Foto: Ewii

Nyt nationalt forskningscenter til 500 millioner kr. på vej

Et nationalt forsknings- og testcenter – med navnet Center Danmark – skal bygges ved Kolding Fjord.

Centret får fokus på omstillingen til fremtidens grønne energiforsyning. Centret skal tænke på tværs af alle forsyningsarter, og forskningen skal bygge på big data og kunstig intelligens.

Tirsdag blev projektet til 500 millioner kr. præsenteret. Center Danmark bliver etableret på et 30 hektar stort område ved landsbyen Gudsø mellem Fredericia og Kolding ud til Kolding Fjord.

Forskningscentret bliver bygget op som det virkelige samfund med bygninger, beboere, klimatiske, biologiske og geologiske forhold for at få de bedst mulige real life-konditioner. Alle data indsamles for at høste synergier gennem dataintelligens og integrerede energiløsninger, oplyser DTU, energikoncernen Ewii og Henrik Thorsen, der er initiativtager og idémand bag Center Danmark.

– Centret skal være samlingssted for al viden, der kan fremme den grønne omstilling. Vi har allerede et godt stykke tid haft et rigtig godt samarbejde med universiteter og forskningsmiljøer, ligesom vores lokale energikoncern Ewii og andre virksomheder har spillet meget konstruktivt med. Det omkringliggende samfund er engageret, og der er nedsat arbejdsgrupper inden for forskellige områder, så alle kan få mulighed for at komme med input til centrets udvikling, siger Henrik Thorsen, direktør for Center Danmark.

Tidsplan og ejerforhold
Kolding-borgmesteren er svært tilfreds med udsigten til et projekt til 500 millioner kr.

– Center Danmark er et projekt, der sætter overliggeren meget højt. Det er et projekt i verdensklasse, og det er helt i tråd med, hvad vi vil i Trekantområdet og med Kolding kommunes klimastrategi, ligesom det fuldstændig matcher ambitionerne for Naturpark Lillebælt, siger borgmester Jørn Petersen (V), Kolding kommune.

I første omgang skal projektparterne underskrive en hensigtserklæring om at gå videre med planerne med forventeligt første spadestik i 2019, inden Center Danmark forventes klar i 2022. Forsknings- og testcentrets virkeliggørelse på den valgte lokation forudsætter en dispensation fra planloven.

Center Danmark skal ejes af en selvejende erhvervsdrivende fond, Center Danmark Fonden. Fonden er helejer af Center Danmark Ejendomme og Center Danmark.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder