Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Til kamp mod klovne og dumme rigmænd

Kom nu ejendomsbranche - løft blikket op fra excelarket og tag kampen op. Ejendomsbranchen er på mange måder blevet stueren, og derfor skal vi ikke finde os i hvad som helst. Et opinionsindlæg i Berlingske blev stikordet, der forargede mig i denne uge og endnu engang får mig til at argumentere for, at ejendomsbranchen træder i karakter

Kamilla Sevel

lørdag 24. februar 2018 0:35

“En arkitektklovn vender hjem” var overskriften på en opinionsartikel i Berlingske i denne uge og efter en lang tilsvining af dels BIGs arkitektur men i særdeleshed Bjarke Ingels som person endte artiklen med “Postmoderne nonsens; kulturelt selvhad. Støbt i beton, overhældt med glas og solgt til dumme rigmænd”.

Hvorfor det lige skulle være BIG ved jeg ikke, – eller jo det ved jeg godt for Bjarke Ingels havde været i Børsen – men det kunne så vidt jeg kan se gælde hovedparten af de danske arkitekter, at de ikke bygger med gesimser, ornamentik og søjler, men i beton og glas. Der stopper min publicisttolerance . Det er ikke okay, at fordi man er filosof, som forfatteren af indlægget kalder sig, så kan man bare skyde på folk helt uden faglig begrundelse.

Jeg er faktisk blevet godt gammeldags forarget. Hvad med i stedet at være stolt over, at der er arkitekter, der gør det godt. Selvfølgelig kan man synes mere eller mindre godt om enkelte byggerier, men man må som minimum forlange, at man går efter bolden og ikke manden. På samme måde skal der også ses mere nuanceret på de mange investorer i markedet i øjeblikket. I et opadgående marked vil der altid være nogle, der øjner lette penge og sætter byggerier i gang, som ikke er grundigt nok gennemtænkte eller som er gennemtænkte, men som af en eller anden grund ikke er unikt og ikke kommer til at sætte sit aftryk på eftertiden. Men at skære alle investorer over en kam og kalde dem “De dumme rigmænd” forfladiger debatten og ikke-kvalificerer reel kritik.

Dybest set ryster de fleste vel bare på hovedet over sådan et indlæg, men der begynder det at blive farligt. En ting er, at de hurtige virtuelle medier som facebook får det værste frem i folk, men jeg synes man må forlange, at de skriftlige medier er med til at kvalificere debatten og ikke forfladige den. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at flere deler min forargelse og mander sig op, så man ikke bare kan skyde umotiveret på branchen som sådan – heller ikke på “de dumme rigmænd”, – som naturligvis er nødt til at have kapital til rådighed men samtidig løber en massiv risiko og ikke mindst ofte består af forvaltere af vores allesammens pensionspenge. Ville medicinal- eller mejeribranchen have accepteret ukvalificeret karaktermord? Jeg tror det næppe.

Det er meget sjældent, at jeg som skribent blander mig i andres skriverier, men vi bør som udgivere være med til at kvalificere debatten. Det er et personangreb ikke med til, og det bør vi adressere og ikke finde os i. Ikke bare på BIGs vegne, men generelt. I Estate Media giver vi også gerne spalteplads til eksterne indlæg. Det kan på mange måder være berigende og befordrende for ens egen måde at drive forretning på, at man får inspiration, kritik og input fra andre og derfor har medier en berettigelse. Men vi bør som udgivere også turde sige nej til ukvalificeret meningsdannelse. Hvis jeg får et indlæg om, at alle huse bør have statuer på og vi skal bygge uden isolering for det giver pænere mure, når de ikke er så tykke og alle dem, der ikke gør det er idioter – skal jeg så trykke det; nej er svaret efter min bedste redaktøroverbevisning.

I den kommende uge inviterer boligministeren til drøftelse af den rapport, han har fået lavet om hovedstadens boligbehov. Selvfølgelig er der en formentlig en underliggende dagsorden fra ministerens side, men ikke desto mindre er det rigtig positivt, at ministeren i det hele taget inviterer til dialog. Hvis der skulle være nogle, der ikke har set invitationen, så kan man vist stadig tilmelde sig på ministeriets hjemmeside og byde ind på rapportens konklusioner. Og det er en af den slags ting, man ikke bør have for travlt til, selvom der er meget at lave i branchen i øjeblikket.

Læs også Invitation til hovedstadsområdets boligmarked fra Transportministeriet

For 3 uger siden holdt vi i Estate Media for første gang den 2-dages konference Boligdagene, og det blev der en række kvalificerede diskussioner ud af både om, hvordan vi bygger, hvorfor og til hvem og ikke mindst, hvilken værdi det skaber for investorerne og for byudviklingen. Kun ved at dele viden og blive klogere i fællesskab kan vi løfte branchen. Fladpandet nedrakning af den ene eller den andens brug af glas og beton fremfor ornamentik og gesimser fører ingen vegne.

Og når vi nu taler om det kollektive ansvar for at højne branchen og stå rank om det, vi har at byde på, så er det om få uger, at årets store ejendomsmesse Mipim finder sted. Den bliver for første gang, siden danskerne for alvor opdagede den, helt anderledes i den nationale danske tilgang.

Copenhagen Capacity, der skal skaffe investorer til hovedstaden har nemlig altid været samlingspunktet, har bemandet den danske stand og vist potentielle virksomheder og investorer, der gerne ville placere sig i København eller andre steder i Danmark videre til rette vedkommende. Sådan bliver det ikke i år, for Copenhagen Capacity sender kun en enkelt Business Development Manager afsted. Derfor er det også i endnu højere grad op til den danske delegation – og det vil sige dig og mig og alle de andre danskere – i år at være med til at hjælpe udenlandsk interesse på vej. Ikke bare når den gælder egen forretning, men også hvis det kan ses, at andre konkurrenter eller kolleger kan hjælpe eller rådgive om det, man ikke selv har på menuen.

Blandt de nyheder, der ellers ryddede nyhedsfladen i denne uge var nyheden om, at Sadolin & Albæk lancerer ny hjemmeside til erhvervslejemål. Databaser er dyre og besværlige at køre op, og de allerfleste brugere vil helst lede ét sted, når de skal finde lokaler. Samtidig er det for de fleste ikke en tilbagevendende ydelse, man køber fordi man trods alt relativt sjældent flytter kontor.  Netop derfor bliver det spændende at se, om Sadolin & Albæk kan tiltrække potentielle lejere direkte i stedet for at gå via for eksempel Ejendomstorvet eller Lokalebasen.

Læs også Sadolin & Albæk lancerer ny hjemmeside til erhvervslejemål

Flere af de store ejendomsmæglere har fået så stor volumen i deres internationale forretninger, at de kan præsentere nogle virkelig interessante og gennemarbejdede rapporter. 25. januar præsenterede CBREs Ole Hammershøj på Estate Medias årlige retailkonference de 40 trends, som CBRE forventer præger retail-markedet mod 2025. Og i denne uge kom Cushman Wakefield så med en rapport om deres nyeste syn på Millenials og Generation Zs krav til kontorejendomme. I høj grad baseret på, at 70 procent af alle medarbejdere fremadrettet kan forventes at være  “frie fugle”, der sælger ekspertise og arbejdskraft ind i stedet for at være fastansat. De forventer cognitive bygninger, co-working og intelligent byliv. Det vil på alle måder få indflydelse på fremtidens kontorbygninger og den måde, vi bruger dem på.

Læs også Cushman Wakefield RED giver 10 bud på fremtidens kontorarbejdsplads

Selvom boligbyggeriet er stukket af de seneste år, så har det ikke smittet af på Kronborg byen i Helsingør. Men i denne uge skete det endelig efter 10 år med en grund, der har ligget brak. PFA og PBU kunne sammen med Helsingørs borgmester tage 1. spadestik på stranden i Helsingør, hvor Arkitema har tegnet en ny strandby. Helsingør kommune var glad dengang salget af  grunden gik igennem, men det har siden vist sig, at den blev solgt for dyrt. For selvom kommunen var kommet af med jorden, ja så genererede den altså ikke udvikling og har forhindret sammenbindingen af byens strand- og havnepromenade. Men nu skulle der altså komme gang i byggeriet.

Læs også Institutionelle investorer bygger boliger på stranden i Helsingør efter 10 års venten

Og det var ikke det eneste sted, hvor PBU var i gang for i Horsens kunne pensionskassen offentliggøre, at de sammen med Domea bygger 55.000 kvm. boliger.

Læs også Horsens får nyt boligområde på 55.000 kvm.

En anden nyhed, der strøg til tops i denne uge, var Arkitektgruppens åbning af et Aarhus-kontor. Koncernen med Jørgen Witting og Robin Feddern i front er nu blandt Danmarks største udviklere, og skridtet til Aarhus manifesterer dem yderligere som en af de få landsdækkende private udviklere – en skare, som der groft anslået max eksisterer en stor håndfuld af, hvis man regner for eksempel koncerner som Casa, Enggaard, KPC og Calum med. Medtager man de institutionelle. så er flere af de store pensionskasser dog landsdækkende i deres boligudvikling.

Læs også Arkitektgruppen åbner kontor i Aarhus

Over hele landet arbejder kommunerne i større eller mindre grad med at optimere deres ejendomsporteføljer. Men når man hører om kommunernes arbejde med byggeri og anlæg er det næsten altid byggeriet, der skaber overskrifter på trods af, at optimering og drift af ejendommene på sigt koster meget mere.

Derfor har Estate Media besluttet at skabe en konference om optimering af ejendomme. Vi er rigtig glade for at have fået adm. direktør Kristian Wendelboe i KL til at åbne konferencen og personligt håber jeg, at vi kan være med til at inspirere til en optimal brug af de kommunale ejendomme. Jeg hører fortsat historier om kommuner, der renoverer ejendomme, de ikke ejer, kommuner, der lejer lokaler, selvom de ejer tilsvarende, der står ubrugt hen, og andre historier, der vidner om, at det er et område, hvor der fortsat kan gøres meget for optimering og udvikling – eller sagt direkte: Der kan formentlig over hele landet både spares penge og skabes bedre rammer for de kommunale aktiviteter. Derfor håber jeg, at vi kan bygge et forum op, hvor vi ser på offentlig ejendom ud fra en kommerciel og markedsmæssig tilgang. Det er der brug for – og juhuu…det kommer faktisk også alle til gode, hvis de offentlige ejendoms- og driftsudgifter bliver brugt bedre, så der er simpelthen tale om en uforbeholden win-win uden downside.

Husk det nu – lad os kvalificere, udvikle og forsvare ejendomsbranchen i fællesskab – så lad os finde de gode eksempler frem og turde dele dem.

Rigtig god weekend.

Kommentarer

Seneste nyt

MT Højgaard indgår kontrakt på 378 millioner kr. i Gladsaxe

Entreprenører, Bolig, Byggeri / mandag 17. december 2018

Niam køber 39.000 kvm ejendomsportefølje af Birch Ejendomme

Bolig, Investering, Transaktioner / mandag 17. december 2018

Gefion vil bygge 24.200 kvm ungdomsboliger og hotel på Amager

Byggeri, Investering, København / mandag 17. december 2018

Københavns Kommune vil åbne for potentielt 22.000 flere tagboliger

Bolig, Investering, København, Projektudviking / mandag 17. december 2018

Rambøll køber amerikansk virksomhed med 900 ansatte

Rådgivere, Virksomheder og mennesker / mandag 17. december 2018

Pensionskasse køber flerbrugerejendom i Herning til 97 millioner kr.

Pluss, Kontor, Transaktioner / mandag 17. december 2018

Kommende konferencer

Torsdag den 17. januar kl. 12:00

Boligdagene 2019

- turbulent marked, fællesskab og nye segmenter

Torsdag den 24. januar kl. 09:00

Forstædernes liv langs fremtidens ringbane

- milliarder i spil mellem Lyngby og Ishøj

Jobmarked

Nyeste opslag

   

Medarbejder til køb, salg og leje af ejendomme

       

Asset Manager

       

Projektchef til projektudvikling

       

Erfaren projektudvikler

       

Ejendomsadministrator for Castellum

   

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland