Ugen i Ejendom: Skift i boligmarkedet – tomgang på vej op

I mange år har det været kontortomgangen, der var interessant i det københavnske marked, for boligmassen havde stort set ingen tomgang. Den tid er nu forbi. Ejendomsforeningen Danmark kunne i denne uge offentliggøre ny statistik, der viser, at tomgangen for boliger er steget med 0,8 procent. På landsplan er tallene på ingen måde alarmerende, men ser man på centrum af København, så er den økonomiske tomgang – altså hvad man får ind af indtægter på kvm. – steget til 5,3 procent, mens kontortomgangen til gengæld falder.

Først og fremmest betyder det nok helt konkret, at hvis Københavns Kommune var i tvivl før, som de rent faktisk har udtrykt, så er de det nok ikke længere: Konvertering fra erhverv til bolig bliver sværere at opnå fremadrettet. Sidder man som boliginvestor med boliger under opførelse, så er tallene naturligvis vigtige at følge nøje og for pensionskasserne, som skal forvalte opsparernes penge ikke mindst meget vigtige at tage alvorligt. Men set ud fra et markedssynspunkt, så er det et sundt tegn, at det ikke længere er sådan, at “anything goes”.

Priserne er steget markant i den seneste tid og også så meget, at flere ledende markedsaktører uofficielt har syntes, at det var for meget. Det er nemlig aldrig godt for et marked, hvis efterspørgslen overstiger udbuddet. På trods af de bedste intentioner og uden  at have hverken den danske ejendomsbranche eller konkrete aktører i tankerne, så bliver det altid sådan, at man som udbyder bliver lidt “doven” – også selvom det ikke er en bevidst hensigt, – men det er det, der sker, når kunderne står i kø, hvadend man sætter til salg eller leje.

Tomgang i boligmarkedet er dog som sagt et helt nyt fænomen i det danske marked, og derfor vil det nok også kræve en ekstra tilvænning og nye regneark på analytikernes computere, for det er primært noget, vi i ejendomsmarkedssammenhæng kender fra udlandet.

Den stigende tomgang kommer samtidig med, at kontortomgangen begynder at falde. Det får flere aktører i markedet til nu at bygge spekulativt, – altså uden at have udlejet ejendommen eller en væsentlig del af den på forhånd, – mens andre hellere vil æde deres gamle hat (hvorend det udtryk kommer fra) end tage den kalkulerede risiko og blive hængt til tørre for den efterfølgende, hvis de tog fejl i, at der kommer stigende efterspørgsel på kontorer i de kommende år.

Læs også Trods lav økonomisk tomgang for investeringsejendomme er der betydeligt potentiale for flere lejeindtægter

Læs også Tomgang for boliger stiger med 0,8 procentpoint (+) – over 5 procent i København centrum

Læs også Økonomisk tomgang falder i Region Hovedstaden og stiger i øvrige regioner (+)

Det er en overraskelse, at Hørsholm Kommunes nye bydel, PH Park, ikke formåede at få flere bud ind på muligheden for at bygge boliger på den attraktive beliggende tidligere hospitalsgrund. Om det er et resultat af, at der måske er lidt flere overvejelser, der skal gøres, inden der bygges boliger er svært at sige, for det er trods alt kun i centrum af København, at tomgangen for alvor er steget.

Hørsholms borgmester, Morten Slotved, forklarer da også til Estate Medias Søren Duran Duus, at det i hans optik i højere grad handler om en kort budfrist, og at pensionskasser og developere har meldt tilbage, at de gerne vil være med i et nyt udbud til september. Det bliver i alle fald spændende at følge ikke bare for Hørsholm Kommune, der har store og sympatiske ambitioner om miljø og byliv for det nye byudviklingsområde, men også for markedet generelt.

Læs også Hørsholm-borgmester ærgerlig over svag interesse for PH-Park – forventer flere bydere i anden omgang (+)

Læs også Svag interesse for nyt boligområde udskyder udbud

Der var flere andre spændende nyheder, som naturligt trak læsere i denne uge. En af dem var Kuben Managements køb af BYR Gruppen. Kuben Management har siden Nrgi koncernen overtog selskabet været på en vækstrejse og står stadig stærkere i markedet. Adm. direktør Ulf Christensen har formået at transformere Kuben fra en almen rådgiver til også at omfatte private byggesager, og den position bliver yderligere styrket med købet af BYR Gruppen. De færreste i ejendomsbranchen kender det kunde-ejede Nrgi, men de rykker frem på flere relaterede områder i øjeblikket som for eksempel altså at kunne rådgive dem, der ender med at være deres slutbrugere og aftage energien, når de bruger eller ejer bygninger.

Læs også Kuben Management overtager BYR Gruppen

Læs også Stifter af BYR Gruppen lettet efter salg til Kuben (+)

I entreprenørbranchen kom MT Højgaard ud med et dårligt kvartalsregnskab, der kom bag på mange. Pipelinen af “møgsager” er desværre lang, og det ser ikke ud til, at MT Højgaard er igennem dem lige med det samme. Derfor er det især de mindre datterselskaber, der tjener pengene hjem til koncernen, og derfor blev der tidligere på året skåret en lang række funktionærstillinger. I denne uge kom det også frem, at to koncerndirektører ikke fortsætter i MT Højgaard, der dermed nu kun består af adm. koncerndirektør Torben Biilmann, CFO Egil Mølsted Madsen, koncerndirektør Jørgen Nicolajsen og koncerndirektør Helle Bro Krogen, mens Jesper Nordby og Arne Becker forlader MT Højgaard.

Læs også MT Højgaard afskediger 2 koncerndirektører

En af de ting, der går godt for den store danske entreprenørkoncern, er projektudviklingen. Men her mister MT Højgaard så også en profil, for Lars Winther har valgt at tage imod en stilling hos NCC Property Development, der netop har måttet sige farvel til Niels Fribo, som igen har valgt at blive ansvarlig for Arkitektgruppens nye satsning på erhvervsbyggeri. Og der var mere fra projektudviklingsbranchen denne uge, for den mangeårige Carlsberg Byen profil Carsten Lygum gik nemlig til Gefion Group, hvor han skal styre gruppens projekter efter Jørgen Junker.

Læs også NCC Property Development finder ny udviklingsdirektør hos MT Højgaard

Læs også Arkitektgruppen opruster på erhvervsbyggeri med ny udviklingsdirektør

Læs også Carsten Lygum tager over i Gefion Group efter Jørgen Junker

Selvom cheføkonom Helge Pedersen, Nordea, i denne uge indledte Estate Media konferencen “Fremtidens Kontor” med at sige, at endnu er der kun begyndende flaskehalse, så er der vist næppe tvivl om, at lige netop på projektudviklingsdelen, så er flaskehalsene synlige og jobrotationen derfor ganske høj i øjeblikket.

“Fremtidens kontor” blev også på anden vis en spændende konference; ikke mindst, fordi vi kunne diskutere fornuften i at igangsætte spekulativt kontorbyggeri, men også fordi flere af indlægsholderne kunne fortælle både om knapheden i kontormarkedet og også om kontorhoteller, hvis økonomi og service ikke længere tager udgangspunkt i mursten, men i de øvrige ydelser, man kan tilkøbe.

Nu hører jeg til dem, der er virkelig træt af ordet “disruption”, men der er ikke nogen tvivl om, at det kan blive en opvågnings-kæberyster til mange udbydere af kontorer, at der er en hel anden måde på vej at gøre tingene på. Det gælder måske også det initiativ på Frederiksberg, som iværksætter Jesper Buch har sat i gang: I denne uge kunne vi præsentere et foreløbigt udkast til, hvordan det skal se ud.

Læs også Sådan kan 13 etagers iværksætterby på Frederiksberg komme til at se ud

Zeso Architects startede i maj/juni 2008 og i denne uge kunne stifterne meddele, at de havde optaget endnu en partner i form af Mia Scheel. Hun er på trods af sine 36 år allerede godt kendt i branchen, og det kunne man også se på læsertallene.

Læs også Mia Scheel bliver partner i Zeso Architects

Zeso var ikke de eneste, der ikke timede virksomhedsopstarten helt optimalt i forhold til finanskrisens start, men alligevel har klaret skærene.

I Estate Media tæller vi ned til jubilæumsudgaven af Estate Magasin, der udkommer 11. juni. Det er en fryd at dykke ned i gamle udgaver og se, hvor meget branchen har udviklet sig på 10 år og efter en række meget spændende interviews med kendte profiler om de 10 år, der er gået i branchen, og de 10, der kommer, så bliver det også en spændende udgave, vi kan præsentere i postkasserne i juni.

Vi lægger op til jubilæumsudgaven med en række ikoniske forsider – ikoniske, fordi de fortæller noget om den tid, de blev udgivet i, men også om branchens udvikling i 10-året generelt. Dem kan du se nedenfor, og der kommer flere i de kommende uger.

Læs også Ikoniske forsider gennem 10 år: Da asset management kom til Danmark

Læs også Ikoniske forsider gennem 10 år: Carlsberg brød gennem muren

Læs også Ikoniske forsider gennem 10 år: Partnere i advokathuse flyttede rundt

Læs også Ikoniske forsider gennem 10 år: Da Skanska opgav entreprenørkampe

Rigtig god pinse!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder