Enghave Brygge i København

Finanstilsynet: Institutter tager for store risici i udviklingsområder

Det er ikke hensigtsmæssigt, når IRB-institutterne giver lån med lave risikovægte i gode tider. Det er en af konklusionerne i en ny analyse fra Finansministeriet, som skal afdække, om der er betydelige forskelle i risikovægtningen af lån i vækstområder og den øvrige del af Danmark. Det skal ses i lyset af de senere års stærkt stigende boligpriser i vækstområderne og den deraf afledte risiko for en boligboble.

Analysen viste, at nogle institutter brugte uforholdsmæssigt lave risikovægte i vækstområderne. Institutternes model-setupper var desuden ofte for procykliske. IRB-modellernes procykliske egenskaber medfører, at risikovægtene følger udviklingen i de økonomiske konjunkturer. En medvirkende årsag til IRB-modellernes procykliske egenskaber er stor afhængighed af ejendomsværdier og adfærdsinformation (f.eks. restancer og overtræk), som i gode konjunkturer kan medvirke til at drive risikovægtene ned til et uhensigtsmæssigt lavt niveau. Disse egenskaber medvirker til, at IRB-institutternes risikovægtning adskiller sig på tværs af geografi, så risikovægtene afspejler et geografisk opdelt boligmarked.

– IRB-modellerne kan have forskellige egenskaber. Det bør dog ikke føre til, at risikovægtene og dermed kapitalkravene når et uhensigtsmæssigt lavt niveau i gode konjunkturer – herunder særligt i perioder med stærkt stigende boligpriser. IRB-modellernes procykliske egenskaber bør derfor dæmpes i gode konjunkturer, så effekten af stigende boligpriser mindskes ved beregning af kapitalkravene, fremgår det i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Analysen viser ifølge Finansministeriet, at for velfungerende modeller er institutternes gennemsnitlige risikovægt for danske lån med pant i fast ejendom til private som minimum 10 pct. Dette niveau bør som hovedregel sikres direkte i IRB-modellerne.

Kun undtagelsesvist bør det accepteres, at niveauet sikres ved at modellerne suppleres med et tillæg i solvensbehovet. Minimumsniveauet forventes uanset konjunkturforhold og både for den samlede portefølje og for væsentlige delporteføljer.

Læs også: Transaktionsvolumen 2017: Nyboligs opgørelse meget tæt på 100 milliarder kr.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder