Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Overraskende exit i MT Højgaard

Måske var det ventet, når man så på resultaterne gennem længere tid. Alligevel kom det som en overraskelse. MT Højgaard meldte både afgang og tiltrædelse på topposten på under 24 timer i den forgangne uge.

Kamilla Sevel

lørdag 18. august 2018 0:12

Bliver det hårdt? Ja. Bliver det spændende? Ja.

Sådan sagde Torben Biilmann i et interview i Estate Magasin i 2012, kun få uger før han skiftede til MT Højgaard. Det var faktisk ikke hans kommende job, han snakkede om, men derimod situationen generelt i entreprenørbranchen. Men det kunne det måske lige så godt have været. For det har været hårdt. Og det har helt sikkert været spændende – måske lidt for spændende at stå i spidsen for MT Højgaard. Det så ellers rigtig ud til at starte med, da Torben Biilmann skiftede fra NCC. Det første år vendte MT Højgaard udviklingen. Underskud skiftede til overskud og alt var godt. Men de positive takter holdt ikke.

Et foreløbigt lavpunkt, der samtidig var genstand for en af de mest underprioriterede topnyheder, var forrige år, da ledelsen af de to ejere måtte melde ud, at man ikke kunne komme til enighed om en fælles strategi for selskabet, og derfor ville fortsætte med det to-strengede ejerskab via to holdingselskaber, Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz, fremfor en børsnotering. Hvem der var idemanden til den åbenlyst rigtige beslutning vides ikke. Men hvis det var Torben Biilmann, så er det forståeligt, hvis farvandet har været svært at navigere i siden.

Læs også historien fra 2016 Fusion kollapset: MT Højgaard i ejermæssigt limbo

Omvendt er det også forståeligt, at bestyrelsen som helhed har mistet tålmodigheden efter 6 år med den ene melding efter den anden om projekter, der ikke kunne styres i mål og den ene nedjustering efter den anden. Samtidig har der været direktører ind og ud og fra en omsætning som var på vej mod 10 milliarder kr. er MT Højgaard nu nede på 6,8.

Og det i en tid, hvor markedet går op og konkurrenten Aarsleff senest kunne melde ud, at de forventer et resultat på 470 millioner kr. med et afkast på 4 procent, (hvilket ikke er så dårligt som det måske lyder, hvis man ikke er vant til at læse entreprenørregnskaber). Samtidig havde de alene i 1. halvår af seneste regnskabsår en omsætning på godt 5,5 milliarder kr. Overført til MT Højgaard burde den danske tidligere uovertrufne gigant altså have et afkast på knap 300 millioner kr. I stedet var der nu udsigt til

Trist situation for entreprenørerne
Hele situationen er trist. NCC voksede ganske vist efter Torben Biilmanns afsked, men er i dag nede på en omsætning på 3,3 milliard og 70 millioner i overskud. Her er der i dag ikke en dagsordensættende profil i spidsen. De allerstørste entreprenører mangler stærke, karismatiske ledere, der kan være med til at sætte kursen. Torben Biilmann blev kørt i stilling til den position, men har ikke indtaget den.

Nu kommer Anders Heine Jensen, som på trods af en bestyrelsespost i MT Højgaard og erfaring med at bygge kraftværker, ikke er en egentlig etableret del af bygge- og ejendomsbranchen. Han skal nu skabe resultater i MT Højgaard. Så et stort velkommen til Anders Heine Jensen. Herfra et ønske om en mere aktiv deltagelse i branchen som helhed. Ikke bare fra MT Højgaard men fra flere af de store entreprenører, som i dag er meget lidt synlige i medie- og branchebilledet og primært lader sig repræsentere i offentlig sammenhæng af direktør for brancheorganisationen Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Læs også MT Højgaards moderfonde vil fusionere holdingselskaber

Læs også Bestyrelsesformand er ny adm. direktør for MT Højgaard

Læs også Torben Biilmann stopper i MTH Group med øjeblikkelig virkning

Flue på væggen
Når det så er sagt, så er det altid lidt spændende, hvordan dialogen har været på sådan et bestyrelsesmøde. Det ville da være interessant at være en flue på væggen i det bestyrelseslokale, hvor der bliver drøftet at afskedige direktøren, og det næste øjeblik så falder snakken på, hvem der skal tage over, og vupti, er en af dem om bordet selv i spil.

Forhåbentlig kan Anders Heine Jensen nu få vendt udviklingen og videreført MT Højgaards stolte og mangeårige historie.

Denne uge bød også på flere nyheder om mere boligudvikling. Et af de steder, hvor der er tro på, at man kan tiltrække nye beboere og ikke mindst udvikle lejligheder, der kan rumme beboere, som flytter fra parcelhuset, er i Helsingør. Her har Freja nu fået solgt hele den tidligere hospitalsgrund, og flere udviklingsselskaber skal nu i gang.

Læs også Hele det tidligere Helsingør Hospital er solgt til udviklere (+)

Læs også Bovieran: Vi er også interesseret i Fyn og Jylland (+)

PFAs Michael Bruhn var på storindkøb her lige efter sommerferien, hvor PFA kunne fortælle, at de har købt ind for 6,6 milliarder kr. i Tyskland. 33 boligejendomme og en enkelt erhvervsejendom fordelt på 15 byer er PFAs nye tilførsel til porteføljen, der dermed lægger dem i front blandt de danske institutionelle investorer med høj eksponering i ejendom. Den 30. august har Estate Media inviteret PFA-ejendomsdirektør Michael Bruhn til en samtale om PFA Ejendommes strategi, og jeg glæder mig til at høre meget mere om både de tyske ejendomme og de mange andre koncepter, som PFA har introduceret i rekordfart siden det blev besluttet at øge værdien af ejendomsinvesteringer i aktiv-porteføljen markant.

Læs også PFA investerer 6,6 milliarder kr. i 15 tyske byer

Receptionsmarathon
Det var også denne uge, at der var et receptionsmarathon og at dømme på opbuddet, så var det alle populære folk fra branchen, der havde noget at fejre og havde udskudt det til den første uge efter sommerferien, hvor de fleste formodedes at være tilbage. Realkredit Danmarks Claus Havn Sørensen havde 25 års jubilæum, Danboligpartner Alice Lotinga fyldte 60 og Jens Kramer Mikkelsen takkede af i By & Havn. Sidstnævnte har allerede lovet, at det ikke bliver et farvel til branchen, for han har mange flere kræfter i sig, men selvom det endnu ikke er kendt, hvad han skal nu, så blev der i hvert fald taget afsked med hans position som københavnsk bykonge. Det betød, at mere end 500 lagde vejen forbi By & Havn. Deriblandt flere af landets mest prominente som statsminister Lars Løkke Rasmussen. Dagen sluttede af med en sommerfest hos Plesner, som også havde inviteret flere hundrede til en festlig sommerfest, der trak en stor del af især transaktionsmiljøet i ejendomsbranchen.

Lars Løkke Rasmussen hilste på Jens Kramer Mikkelsen sammen med cirka 500 andre.

Og sådan kom alle i gang igen. Det er ikke så mange år siden, at august var en stille måned. Det tyder det ikke på, at den bliver i år. Til gengæld er det mit indtryk, at flere har lært at passe på sig selv. Mange har taget ferien alvorligt, fået slappet af og lukket ned. Det har gjort branchen endnu mere stille end sædvanligt i slutningen af juli. Til gengæld lader de fleste til at være oppe på hesten igen friske og veloplagte til at tage imod arbejdsårets udfordringer.

Og dem kan der komme mange af. For det er de færreste, der ikke lagde mærke til, at sommeren var usandsynlig varm og hyggelig. Måske har det også været med til at lade batterierne grundigt op. Men det har også sat tankerne i gang hos de fleste. For hvad var det nu, vi kunne gøre i bygge- og ejendomsbranchen for at undgå, at den globale opvarmning stikker helt af? Det tror jeg, vi kommer til at tænke meget mere over i det kommende år.

Men først skal der stemmes. Afstemningen løber ugen ud, så skynd dig at gå ind og se på de nominerede i de 5 kategorier til Estate Media prisen. I flere kategorier bølger 10-15 stemmer frem og tilbage og ændrer på favoritterne, så hver en stemme tæller i den endelige opgørelse.

Læs også Her er de nominerede til Transaktionsprisen

Læs også Her er de nominerede til Velkomstprisen

Læs også Her er de nominerede til Årets Forbillede

Læs også Her er de nominerede til Projektprisen

Næsten 3.000 har allerede stemt, men da det som vanligt som sagt ligger meget tæt, så kan hver eneste stemme tælle i sidste ende. Skynd dig at klikke på linket og stem inden søndag.

Her kan du stemme i de 5 kategorier

Og dermed velkommen tilbage fra en forhåbentlig dejlig sommerferie og rigtig god weekend!

 

Kommentarer

Seneste nyt

Newsec ansætter ny seniorrådgiver

Virksomheder og mennesker / fredag 14. august 2020

NPV i nyt trecifret millionprojekt

Pluss, Projektudvikling / fredag 14. august 2020

Ny markedschef hos Bovieran er en erfaren profil

Virksomheder og mennesker / fredag 14. august 2020

Nrep henter projektudviklingsdirektør hos Danica Ejendomme

Pluss, Virksomheder og mennesker / torsdag 13. august 2020

Entreprenør fundet til Danmarks største nedrivningsarbejde

Entreprenører / fredag 14. august 2020

Dansk familieejet investor køber stor portefølje af international investor

Pluss, Investering / torsdag 13. august 2020

Kommende konferencer

Torsdag den 20. august kl. 09:00

Erhvervslejeloven

- nyeste afgørelser og praksis

Tirsdag den 25. august kl. 09:00

VENTELISTE - Paragraf 5, stk. 2

- konsekvenser og fremtidsperspektiver

Estate Podcast

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland