København. Foto: Søren Duran Duus

Investorer: Afkast på investeringsejendomme falder frem til 2020

I 2017 landede det totale afkast på 18 milliarder kr. for investeringsejendomme i Danmark, men tallet bliver mindre for 2018.

Således forventer investorer, at det totale afkast bliver 5,5 procent, hvilket svarer til 13,7 milliarder kr.

Det viser den nyeste prognose fra Ejendomsforeningen Danmark. Branchen forventer, at det totale afkast vil være faldende frem til 2020, hvor det vil ligge på 5,2 procent. Set over en femårsperiode forventer ejendomsinvestorerne et afkast på 5,3 procent. Det er den laveste forventning målt siden 2010.

– Der er stadig en forventning om stigende ejendomsværdier for både kontor, butik, industri og bolig, men der forventes stadig lavere stigninger i ejendomsværdierne. 5,3 procent i forventet totalt afkast er stadig nok til, at investorerne mener, at investeringsejendomme er et godt alternativ til traditionelle obligationer, som fortsat giver meget lave afkast, siger adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Jannick Nytoft.

Læs også Ejendomsinvestorer: Sådan bliver afkast i 2018-2022 (+)

Første gang siden 2010 
For første gang siden 2010 forventer ejendomsinvestorerne, at den økonomiske tomgang for boliger vil stige det næste års tid, mens forventningen til ejendomsværdi og markedsleje er svagt positiv for bolig.

– Tomgangen for bolig stiger svagt, men det er fra et lavt niveau. Tomgangen er ikke et udtryk for, at der ikke er efterspørgsel på boliger. Men der kommer stadig en del nybyggede boliger på markedet, og de mange nye kvm skal først lige afsættes, siger Jannick Nytoft.

Forventninger til kontor og industri er fortsat positive, og særligt forventningen til ejendomsværdi for industri fortsætter med at slå rekord. Forventningerne til kontor er næsten på højde med industri, når det kommer til ejendomsværdi og økonomisk tomgang, mens forventningen til markedsleje for kontor er marginalt større, end den er for industri.

Der er fortsat størst forventning om stigende ejendomsværdier i København, Aarhus og Aalborg, men den forventning bliver stadig lavere. De tre storbyer er ikke blevet målt lavere før, mens Odense og resten af landet aldrig er målt bedre.

Forventningen om udviklingen i ejendomsværdi i Aalborg og Odense er nu næsten lige stor.

Læs også Jeudans milliardkøb af PwC-domicil topper listen over største transaktioner (+)

Læs også Opsvinget i branchen fortsætter – men ejendomstransaktionerne slår ikke rekord i år (+)

Læs også Hoffmann topper listen over største hoved- og totalentreprenører (+)

Læs også PKA har stor tiltro til ungdomsboliger og ønsker flere





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder