Ugen i Ejendom: Ny spiller til Home København, advarsel mod høje priser og gode Aarhus-historier

Det er i høj grad erhvervsmæglerne, der er med til at sætte dagsordenen i ejendomsbranchen. Det er dem, der har fingeren på pulsen og kan sige, om køberne accepterer højere priser og det er dem, der kan give et øjebliksbillede af, hvordan temperaturen er i ejendomsbranchen netop nu.

Derfor er det ikke så mærkeligt, at to udmeldinger fra mæglerbranchen trak flest læsere i denne uge. Den ene var den om, at Mikkel Søby overtager Home Erhverv København. Mikkel Søby er efter et markant karriereskift fra manager i musikbranchen og trommeslager blevet erhvervsmægler. Siden er det gået stærkt, og han har både nået at være hos Skanska og Cushman Wakefield RED, inden han valgte at blive selvstændig og overtog Home Erhverv Nordsjælland efter Christian Scheibel i Helsingør.

Læs også Mikkel Søby overtager Home Erhverv København

Omvendt er der en del i branchen, der har undret sig over, at Home Erhverv København ikke har haft en mere markant position og markedsandel. I forhold til at være Danske Banks repræsentant i hele Københavnsområdet, så har Home Erhverv København kun en størrelse, der retfærdiggør 5 medarbejdere, mens Nybolig Erhverv København har over 30 og Danbolig Erhverv København har cirka 15. Der burde altså være et enormt relativt potentiale i Home Erhverv København. Claus Obel Skovgaard, der har været franchisetager af Home Erhverv København de sidste 4 år har meldt ud, at han stopper efter eget ønske, og at han bliver i ejendomsbranchen men endnu ikke kan sige, hvad han skal lave. Det har givet nye kræfter mulighed for at spille ind på den københavnske scene.

Det næste, der bliver spændende at følge er så, hvad der kommer til at ske med de bankejede kæder i det hele taget. Nykredit har allerede skippet Nybolig Erhverv af til private ejere, og spørgsmålet er om Danske Bank og Nordea har tænkt sig at være i erhvervsmæglermarkedet på den lange bane. I alle fald er der nu nogle meget stærke spillere i Home Erhverv, hvor Anette Rønne sidder på det aarhusianske, Henrik Svane på det fynske og Mikkel Søby på Nordsjælland og København.

Mikkel Søby har allerede meldt ud, at han vil udvide med at kigge nærmere på projektmarkedet. Her er Danbolig Erhverv allerede godt etableret og vil være blandt konkurrenterne.

Det voksende ejendomsmarked fik for nylig et andet nyt mæglerfirma til at opstå; nemlig Gottlieb + Partners med profiler fra CBRE og Thylander Gruppen. Denne uge kunne de melde ud, at de udvider yderligere med en nyansættelse.

Læs også Gottlieb + Partners forstærker sig med ejendomsstrateg fra CBRE

Mæglerfirmaet Lintrup & Norgart har også set skriften på væggen og formentlig vurderet, at konkurrencen kun bliver større i et marked under kraftig forandring. Derfor har firmaet opfundet begrebet Arealisme, som de definerer sig udfra og ikke mindst meldt ud, at de satser nu strategisk på at være en mægler med særligt fokus på bæredygtighed i de ejendomme de har til udlejning og salg.

Læs også Lintrup & Norgart fordobler overskud og slår rekord

I en verden med voksende teknologi bliver der kun brug for mæglere, hvis de kan levere noget andet og mere end det som et salg via en teknologisk løsning kan formidle. Det er derfor klogt både at gå efter konsolidering og bredde og efter nicher for at definere sin rolle i markedet.

Den anden nyhed med meget bred rækkevidde i denne uge kom også fra mæglersiden men fra mæglerfirmaet Sadolin & Albæk. I mæglerfirmaets nyhedsbrev var adm. direktør Peter Winther ude at sige, at man skal passe på ikke at blive for grådige. Hvis sælgerne tror, at træerne vokser ind i himlen, så må de altså tro om igen. Køberne holder igen, når de bliver udsat for ublu priser, og så stopper markedet op. Nu har Sadolin & Albæk naturligvis interesse i, at der ikke kommer for høje forventninger. Det er trods alt nemmere og hurtigere at sælge en ejendom, hvis den er udbudt til en rimelig pris. Men derfor har Peter Winther alligevel ret. Det er gået galt i ejendomsmarkedet hver gang sælgerne blev for grådige, og vi ser allerede tegn på, at nogle lokale købere er stået af på grund af for høje priser.

Læs også Sadolin & Albæk: Pas på med for høje priser

På portalsiden er konkurrencen også tiltagende. Mæglernes egen portal er der blevet sat flere kræfter ind på i det seneste års tid, og i denne uge kom det også frem, at selvsamme Mikkel Søby i formandsstolen har valgt at udvide bestyrelsen med en række eksperter for at styrke den. Blandt dem er Lior Koren og Nikolaj Pfeiffer foruden den tidligere formand Robert Neble Larsen. De 5  øvrige pladser er besat af “ejerrepræsentanter” i form af mæglere.

Læs også Ejendomstorvet udvider med 2 nye bestyrelsesmedlemmer

Den sidste nyhed fra mæglersiden, der også trak mange læsere, var også overraskende personnyt fra mæglersiden. Signe Steen Risager, der tidligere var direktør i investeringsfirmaet AWDK, er nu blevet erhvervsrådgiver hos CC Property.

Læs også Signe Steen Risager bliver ejendomskonsulent hos CC Property

Fra Aarhus var der flere nyheder denne uge. Mens det går rigtig godt både med ideudviklingen både i forhold til at overdække banegraven og bygge nye hovedkontorer, så kom en kedelig undersøgelse fra Kammeradvokaten med den konklusion, at adskillige medarbejdere i Teknik og Miljø faktisk blev behandlet så dårligt, at der er grundlag for erstatning.

Det er næsten svært at tro på, men det sker faktisk, at voksne mobber. Det burde ikke være nødvendigt i et samfund som det danske, hvor man på den ene side har mange muligheder for at skabe faciliteret dialog på de fleste arbejdspladser, og hvor man som leder relativt nemt kan afskedige medarbejdere, der ikke fungerer. Det er simpelthen ikke i orden, at man i stedet for “at rive tanden ud” legitimerer et usundt arbejdsmiljø, og det er godt, at det nu er afdækket og stoppet. Den meget kedelige side af rapporten er, at den slår fast, at der har været store problemer, og det skal den nye rådmand Bünyamin Simsek og den nye direktør Henrik Seiding nu genskabe.

Læs også Anbefaler godtgørelse til 4 tidligere medarbejdere

Boligbyggeriet har længe været i gang men nu kommer erhvervsbyggeriet måske også for alvor. Denne uge kunne Henning Larsen offentliggøre, at det er dem, der har vundet designet af det nye KAB-hovedkontor i Kongens Enghave. Og mens de første tegninger af de svenske hoteleksperter Krook & Tjäders design af endnu et lufthavnshotel bestilt af Peter Stordalen blev offentliggjort, kunne Scandic tage første spadestik lige ved siden af til endnu et nyt hotel. Alene i Danmark er Scandic da også i gang med 5 nye hoteller, og understreger dermed det hotelboom, der er i fuld gang.

Læs også Henning Larsen vinder KABs nye hovedsæde foran 9 andre

Læs også Scandic har 5 hoteller på vej i Danmark

Læs også Sådan ser nyt Comfort Hotel med 600 værelser ved Københavns Lufthavn ud

Flere steder i landet begynder erhvervsmæglerne nu at efterlyse, at der bliver sat gang i spekulativt kontorbyggeri. Men på den anden side af bordet efterlyser investorerne stadig 10-årige lejekontrakter før de tør tage risikoen. Det skisma vil blive større i den kommende tid, og indtil der enten er nogle, der tør løbe risikoen eller der bliver tænkt nye modeller for udlejningen, så risikerer vi at bremse virksomheders vækst, fordi der ikke er egnede lokaler til dem. Det bliver spændende at se om der er nogen, og i givet fald hvem der kommer til at turde tage springet og sætte kontorbyggerier i gang uden en domicillejer på forhånd.

Læs også Lidl ønsker hovedkontor med butik ved Godsbanen i Aarhus

I denne uge var jeg så heldig at være moderator på både Finansiering af ejendomme og Udvikling af seniorboliger. Det blev udover spændende indlæg om markedet også til en diskussion af, hvad seniorboliger egentlig er. Udviklerne tænker 55+ og de tænker andre behov, tilgængelighed og 1-plansløsninger. Men er det overhovedet det den gruppe vil have? Nej, mente arkitekt Anders Bay Holm fra Kant Arkitekter, der fejede behovet af bordet og i stedet foreslog, at man ser boliger til den gruppe i samme kontekst som til unge – for 55+ ser ikke sig selv som på vej til alderdommen. Tværtimod er børnene flyttet hjemmefra, og nu skal den have gas – ligesom i øvrigt de unge par i 20erne. Så udvikl boliger til den aldersgruppe, men lad være med at kalde dem seniorboliger, for er der en ting de 55+ ikke ser sig selv som endnu, så er det seniorer.

I den kommende uge har Estate Media seminar om bestyrelsesarbejde og alle de overvejelser, man skal gøre sig både før og mens man sidder i en bestyrelse. Og ugen efter gælder det udvikling af offentlige ejendomme. Der er enorme uudnyttede potentialer i offentlige ejendomme, og det bliver spændende at høre, hvilke opgaver, der venter på både private aktører men især hvordan det offentlige kan effektivisere sine fysiske rammer – det sker altsammen den 25. april.

Indtil da er der kun tilbage at sige: Rigtig god weekend!

 

 

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Se alle

Seneste nyt

Populære nyheder