Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i ejendom: Stærk uge med nye navne, høje forventninger og rentestigning i kulissen

Den seneste uge har været præget af aktiefald, små rentestigninger, men det har ikke påvirket ejendomsbranchen i større stil. Ugens nyhedsstrøm bød på mange nye navne og virksomheder og flere entreprenører, der profiterer af de gode tider og opgangen i markedet

Kamilla Sevel

lørdag 10. februar 2018 1:42

Boligmarkedet kommer til at dominere ejendomsbranchen i 2018. Det mente i hvert fald 9 ud af 10 deltagere på årets Boligdagene. For da Estate Media i sidste uge holdt Boligdagene spurgte vi nemlig deltagerne om en lang række ting omkring boligmarkedet. Selvom det er naturligvis er ret uvidenskabeligt, så var det faktisk ret spændende at se, hvordan deltagerne stemte.

Vi havde blandt deltagerne frontfigurer fra Danmarks største projektmæglere, projektudviklere, investorer, administratorer og advokater, som alle arbejder med boligmarkedet. Og de var som sagt enige om, at boligmarkedet blev branchens omdrejningspunkt. Det var ikke så overraskende.

Mere overraskende var svaret på dagens andet spørgsmål om, hvorvidt de forventede prisstigninger på over 5 procent. Her sagde 42 procent nej, mens 10 procent kun ventede stigninger i den størrelsesorden i København og 11 procent kun i Aarhus. Det var i skarp kontrast til dagens overblik over økonomien, som Nykredits Tore Stramer gav, hvor han forventede prisstigninger på 7 procent i 2018.

Det tredje spørgsmål som deltagerne skulle svare på var om, der var nogle der ville knække halsen på boligmarkedet i 2018? Og det var måske det mest overraskende svar – for det var der hele 56 procent, der svarede ja til.

Boligdagene fandt sted sidste fredag, så faktisk er de ikke en del af Ugen der gik. Men når jeg vælger at tage svarene med her i Ugen i Ejendom, så er det fordi de viser, at mange i branchen er blevet lidt mere agtpågivende. Og med god grund. For selvom dansk økonomi endelig er begyndt at gå pænt – og kun pænt ikke fremragende ifølge økonomerne, og det er positivt fordi der derfor ikke er tale om et ustyrligt opsving – så så vi i denne uge en markant korrektion i aktiemarkedet.

I Sverige, hvor der er langt flere børsnoterede ejendomsselskaber, og hvor der samtidig nu er faldende ejendomspriser, fik ejendomsaktierne et ordentligt hug. Den kobling mellem aktiemarkedet og ejendomsbranchen har vi – mærkværdigvis nok i et vestligt samfund – slet ikke, fordi vi ikke har ejendomsaktører af betydning på Børsen. Jeudan er den eneste, der for alvor har pondus, og her ligger aktierne stort set fast på få langtidsholdbare ejerhænder. Et styrt i aktiemarkedet mærkes altså ikke direkte i nogen dele af ejendomsbranchen.

Alligevel er der grund til at holde lidt bedre øje med økonomien end man har været vant til de sidste år. Der siver nemlig små rentestigninger frem, og det er jo desværre altid, når der er sagt ulven kommer mange gange, at man glemmer at holde øje. Men der er god grund til at se nøje aktivt på passivsiden og strukturere den optimalt løbende.

Ugens mest læste nyheder i denne uge lå alle indenfor virksomheder og mennesker kategorien. I sidste udgave af Estate Magasin fortalte Colliers, hvordan de ville ekspandere og tilføje nye kompetencer til forretningen i 2018, og det er de godt i gang med. Flere nyansættelser røg ind på top 10.

Læs mere om Colliers ansætter tidligere fodboldspiller

Læs mere om Colliers forfremmer tre medarbejdere

Manglen på arbejdskraft var også et tema i denne uges nyheder. Landinspektørerne slog et slag i flere medier for, at byggesagerne nu bliver forsinket, fordi ingen vil være landinspektører. Det bliver nu ikke sådan, at vupti, så bliver sagerne løst ved, at flere vælger netop det studie, for det tager jo 5-6 år på universitetet, men opfordringen er reel nok. Manglen på arbejdskraft bliver nemlig kun værre med årene. Og hvorfor ikke anbefale landinspektørfaget til unge: Der er god løn, næsten 100 procents sikkerhed for job og i den rigtige rolle også virkelig spændende og værdiskabende opgaver.

Læs også Manglen på landinspektører forsinker byggeriet

Også i administratorbranchen er det svært at skaffe arbejdskraft. Derfor er der da også adskillige kampagner, der prøver at få unge til at vælge faget, Men der er også rift om dem, der allerede er der, og de store henter profiler fra hinanden. Det skete også i denne uge, hvor Cobblestone kunne melde ud, at Marianne Karlsen nu skal forvalte butikscentre hos Cobblestone og ikke hos Datea.

En anden top 10 nyhed blev den om, at Thomas Gottlieb fra CBRE og Peter Goth Engel fra Thylander nu starter op for sig selv.

Der er ikke nogen tvivl om, at i et lukrativt marked så er det fristende at tage springet, hvis man ellers har en iværksætter i maven. Nogle får aldrig gjort det, og det er da også risikabelt, men for dem der tør tage springet og synes de har noget særligt at byde på som herre i eget hus, så er det vigtigt at få drømmene prøvet af. Og ikke mindst så lykkes det jo faktisk for rigtig mange. De største mæglere i markedet i dag er stort set alle startet fra en enkelt sag, som en partner bankede datidens investorer på dørene med. Lintrup & Norgart er blandt de seneste.

Læs også Profiler fra CBRE og Thylander går sammen om ny rådgivervirksomhed

En af dem, der tog springet for nogle år siden er Niels Keergard Christiansen, der med NCAP har skabt et specialiseret investerings- og asset management selskab med kontorer i Stockholm, København, Oslo og med en associeret partner i Helsinki. Nu udvider NCAP også til London med en ny partner, og det var der mange, der fandt interessant. Måske ikke mindst i lyset af, at Brexit og andre mere attraktive markeder har gjort, at det engelske marked er rykket længere væk end det har været tidligere.

Læs også NCAP åbner kontor i London

Både Casa og Hoffmann kunne melde positivt ud om resultater i denne uge. Det er ikke mindst glædeligt for Hoffmann, at det ser ud som de i hvert fald i i2017 regnskabet endelig har knækket koden til at skabe vækst uden at gå på kompromis med indtjeningen. Efter nogle hårde år omkring krisen valgte Hoffmann at ofre toplinie for bundlinie, og det bar frugt med pæne afkastgrader. Men i det seneste regnskab var omsætningen faktisk steget 25 procent, og samtidig blev indtjeningen fastholdt. Det er fornuftigt gået af Hoffmann, der har holdt fast i linjen om ikke at tage opgaver ind, som ikke kunne regnes lønsomt igennem og nu samtidig kan vækste. Forhåbentlig kommer vi til at se mere af den slags fremadrettet.

Læs også Ordreindgang steg 170 procent hos Casa 

Læs også Hoffmann øger omsætning og resultat med 25 procent

Der er kun tilbage at sige: Rigtig god weekend! Og god vinterferie, hvis du holder sådan en i denne uge. Ugen i Ejendom er tilbage den 24. februar.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Seneste nyt

Henning Larsen vinder masterplan for ny bydel på 155.000 kvm i Gøteborg

Arkitektfirmaer, Bolig, Byggeri / fredag 15. februar 2019

Heimstaden øger koncernoverskud til knap 2,3 milliarder kr. efter nye opkøb

Pluss, Regnskab og resultater, Investering / fredag 15. februar 2019

Pensam Ejendomme forventer halvering af 2019-overskud i forhold til 2017

Pluss, Regnskab og resultater, Investering / torsdag 14. februar 2019

Gefion sælger projekt med 40 boliger ved Christianshavn

Projektudvikling, Bolig, Byggeri, København / fredag 15. februar 2019

Kirkbi fortsætter opkøb i Billund som led i byfornyelsesprojekt

Transaktioner / fredag 15. februar 2019

Ny chef for ejendomsinvestering går efter investeringer for 1 milliard kr. årligt

Investering / fredag 15. februar 2019

Kommende konferencer

Tirsdag den 19. februar kl. 09:00

Udvikling og investeringer i Silkeborg

- vækst og projekter mod 2020

Tirsdag den 26. februar kl. 09:00

PropTech

- IT og ny teknologi i ejendomsbranchen

Jobmarked

Nyeste opslag

   

Asset Manager

       

Asset Manager

       

Asset Manager

       

Marketing- og konferencekoordinator

       

Konferenceredaktør

       

To projektudviklingsdirektører

       

Projektudlejningsdirektør

       

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland