidig ser vi en række strukturelle ændringer, som får stor betydning for branchen som ændret demografi, og den måde som kvm bliver brugt på, siger European Head of Transactions John O`Driscoll, AXA IM—Real Assets.

Blandt de andre transeuropæiske temaer var billige – eller bare betalelige – boliger og den digitale udvikling. Mere afgrænset var det svært for de engelske indlægsholdere i de mange debatter ikke at hænge alt op på Brexit. Usikkerheden i det engelske marked er stor. Men her og nu giver det London som ejendomsmarked en fordel i og med, at afkastet netop på grund af risikoen ligger på 4-4,25 procent, mens det i for eksempel Tyskland nærmere rammer 3-3,5 procent.

Deltagere fra 72 lande var i München i denne uge. Flest kom fra Tyskland, UK, Holland, Østrig, Polen, Schweiz, Frankrig, Tjekkiet, Luxembourg, USA og Spanien.

Læs mere om årets messe RD på Expo Real: Stor interesse for dansk finansiering (+)

Læs også Ingen ved, hvad Brexit betyder

Læs reportagen fra Expo Real i 2008, hvor mantraet endnu var Dette er ikke en ejendomskrise men en finanskrise. Find magasinet her

Kommentarer

Seneste nyt

Fusioner og konsolideringer skal være med til at vende nedgang i EDC Erhverv

Pluss, Erhvervsmæglere / lørdag 30. maj 2020

Ugen i Ejendom: Fremgang og store handler

Ugen i ejendom / lørdag 30. maj 2020

Kontorejendom i København K skifter ejer i handel til 181 millioner kr.

Pluss, Investering, København, Transaktioner / fredag 29. maj 2020

Markant fald i top- og bundlinjen i EDC Erhverv Poul Erik Bech

Pluss, Regnskab og resultater, Erhvervsmæglere / fredag 29. maj 2020

Nordisk investor køber 160 boliger og erhverv i Tingbjerg af Innovater

Pluss, Bolig, Investering, Transaktioner / fredag 29. maj 2020

Nrep vælger Casa til at opføre 57.000 kvm stort projekt

Byudvikling, Investering, København / torsdag 28. maj 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 11. juni kl. 10:00

WEBINAR: Hotelmarkedet efter Corona

- med Christian Kielgast, Peter Haaber og Kamilla Sevel

Onsdag den 17. juni kl. 09:00

Erhvervs- og boligmarkedet i Trekantområdet

- investeringer i Vejle, Kolding og Fredericia

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland