Estate Media –

Nyheder – Danmark

Når Camelot overtager ansvaret for en bygning er det typisk unge eller studerende, der flytter ind. Her fra Bristol.
Når Camelot overtager ansvaret for en bygning, er det typisk unge eller studerende, der flytter ind. Billedet er fra Bristol. Foto: Camelot

Hollandske Camelot vil fylde tomme erhvervsejendomme med midlertidige boliger

Hollandske Camelot kommer 7. juni til Danmark for at præsentere det internationale koncept, hvor tomme erhvervsejendomme fyldes med beboere. Det skaber tryghed for ejerne og billige boliger til beboerne. Husen Advokater mener godt, at det kan lade sig gøre i Danmark

Kamilla Sevel

tirsdag 5. juni 2018 9:26

Hollandske Camelot har med stor succes siden 1993 fyldt tomme hollandske ejendomme med midlertidige boliger. Samtidig slipper man for vagtværn og hærværk, fordi en beboet ejendom sjældent bliver ødelagt eller forfalder på samme måde som en tom. Konceptet blev udviklet i Amsterdam, da der var rigtig mange ejendomme, der stod tomme, og der samtidig manglede billige boliger til håndværkere, nye i boligmarkedet og studerende.

De beboere, der rykker ind bliver kaldt “Guardians”, altså beskyttere. De passer på ejendommen døgnet rundt, fordi de bor der, og Camelot har fyldt alle former for ejendomme men især nedlagte administrationsbygninger og offentlige ejendomme som undervisningsbygninger og kirker med beboere.

Camelot-koncept vil afhjælpe boligproblem
– Vi forener beskyttelsen af ejendommen og dermed af værdier med at afhjælpe et boligproblem. Det er et koncept, som har fået stor succes i Holland, og på mange måder ligner Danmark Holland, så vi forventer et stort marked i Danmark. Det giver ejerne ro, at ejendommene er beskyttet i forhold til hærværk, tyveri og forfald, og samtidig kommer der en lille indtægt fra lejerne, siger medstifter Bob de Vilder, Camelot.

Camelots koncept er baseret på, at lejerne betaler en lav husleje, som Camelot får hovedparten af. Ejerne får altså ikke den forventede indtægt i lejeperioden, men får liv i ejendommene.

TConsult skal hjælpe med implementering
Bob de Vilder har i Danmark allieret sig med tidligere direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen, der nu forsøger at afsøge markedet og få skabt overblik over potentialet. Konceptet har været præsenteret for store ejendomsbesiddere som ATP Ejendomme og DSB Ejendomme, men endnu er det uklart om det juridiske grundlag er til stede for at kunne indrette boliger i for eksempel erhvervsejendomme uden at have en ny lokalplan.

Det har Husen Advokater hjulpet Camelot med at se på som et led i Camelots strategi om at blive ledende på området i Europa. Siden 2001, hvor Camelot besluttede at udbrede konceptet til resten af Europa, er der skabt mere end 100.000 midlertidige værelser i mere end 1.000 byer. Camelot administrerer mere end 10.000 projekter fra 16 kontorer i 7 lande.

Forfaldne bygninger kan sikres med midlertidige beboere er filosofien bag Camelot.

– “Protection by Occupation, using Temporary Property Residents”, eller “Ejendomsbeskyttelse ved midlertidig anvendelse til beboelse” er blevet indført i lande som Holland, Frankrig, England, Tyskland, lrland, Belgien og senest Finland af Camelot Europa, og er et system, hvorved ejere af erhvervsejendomme får mulighed for at beskytte deres ejendomme, mens de midlertidigt står tomme, samtidig med at der kan leveres billige midlertidige boliger i alternative typer afværelser/lejligheder. Konceptet er ikke begrænset til privatejet ejendom, men kan også hjælpe offentligt ejede bygninger. Konceptet er baseret på en aftale mellem ejendommens ejer og en administrator (“Vacant Property Specialist”), der midlertidigt overtager retten til at anvende ejendommen, anmoder om tilladelse til oprettelse af midlertidige boliger, foretager de eventuelle konstruktionsændringer som kræves, og fremlejer ejendommen til midlertidig beboelse. Fremleje af lejemålene er tidsbegrænsede aftaler baseret på lejelovens bestemmelser.

Planlovsdispensation kan skabe mulighed
Indtil videre har der været lovgivningsmæssige forhindringer, men Husen Advokater mener, at der kan findes en vej for konceptet og konkluderer:

“Under den gældende lovgivning i Danmark, kan “Ejendomsbeskyttelse ved midlertidig anvendelse til beboelse” udøves her i landet, dog afhængigt af et positivt samarbejde med de kommunale myndigheder. Kommunal- og  lokalplaner kan som udgangspunkt ses som en forhindring for ejendomsbeskyttelseskonceptet. Imidlertid indeholder Planloven i paragraf 19  en dispensationsbestemmelse, der giver den  enkelte kommunalbestyrelse mulighed for at  dispensere for en ellers  gældende lokalplan eller kommunalplan. Dispensation kan  gives, hvis  dette ikke  er i  strid med principperne i planen. Hvis  dispensationen vil være i  strid med principperne i planen, kan der kun  gives en dispensation, hvis  dispensationen tidsbegrænses til  3 år, skriver de to advokater Anne Louise Husen og Kristian Paaschburg i notatet, som Camelot har fået lavet.

Konceptet præsenteres torsdag den 7. juni på Estate Medias konference om ungdoms- og studieboliger.

Læs også Aarhus tilbyder atter containerboliger til husvilde studerende

Kommentarer

Seneste nyt

Transaktionsvolumen falder fra 30 til 19 milliarder kr. på halvt år

Investering, Transaktioner / torsdag 18. juli 2019

Svært at afsætte store lejligheder i København og Aarhus

Bolig / fredag 19. juli 2019

Internationale investorer går efter disse ejendomme i Danmark

Pluss, Investering, Transaktioner / torsdag 18. juli 2019

Colliers udvider vurderings- og rådgivningsteam til 30 mand

Erhvervsmæglere, Virksomheder og mennesker / torsdag 18. juli 2019

Google vil bygge mindst 15.000 boliger som led i byggeprojekt til 100 milliarder kr.

Pluss, Bolig, Investering / fredag 19. juli 2019

Estate Media Priserne: Fem kæmper om Projektprisen – giv din stemme

Estate Media Prisen / torsdag 18. juli 2019

Kommende konferencer

Torsdag den 29. august kl. 11:30

Ejendomsdagene 2019

- alt der glimter er ikke guld!

Tirsdag den 10. september kl. 09:00

ABR 18 i praksis

- kontrakter, honorering og tvisteløsning

Jobmarked

Nyeste opslag

Executive Assistant

       

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland