Ugen i Ejendom.
Ugen i Ejendom.

Ugen i Ejendom: Fusionernes fest

Aarstiderne har været et af de mest fremadstormende arkitektfirmaer i de seneste år med en ny og ikke mindst kommerciel tilgang til, hvordan man driver et arkitektfirma. Set i det lys kommer det måske heller ikke som den store overraskelse, at firmaet nu er solgt til Sweco, men det var alligevel ugens største bombe i arkitektbranchen. Og den sprang dagen efter, at KPF havde meldt ud, at nu købte de Site Arkitekter og ÅF overtog Gottlieb Paludan Arkitekter. Og dagen efter kunne Rubow så offentliggøre, at de fusionerer med Regnbuen Kontor i Jylland.

Læs også Sweco køber Årstiderne Arkitekter

Læs også ÅF overtager Gottlieb Paludan Arkitekter

Læs også KPF Arkitekter køber Site med 15 ansatte

Læs også Rubow Arkitekter fusionerer med Regnbuen Kontur Arkitekter

Det var indtil for få år siden højst usædvanligt, at arkitektvirksomheder i Danmark blev købt, fusioneret eller for den sags skyld ekspanderede kraftigt. De fleste arkitektfirmaer groede organisk enten på resterne af stolte tidligere grundlæggere som C.F. Møller eller Henning Larsen eller blev skabt i 60erne og 70erne af designmæssigt ambitiøse 68ere. De var rundet af partnernes DNA og så ikke sig selv som tegnestuer, hvor ideerne blomstrede, og ikke som virksomheder, der kunne købes og sælges. Men det har ændret sig. Og i denne uge gik det for at sige det ligeud “helt amok”.

Norske Links køb af Aarhus Arkitekterne i december 2016 var begyndelsen og Rambølls køb af Sahl Arkitekter og efterfølgende opbygning af en af Nordens største arkitektafdelinger med partnere fra blandt andet KPF har fået Rambøll til at tegne sig for godt 175 arkitekter og landskabsarkitekter i Danmark samlet set. I Norden er tallet 430, og dermed er Rambøll blandt Nordens største arkitektvirksomheder.

Det er den udvikling, som andre store rådgivervirksomheder har set og ikke vil lade gå næsen forbi. Det er faktisk også Danmark, der med sine store fondsejede rene rådgivervirksomheder har været specielt og ikke har haft fusionerede arkitekt- og ingeniørvirksomheder som vi har set både fra Sverige og Norge, men især også fra Europa. I Danmark har vi haft enkelte eksempler som AI-gruppen, men nu kommer vi for alvor til at se integrerede rådgivervirksomheder. Det bliver virkelig spændende at se, hvilken påvirkning det får på de øvrige tegnestuer og ingeniørfirmaer, at vi nu får alvor får flere aktører med, der integrerer hele bygningsdesignet i et firma.

Lidt mere i den “sædvanlige” boldgade, – for det er næsten blevet ugentlig sædvane, at en transaktion, hvor Heimstaden står som køber ryger ind på listen over mest læste nyheder i ugen, – og det skete da også i denne uge. Endda i to omgange. For dels kunne vi offentliggøre, at Heimstaden havde købt en række ejendomme fra AP Pension og dels var Heimstaden topscorer som køber på listen over de største transaktioner i 2017. Heimstaden er på et gedigent opkøbstogt i Danmark, og det ser ud til at fortsætte.

Læs også AP Pension sælger 3 ejendomme til Heimstaden

En anden nyhed, der trak mange læsere var Lars Frederiksens exit fra Fast Ejendom og Søren Stensdals opkøb af aktier i Cura Management, som Lars Frederiksen nu vil koncentrere sig 100 procent om. Søren Stensdal har efter beslutningen om at trække Asagaard Group fra børsen sidste år både sat ressourcer ind på udviklingen af Favrholm området i Hillerød, men også de mange større eller mindre aktieposter han har i selskaber med mere eller mindre tilknytning til ejendomsbranchen.

Læs også Stensdal køber sig ind i Cura Management

Nu går han fra udviklings- og entreprenørbranchen via sit 25 procents ejerskab af Tetris til også at tilføre asset management til porteføljen i ejerskab med Lars Frederiksen selv og Lundgrens Michael Gaarmann. Lundgrens ejendomspartnere har igennem det seneste halve års tid involveret sig i en del sideprojekter udenfor selve advokatforretningen. Først var det Niels Gram-Hanssen, der kunne offentliggøre, at han var blevet delejer af Gallerierne i Hillerød og før jul kunne Stig German-Mathiassen oplyse, at han var med i Scandinavian Shopping Partners-konsortiet. Og nu er Michael Gaarmann altså medejer af Cura Management.

Læs også Stensdal køber sig ind i Cura Management

Den 6. februar har Estate Media vores årlige Aalborg konference og det bliver særligt spændende i år for der sker rigtig meget i Aalborg i øjeblikket. Der har været en spændende udvikling i gang i mange år, men nu er investorerne for alvor kommet med. Det viser sig tydeligt som i denne uge, hvor Calum kunne offentliggøre salget af boliger for 400 millioner kr. Nye investorer er på vej ind i Aalborg, og Danmark er ved at udvikle sig til et land med flere åbenlyse investeringsmål udover København og Aarhus.

I København denne uge blev nyhedsstrømmen præget af, at næste afsnit af Nordhavn nu for alvor begynder at tage form. Entasis vandt udviklingen af Levantkaj, og dermed bliver der taget hul på en ny historie om København. Det var også nyheden om, at kontorhoteller endnu engang er den sikreste vej til udlejning i dagens kontormarked, og det har nu givet solid udlejning i den meget synlige kontorejendom Vibenshuset. Og SG Nordic hoppede ombord i endnu en gedigen lejekontrakt – denne gang på Netto i Dragør.

Til slut så var det ugen, hvor Tetris kunne melde ud, at byggeriet af et nyt kollegiekoncept i Ørestad snart går i gang. Nrep og Tetris ungdomsboligkoncept følger i hælene på PFAs seniorboligkoncept og det er en helt ny måde at tænke ejendomsudvikling på, at en boligtype bliver standardiseret. Det bliver rigtig spændende at se, hvad det betyder på sigt og om de muskuløse bygherrer rent faktisk får ændret den hidtidige praksis i Danmark med, at alle byggerier tænkes fra bunden.

Det trækker tråde til ingeniør-arkitekt fusionerne, som kan give en anden slags mere pragmatiske rådgivere og forhåbentlig kan det betyde, at nogle byggerier – som måske ikke behøver være arkitekturmæssige ikoner – kan bygges lidt mere på samlebåndsmetoden, mens der kan bruges flere ressourcer på mere individuelle funktioner, hvor vi kan fyre den helt af med alt som den stolte danske arkitekturarv formår.

Her og nu er der kun tilbage at sige god weekend!

 

 

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder